Gündem
  • 24.4.2024 18:58

Amerikan üniversiteleri İsrail'e karşı toptan ayaklandı, Filistinli ve Yahudiler el ele

Amerikan üniversiteleri İsrail'e karşı ayaklandı..
Üniversite Rektörü Peter Salovey, Pazartesi öğleden sonra Beinecke Plaza'ya izinsiz girdikleri için tutuklanan tasfiye yanlısı protestocularla ilgili e-postasında, 47'si öğrenci olmak üzere toplam 60 kişinin tutuklandığını yazdı. Haber, 48 kişinin tutuklandığını üç kaynaktan doğruladı. 

Gazze'deki savaş Amerikan üniversite kampüslerinde ayaklanmaya devam ederken, polis, Connecticut'taki Yale Üniversitesi ve Manhattan'daki New York Üniversitesi'nde düzinelerce Filistin yanlısı protestocuyu tutukladı . 
Amerika'nın en seçki 3 üniversitesi; Colombia, Yale ve New York üniversitesinin İsrail ve Yahudileri karşı ortak eylemi tarihte ilk kez yaşanıyor. Hem Amerikan medyası hem de siyasetçileri bu durumu şaşkınlıkla izliyor.

Student Gaza protests at US universities - in pictures

Tutuklamalar,
Üniversite yönetiminin polisin İsrail'in Gazze'deki tedbirlerini protesto etmek amacıyla öğrenciler tarafından kurulan kampı boşaltmasına izin vermesinin ardından Columbia Üniversitesi'nin New York kampüsündeki gerilimi azaltmak amacıyla öğrenci katılımını iptal etmesinden birkaç saat sonra geldi. 

Pro-Palestinian protesters arrested at US universities | Americas – Gulf  News

Sosyal ağ sitelerinde yayınlanan video kliplerde, Pazartesi akşamı New Haven, Connecticut'taki Yale Üniversitesi kampüsünde protestocuların üniversitenin askeri silah üreticilerinden yatırımlarını geri çekmesini talep ederek trafiği durdurduğu görülüyor. 

Polis onlarca kişiyi gözaltına aldı

Bu bağlamda öğrencilerin işlettiği haber sitesi Yale Daily News, polisin 45'ten fazla protestocuyu gözaltına aldığını bildirdi. 

New York'ta, yüzlerce gösterici üniversitenin, toplandıkları meydanı boşaltmamaları halinde sonuçlarla karşılaşacakları yönünde saatlerce yaptığı uyarılara karşı gelirken, hava karardıktan kısa bir süre sonra memurlar NYU kalabalığını dağıtmak için harekete geçti. 

Over 130 arrested at New York University as Pro-Palestine protests escalate  - India Today

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda, polisin protestocu kampındaki çadırları kaldırdığı görülürken, göstericiler polislerle çatıştı ve "Durmayacağız, sakinleşmeyeceğiz. Çekilin" sloganları attı. 

Education Department admits 'challenging year' for FAFSA: 'We're not at the  point we would like to be'

Buna karşılık bir NYPD sözcüsü, tutuklamaların üniversitenin polisten izinsiz giriş ihlallerini denetlemesini istemesinin ardından yapıldığını, ancak toplam tutuklama sayısının daha sonraya kadar bilinmeyeceğini söyledi. 

Protestolar, İsrail işgalinin 7 Ekim 2023'ten bu yana  Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşın son tırmanışına tepki olarak Yale, Columbia, New York ve ABD'deki diğer üniversitelerin kampüslerinde başladı .

NYPD arrests 108 at pro-Palestinian protest at Columbia University

İnsan hakları savunucuları, 7 Ekim 2023'ten bu yana Araplara, Müslümanlara ve Yahudilere yönelik önyargı ve nefretin genel olarak arttığına dikkat çekti.

NYPD arrests 108 at pro-Palestinian protest at Columbia University

Üniversite rektörü polise müdahale çağrısında bulundu

Bu bağlamda Mısır kökenli Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat Minouche Shafik, üniversite çalışanlarına ve öğrencilerine gönderdiği bir e-postada, üniversitenin "kırgınlığı hafifletmek ve hepimize daha çok şey kazandırmak için" öğrencilerin devamsızlığını iptal ettiğini ve çevrimiçi eğitime geçtiğini söyledi. Rektör "bu başlangıç sonraki adımları değerlendirme fırsatı.”  dedi.

Bazı öğretim üyelerinin kınadığı istisnai bir hareketle Shafiq geçen hafta New York Polisini protestocular tarafından ana parkta kurulan çadırları boşaltmaya çağırdı ve üniversitenin İsrail'in faaliyetleriyle ilgili yatırımları geri çekmesini talep etti. 

Üniversite, çadır kurmanın "kuralları ihlal ettiğini" söylerken, polis komşu Columbia ve Bernard College'dan 100'den fazla öğrenciyi izinsiz girme suçlamasıyla tutukladı ve Columbia ve Barnard, protestolara katılan düzinelerce öğrenciyi eğitimden geçici olarak uzaklaştırdı. 

Geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi komitesi önünde ifade veren ve üniversitenin anti-karşıtı olduğu iddia edilen tepkisini savunan Shafik, "Bu gerilim, Columbia Üniversitesi ile bağlantısı olmayan ve kendi öncelikleri listesine ulaşmak için kampüse gelen kişiler tarafından istismar edildi ve abartıldı" dedi. -Semitizm. “İşleri yeniden yoluna koymak istiyoruz.” 

New film depicts Jewish students' growing insecurity on campus | The Times  of Israel

Buna karşılık, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Cumhuriyetçilerin yanı sıra Senato'nun en az bir Demokrat üyesi de Pazartesi günü mektup ve açıklamalarla Şefik'in istifasını talep etti. 

Student activists nationwide challenge campus racism – and get results | US  universities | The Guardian

Öğretmenler protestocu öğrencilere katıldı

New York Polis Departmanı, Filistinli destekçileri ile İsrail destekçileri arasında çıkan öfkeli çatışmaların ardından onlarca polisini Manhattan'ın Columbia Üniversitesi kampüsü çevresindeki kalabalık caddelerine konuşlandırdı. 

Polis şefi sözcüsü Tarık Shapard, Pazartesi günü üniversite kampüsü önünde düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "Kampüste yürüyen İsrailli öğrencilerin bayraklarının ellerinden alındığına ve ellerinden alındığına dair raporlar aldık... ama biz bunu yaptık." Hiçbir öğrenciye herhangi bir fiziksel zarar bildirilmemelidir. 

Protestocu öğrenciler birkaç geceyi dışarıda çimlerin üzerinde uyuyarak geçirdiler ve yeniden çadır kurdular. Öğrenciler kampta İslami ve Yahudi ibadetlerini yerine getirirken, bazıları İsrail'i ve Siyonizm'i kınayan ve silahlı Filistin direnişini öven konuşmalar yaptı. 

Benzer Filistin yanlısı kamplar Boston'daki Emerson College'da ve Cambridge yakınlarındaki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde düzenlendi. 

Yahudi bayramı Fısıh Bayramı'nın ilk gününü kutlamak için açık havada bir ziyafetin planlandığı kampta dün 100'den fazla Columbia Üniversitesi öğretim üyesi de dayanışma amacıyla öğrencilere katıldı. 

Yahudi bir öğrenciden Biden'a yanıt 

İlgili bağlamda, ABD Başkanı Joe Biden 21 Nisan Pazar günü yaptığı açıklamada, yönetiminin federal hükümetin tüm gücünü Yahudi cemaatinin korunması hizmetine verdiğini söyledi. 

Şöyle ekledi: "Son birkaç günde bile Yahudilere yönelik taciz ve şiddet çağrılarına tanık olduk. Bu apaçık antisemitizm kınanacak ve tehlikelidir ve üniversite kampüslerinde veya ülkemizin hiçbir yerinde kesinlikle yeri yoktur." 

New York Belediye Başkanı Eric Adams da Pazar günü yaptığı açıklamada, "Columbia Üniversitesi kampüsünde ve çevresinde yayılan Yahudi karşıtlığı karşısında dehşete düştüğünü ve tiksindiğini" söyledi. 

Ancak diğer yandan Columbia Üniversitesi kampından öğrenci hareketi örgütleyicileri, Biden ve Adams'ın açıklamalarını ve antisemitizm iddialarını eleştirerek, örgütleyicilerden bazılarının Yahudi olduğunu ve medyanın "bizi temsil etmeyen sorun çıkaranlara" odaklandığını söyledi. " 

Açıklamada şunları söylediler: "Nefret ve fanatizmin her türlüsünü kesinlikle reddediyoruz ve öğrenci olmayan ve Filistinli, Müslüman, Arap, Yahudi, siyahi ve diğerleri de dahil olmak üzere öğrenciler arasında oluşan dayanışmayı baltalamaya çalışanlara karşı ihtiyatlıyız. 
Filistin yanlısı meslektaşlar ve sınıf arkadaşları.” 

Barnard Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi Leah Salem ise geçen hafta Columbia Park'ta tutuklanan İsrail'e karşı gösterilere katılan 15 Yahudi öğrenciden biri olduğunu söyledi: “Dışardaki insanların bu kampın anlamını anlamadığı bizim için çok açık. ” 

İsrail'i eleştirmenin antisemitizm olmadığını ekledi. Öğrencilerin, kampüs çevresindeki halka açık sokaklarda Yahudi öğrencileri taciz eden "bu fanatikleri şiddetle kındıklarını" sözlerine ekledi. 

Öğrenci aktivistler, üniversiteye, İsrail'in Gazze'deki işinden çıkar sağlayan şirketlerden yatırımlarını geri çekmesi, üniversitenin mali yatırımlarında şeffaflık sağlanması ve Filistin'in özgürleştirilmesi çağrıları nedeniyle üniversitede disipline tabi tutulan öğrencilerin affedilmesi yönünde çağrıda bulunduklarını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 26.4.2024 09:51

İLGİLİ HABERLER