Gündem
  • 27.4.2024 11:23

Ucuz intihar dronları İsrail'i ve batılı güçleri iflas ettirecek

İntihar drone'ları Batılı güçleri iflasa sürükleyebilir: The Telegraph

The Telegraph'a göre, İran insansız hava araçlarını içeren şimdiye kadarki en "dramatik saldırı", İran'ın "İsrail"e misilleme amaçlı bir saldırı başlattı askeri olarak tahribat yapmadı ama ekonomik olarak büyük zarar verdi.
Ucuz intihar dronelerini vurabilmek için milyon dolarlık füzeler kullanıldı.

The Telegraph'a göre , son birkaç ayda İran yapımı insansız hava araçlarının Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) için Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramiliter grubuna karşı işleri değiştirdi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Kızıldeniz'deki operasyonlarında İsrail gemilerine ve işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilere karşı insansız hava araçlarından da yoğun şekilde yararlanıldığı ifade edildi.

The Telegraph, insansız hava araçlarının yaygın kullanımını vurgulamak için, Shahed insansız hava araçlarının Ukrayna'da devam eden çatışmalar sırasında Rusya tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığını ve İran yapımı diğer insansız hava araçlarının Irak ve Suriye'deki ABD kuvvetlerine karşı kullanıldığını ekledi. 

Drone'lar neden liderliği ele geçiriyor?

The Telegraph'a göre,  İran'ın son iki yılda drone üretimini ve ihracatını artırmasıyla birlikte, bu İHA'ların birçok ülkeye büyük avantaj sağlaması nedeniyle savaştaki dinamiğin değişti

Bu avantajları nasıl sağladıklarını detaylandıran bu drone'ların son derece esnek olduğunu ve kamyonlar, nakliye konteynırları ve gemiler de dahil olmak üzere çok çeşitli platformlardan fırlatılabileceğini ekledi.

Ayrıca hava savunmasını alt etmek için sürüler halinde fırlatılabildiklerinden kolayca sökülüp yeniden monte edilebildikleri ve kolayca taşınıp gizlenebildikleri belirtildi. 

The Telegraph'a göre , İran insansız hava araçlarının dahil olduğu şu ana kadarki en "dramatik saldırı", bu hafta sonu İran'ın "İsrail"e misilleme amaçlı bir saldırı başlatmasıyla gerçekleşti.
Saldırıyı engelleme girişiminin işgale 1,5 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor. milyar doların önemli bir kısmı, fırlatılan balistik füzelerin yanı sıra insansız hava araçlarının düşürülmesi için harcanmış olmalı.

İkincisinin, bugün Batı ulusal savunmasının karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan birini gösterdiği belirtildi. The Telegraph

Shahed dronunu; hem saldırı hem de keşif yapabiliyor.
Bu  dronlarının maliyetinin 2.000 dolar civarında.  
Yaklaşık 2.000 mil menzilde büyük hassasiyete sahip büyük patlayıcı yüklendiklerinde bombanın türüne göre maliyet  20.000 ila 50.000 dolar arasında değişiyor. Verdikleri hasar ise milyon dolarlar seviyesinde.

Kötü hava savunma sistemleri 
Bu insansız hava araçlarını engellemek için kullanılan bazı füzelerin atış başına bir milyon dolardan fazlaya ve bazen de çok daha fazlasına mal olabileceğini belirten raporda, ne kadar erken durdurulursa onları durdurma şansının da o kadar yüksek olacağı ifade edildi. 

Telegraph , İran'ın insansız hava aracı üretimi ve ihracatının yanı sıra Rusya'nın füze ve diğer insansız hava araçlarını kullanmasının, halihazırda karşı insansız hava aracı teknolojisi ve füze savunması üzerinde daha fazla çalışmaya çabalayan Batılı ülkelere "uzun süredir gecikmiş bir uyandırma çağrısı" yaptığını söyledi.

İsrail işgalinin yakında insansız hava araçları ve füzeler için bir lazer önleyici olan Iron Beam'i sahaya sürmeye çalıştığını ve İngiltere'nin beş ila on yıl içinde hazır olacağı tahmin edilen DragonFire adlı bir lazer önleyiciyi geliştirdiğini ekledi . ABD, Rusya, Çin ve Hindistan da benzer sistemler üzerinde çalışıyor.

Ancak yorumda,  lazerler umut verici görünse bile, şu anda kinetik hava savunma füzelerinin yerini tamamen alamayacakları, çünkü yalnızca kısa menzilli oldukları , muhtemelen 10 milden fazla olmadıkları ve yağmur ve sis gibi atmosferik koşullar tarafından engellendiği belirtildi.

Hava savunma sistemleri, üretim tesislerini yok etmeye yönelik eylemlerle dronları etkisiz hale getirme maliyetini büyük ölçüde azaltacak teknoloji geliştirilinceye kadar yalnızca kısmi bir yanıt oluşturacaktır.

Güncellenme Tarihi : 27.4.2024 11:37

İLGİLİ HABERLER