Gündem
  • 27.4.2024 11:44

ABD'nin önce yaptırım kararı aldığı sonra vazgeçtiği katiller sürüsü Netzah Yehuda Piyade Taburu nedir ne değildir?

Amerika'nın yaptırım kararı aldığı  İsrailli Netzah Yehuda taburuna "şimdilik" yaptırım uygulamayacağı iddia edildi…İsrail'in "Ynet" internet sitesinin haberine göre, İsrailli yetkililer, Yahudi hahamların güdümündeki Netzah Yehuda taburuna ABD'nin "şimdilik" yaptırım uygulamayacağını düşündüklerini belirtti.

Netzah Yehuda Taburu: İsrail ordusunun suç makinesi - 3

Yetkililer, ABD yönetiminin yaptırımı şimdilik uygulamaması yönündeki olası kararının, İsrail'de siyasi yelpazenin tüm kesimlerinden gelen baskının bir sonucu olabileceğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, geçen hafta Batı Şeria'da barış, güvenlik ve istikrarı baltalayan kişileri hedef alan yeni vize kısıtlama politikası uygulanacağını belirterek, yaptırım uygulanan kişilerin birinci dereceden akrabalarının da kısıtlamalara tabi olabileceğini ifade etmişti.

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Ganzt’ın pazartesi günü Washington'un İsrail ordusundaki bir tabura yaptırım kararı planının yeniden gözden geçirilmesini isteğini Blinken'a aktardığı bildirilmişti.

İsrail'in "Walla" haber sitesinde yer alan haberde de ABD'nin Batı Şeria'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle "Netzah Yehuda" taburuna yaptırım uygulamayı planladığı iddia edilmişti.

Netzah Yehuda taburu - Güneri Cıvaoğlu
Amerika, bir İsrail askeri birliğine yönelik belki de ilk ceza olarak, 7 Ekim 2023 saldırıları öncesinde Batı Şeria'da işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail ordusunun “Netzah Yehuda Taburu”na yaptırım uygulama tehdidinde bulundu. Bu taburun hikayesi ve Washington'un ona karşı bu benzeri görülmemiş adımı atması için ne yapması gerekiyordu?

The unexceptional violence of Israel's 'Haredi battalion'

İsrail medyasında yer alan haberlere göre ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri , İsrail ordusunun Netzah Yehuda Taburu'na yaptırım uygulamaya hazırlandıklarını doğruladı . İronik bir şekilde bu karar, Washington'un İsrail'e 26 milyar dolarlık yardımı onaylamasıyla birlikte geldi.

Time to Do Away With the Netzah Yehuda Battalion - Opinion - Haaretz.com

Bu, ABD'nin ilk kez bir İsrail askeri taburuna yaptırım uygulaması olacak.

Üç bilgili Amerikalı kaynak, Amerikan internet sitesi "Axios"a, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in birkaç gün içinde İsrail ordusunun "Netzah Yehuda" taburuna yönelik yaptırımları açıklayabileceğini ve bu yaptırımların tabur ve üyelerinin bu taburu almasına engel olacağını söyledi. her türlü Amerikan askeri yardımı veya eğitimi.

Netzah Yehuda Taburu, Yahudi aşırıcılara yönelik bir milistir

Başlangıçta 1999'da oluşturulan Netzah Yehuda Taburu, başlangıçta Haredi (ultra-Ortodoks) erkekleri dini yaşam tarzlarını sürdürebilmeleri temelinde İsrail ordusuna katılmaya teşvik etmek amacıyla kurulmuş küçük bir birlikti. ve aşırı Ortodoks mezheplerden gelenleri de içeriyordu ve aşırılıkçı yerleşim yerlerinden gelenler de dahil olmak üzere dindar milliyetçiler, Amerikan vatandaşlığına sahip yaşlı bir Filistinlinin ölümüne karıştıkları için geri çekilmeden önce çoğunlukla Batı Şeria'ya konuşlandırılmışlardı.

İsrail medyasında sıklıkla "Haredi taburu" olarak anılıyor ve 2005'te İsrail'in terörle mücadele olarak adlandırdığı şeye odaklanan yeni Kfir Tugayı'nın bir parçası oldu. IDF, tugayı "'ye karşı savaşın ön saflarında yer alan" olarak tanımlıyor. İsrail'in solcu dergisi +972'nin bir raporunda "Filistin terörizmi" yazıyordu .

Suçları bir Filistinli Amerikalının ölümüne sebep olduktan sonra ortaya çıktı

Netzah Yehuda Tugayı, uzun süredir aşırı sağcılık ve Filistinlilere yönelik şiddet ile bağlantılı şiddetin odağı haline geldi ; özellikle de Ocak 2022'de 78 yaşındaki Filistinli Amerikalı yaşlı Omar Asad'ın ölümü.

Esad'la birlikte tutuklanan diğer Filistinlilerin ifadesine göre tabur askerleri onu İsrail kontrol noktasında tutukladı. Kelepçelendi ve ağzı tıkandı. Gece yarısı askerler onu dövdü ve yere bıraktı. Terk edilmiş bir binada şiddetli soğuk. Birkaç saat sonra Asaad, muhtemelen kalp krizi nedeniyle aynı binada ölü bulundu.

Asaad'ın öldürülmesi taburun şiddet içeren ihlallerini bir kez daha inceleme altına aldı. Liberal İsrailli yorumcular ve içeriden askeri kişiler, askerlerin emirlere uymadığı konusunda uyararak ona saldırdı; Askerlerin ideolojik geçmişi, Netzah Yehuda Taburu'nun kaderini “Batı Şeria'da bir milis” haline getirmekte; Ve güçlerinin pek çok üyesinin (aralarında İsrail devlet kurumlarının meşruiyetini genellikle şiddetle reddeden Hilltop Youth'un bazı üyelerinin de bulunduğu) bulunduğu dindar yerleşimci topluluğunun dokusuyla yakından bağlantılıdır.

Dava ayrıca, ceza soruşturması talep eden ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da incelemesine yol açtı.

Olayı araştırdıktan sonra IDF, "güçlerin ahlaki bir başarısızlığı ve yargılamada bir hata olduğunu, insan onurunun değerine ciddi şekilde zarar verdiğini" açıkladı.

Olayın ardından Netzah Yehuda Taburu komutanına azarlama cezası verilirken, bölük komutanı ve müfreze komutanı da derhal görevden alınarak, askerler hakkında açılan cezai soruşturma herhangi bir yargılama yapılmaksızın kapatıldı.

İsrail daha sonra Aralık 2022'de birimi Batı Şeria'dan uzaklaştırdı, ancak askerlerin davranışları nedeniyle bunu yaptığını inkar etti ve o zamandan beri tabur çoğunlukla ülkenin kuzeyinde hizmet verdi.

Bundan önce Filistinlilere, hatta İsraillilere karşı birçok suç işlendi.

Amerikan kar amacı gütmeyen Dawn Mena platformunun Arap dünyasındaki demokrasiyle ilgili bir raporuna göre tabur bundan önce silahsız sivilleri vurmak ve öldürmek, işkence, fiziksel saldırı, dayak ve cinsel saldırı da dahil olmak üzere birçok suça karışmıştı .

Örneğin +972 dergisine göre 2015 yılında Netzah Yehuda Tugayı'ndan bir keskin nişancı, Ramallah yakınlarındaki Silwad'da düzenlenen bir gösteri sırasında silahsız bir Filistinliyi vurmuştu .

Aynı yıl çok sayıda askerin Filistinli tutuklulara elektrik şoku kullanarak işkence yaptığı ortaya çıktı.

Netzah Yehuda güçleri, 2018 yılı sonunda İsrailli yerleşimcileri taş attıkları gerekçesiyle tutuklayan İsrail sınır polisiyle şüphelileri serbest bırakmak amacıyla fiziki tartışmaya girdi.

İsrail tankları, İsrail ile Filistinli İslamcı hareket Hamas arasında devam eden çatışmanın ortasında İsrail'in Gazze sınırı yakınında manevra yapıyor, 7 Nisan 2024 - Reuters

Ertesi ay, Netzah Yehuda Taburu'ndan askerler, taburdan iki askerin ölümüne yol açan silahlı saldırının ardından biri baba ve oğlu olmak üzere iki Filistinliyi tutukladı; Saldırgana yardım ettiklerinden şüpheleniliyordu. Onları tutuklayan askerler kelepçeledi, gözlerini bağladı, dövdü ve oğlunu, babasına saldırışlarını izlemeye zorladı.

Ekim 2019'da Netzah Yehuda Taburu'ndan askerlerin, Negev'deki Rahat yakınlarındaki bir benzin istasyonunda 48 Arap Bedevi vatandaşına saldırırken filme alındı.

Bir yıl sonra, askeri üniforma giyen başka bir grup asker, o zamanki başbakanın Kudüs'teki resmi konutunun önünde düzenlenen bir gösteride Netanyahu karşıtı protestocularla alay ederken filme alındı.

Netzah Yehuda Taburu nedir, nasıl bir yapısı var?

Netzah Yehuda, ultra-Ortodoks toplumu mensuplarını orduya dahil etmek için 25 yıl önce kurulmuş bir piyade taburu.

İsrail'de askerlik hizmeti erkek ve kadınlar için mecburi olsa da aşırı dindar Yahudiler, dini gerekçelerle silah altına alınmaktan muaf tutuluyor. 

"Netzah Yehuda" ya da "Judea forever", ağırlıklı olarak işgal altındaki Batı Şeria'da faaliyet gösteriyor ve üyeleri Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ile ilişiklendiriliyor. 

İsrail ordusu bünyesinde faaliyet gösteren Netzah Yehuda Taburu, 1999 yılında ülkedeki Haredi (askerlik yapmayan ultra-Ortodoks Yahudiler) gençler için özel olarak kuruldu. Bu tabur, askerlik çağına gelmiş olmasına rağmen orduya katılmak istemeyen ultra-Ortodoks gençlere hizmet veriyor. Aşırı dindar İsraillilere askerlik görevlerini dini inançlarına uygun bir şekilde yapma imkanı sunuyor. Askerler, tabur bünyesinde askeri eğitimin yanı sıra dini eğitimlerine de devam edebiliyor. Ayrıca, taburdaki askerlerin dini ihtiyaçlarına yönelik özel düzenlemeler ve kolaylıklar da sağlanıyor. 

"Judea Forever"

"Judea Forever", genellikle İsrail'deki milliyetçi ve dini grupların kullandığı bir slogan veya hareket adı olarak biliniyor. Bu slogan, Judea'nın (Yehuda) İsrail'in tarihi ve dini açıdan önemli bir bölgesi olduğunu iddia etmek kullanılıyor. İsrail'in işgal altında tuttuğu "Batı Şeria"da bulunduğu iddia edilen "Judea", İsrail-Filistin çatışmasının merkezinde yer alıyor.

"Judea Forever" hareketi, bu bölgenin "İsrail'in ayrılmaz bir parçası" olduğunu öne sürüyor ve Batı Şeria'nın İsrail'e ait olduğunu iddia ediyor. Hareket, bu bölgenin Yahudi yerleşimine açık olması ve İsrail'in bu topraklarda egemenlik kurması gerektiğini savunuyor. 

"Netzah Yehuda" İsrail'deki bir askeri birimi ifade ederken, "Judea Forever" bir politik slogan veya hareket olarak öne çıkıyor.

Güncellenme Tarihi : 27.4.2024 12:01

İLGİLİ HABERLER