Bilim
  • 25.9.2017 01:46

Menide 27 farklı virüs yaşayabiliyor

Zika virüs enfeksiyonlarından sonra erkeklerde meni içerisinde Zika RNA’sına sıklıkla rastlanıyordu.

Diğer vücut sıvılarının yanı sıra genital vücut sıvılarında virüslerin varlığını ve kalıcılığını tespit edebilmek için, bir grup araştırmacı PubMed üzerinden ilişkili makaleleri tarayarak bir meta-analiz gerçekleştirdi.

Centers for Disease Control and Prevention’da yayımlanan makalelerinde araştırmacılar toplamda 27 farklı virüs tipinin, insan menisinde mevcut olabileceğini tespit etti ve bu virüs tipleri ile yaşam sürelerini tetkik etti.

Araştırmacılar Zika virüsünün spermlerin içinde 6 aya kadar yaşayabildiğini keşfettiklerinde, bu hastalığa yakalanmış olan veya enfeksiyonu taşıyan üstelik çocuk sahibi olmayı düşünen insanların ciddi risk taşıdığı ve tehdit unsuru olduğunu da gördüler.

Cinsel yolla virüsün 41 günlük süre içerisinde geçebileceği ve bu yolla bulaşacağı da daha önceki hasta kayıtları, medikal öyküler ve araştırmalar dolayısıyla hâlihazırda biliniyordu.

Araştırmacıların yeni makale meta-analizi ise Zika virüsünün haricinde 26 ayrı virüs tipinin daha sperm içerisinde yaşayabildiğini ve kan dolaşımına katılarak öncelikle dolaşımı daha sonra da diğer organları enfekte edebileceğini ortaya koydu.

Bu virüs tiplerinden bilinen dört tanesi şöyle:

• Ebola virüsü
• HIV
• Hepatit B
• Uçuk virüsü

Güncellenme Tarihi : 25.9.2017 01:50

İLGİLİ HABERLER