Gündem
  • 21.1.2014 14:07

Cemaatten polisleri şoka sokan AK Parti emri

Cemaat'çi Polis müdürlerinden ilginç emir: Halkı AK Parti'ye karşı kışkırtın, bir vatandaştan en az 5 defa GBT sorgulaması yapın!

Emniyet-Sen Genel Başkanı İrfan Çelik, SON.TV'ye önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, 'Paralel Yapı'ya hizmet eden müdürlerin halkı iktidara düşman etmek için GBT emri ile günde bir kişiden 5 yada en az 10 defa kimlik sorgulaması yaptırdığını iddia etti.

7 POLİS TARAFINDAN KURULDU

Emniyet Sen, üniversite mezunu 7 polis tarafından kuruldu. Türkiye'nin en genç sendika başkanı İrfan Çelik, İngilizce, Almanca, Arapça, Farsça ve Kürtçe biliyor.

EN GENÇ SENDİKA BAŞKANI

Emniyet Sen'in genel başkanı Batman Sason doğumlu İrfan Çelik, Türkiye'nin en genç sendika liderlerinden. Polis Meslek Yüksekokulu mezunu olan Çelik; ileri derecede İngilizce, Almanca, Arapça, Farsça ve Kürtçe biliyor. İrfan Çelik; Emniyet'sen'in Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 87 sayılı sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayanarak kurulduğunu kaydediyor. Çelik, Emniyet içerisinde oluşan 'Paralel Yapı' ile ilgili çok ilginç iddialar ortaya atıyor. SON.TV'den Ömer Adıyaman'a konuşan Çelik ile yapılan röportaj şöyle:

CEMAATÇİ MÜDÜRLER POLİSİ VE HALKI İKTİDARA DÜŞMAN ETTİ

Çelik, cemaatçi müdürlerin polisi halka düşman ettiğini kaydederek, “

İl Emniyet Müdürlüklerinde 2009 yılında başlayan özellikle KOM, TERÖR ve İstahbarat birimlerinde çalışan iş yapacak verecek kapasitede elemanı, muhbiri bulunan, operasyon kalitesi yüksek ve devleti için canını bile verecek tecrübeli polisler ve amir-müdürleri birer birer dikkat çekmeyecek şekilde hiçbir gerekçe gösterilmeden bu birimlerden uzaklaştırıldı. Yerlerine aleni olarak birilerinin tanıdığı olarak bilinen personel getirildi. Özellikle bu operasyonel birimlerde bulunan birimlerde 2011 ve 2012 yıllarında bu defa üstelik sorumlu amirinin bile görüşü alınmadan neden alındığını soranlara da hiçbir gerekçe gösterilmeden toplu çıkarmalar-atamalar yaşandı.

KABİLİYETİ OLMAYAN POLİSLER ATANDI

Bu atamalar sonrası yerlerine hiçbir operasyonel kabiliyeti bulunmayan tamamen tecrübesiz , işi yapamaz halde ve tutanak bile tutmayı bilmeyen personel atamaları yapıldı. Bu birimlerden çıkartılan tecrübeli personelin yerine alınan personellere Bu birimlerin özellikle TEKNİK / FİZİKİ TAKİP yapan yerlerinde ve özellikle gizlilik dereceli sayılabilecek evrak kayıt birimlerinde görev verildi . Kurslu/Branşlı personeller geçici atama kılıfı altında toplu olarak başka birimlere gönderildi geçici olduğundan dolayı personelin yargıya gitmesinin önü alındı. daha sonra bu personelin İlgili daireler ile koordineli olarak ya Branştan çıkartıldı yada hala başka birimlerde branşlı olarak çalıştırılmaktadır. (Buna örnek Kahramanmaraş ili) halbuki geçici olarak görevlendirilen devlet memurlarının yerine atama yapılamaz hükmü vardır. Yapılan tüm atamalar gayri meşru olup hukuksuzdur sadece kılıfına uydurulmaktadır. Araştırılması halinde KOM , TERÖR ve İSTİHBARATTAN onlarca memurun geçici olarak alındığı ancak bunların yerine yeni personel atandığı görülecektir. İllerde bulunan kendilerinden olmayan rütbeli personellere görev verilmeyerek ya personel şube emrine ataması yapılarak görevden el çektirildi ya da koruma büro gibi pasif birimlere atandı.

İllerde çalışan personel bir çok alanda gerek fiziki gerek cezalandırma gerekse de keyfi uygulamalar ile yıldırılmaya çalışıldı ve mobbing uygulandı ancak personel şikayet etmesi halinde cezalandırılacağını düşünerek kimseye derdini anlatamadı” dedi.

DİSİPLİN İLE CEZALANDIRILDILAR

İl Müdürleri ile bunların personel şubelerine bağlı amirler her yaptıklarına hukuki kılıf bularak valileri bile yanıltıcı bilgiler vererek her istediklerini yaptılar , valiler /yardımcıları gelen her karara bakmaksızın toplu atamaların bile hangi gerekçeyle yapıldığını bile sorma gereği duymayarak imzaladı.

Kısaca polis hükümetten nefret ettirildi, yıldırıldı . Polis kendisinin bu saygınlığına gelen saldırılar karşısında çaresiz kaldı bunun nedeni sesini çıkarması halinde hakkında disiplin soruşturulması açılması korkusuydu. Hiçbir dönemde polis hakkında bu dönem kadar ne soruşturma açılmış nede personel ihraç edilmemiştir” dedi.

VATANDAŞI BEZDİRİN, GBT SORUN

Çelik, Polis üzerinden vatandaşların anayasal hak ve özgürlük alanlarına giren konularda ihlal yapıldığını kaydederek, “önemli şubelere getirilen birim amirleri hemen hemen ülkemizin her ilinde polislerde Olağanüstü hallerde ve Olağanüstü bölgelerde bile uygulanmayacak şekilde sıkı güvenlik tedbirleri uygulanarak vatandaş canından bezdirildi. Özellikle, “sık sık GBT sorulsun” “Uygulama yapılsın”, “Park ve bahçelerde kimlik sorulsun” şeklindeydi. Hatta her çalışandan ekipten bir gecede en az 5 bazı illerde 10 adet kabahatlerden vatandaşa ceza yazılsın denilerek vatandaş bezdirilmeye çalışıldı. Bazı illerde bu durum vatandaşların tepkisine neden oldu ve bu durum BİMER aracılığı ile ilgililere duyuruldu duyuran memurlar cezalandırıldı. Bu istekleri yapan personelin sanki performansı gibi değerlendirilecek şeklinde uydurma gerçek dışı durumlarla izah edilmeye çalışıldı.

VATANDAŞ BEZDİRİLDİ

Sık sık yapılan uygulamalarla vatandaşlar bir gecede neredeyse iki defa araçları durdurularak ya arandı yada kimlikleri soruldu . yoldan geçen herkez sırf GBT sorgusu yapılacak diye keyfi durduruldu, park ve bahçede bulunan vatandaşlar veya gençlerden kimliği yanında olmadığı gerekçesiyle idari yaptırım uygulandı (normalde bu durum 5326 sayılı yasaya aykırıdır) kısacası vatandaşı kendisini yönetenlerden ve polisten nefret eder hale getirilerek baskı ve keyfiyet algısı yaratıldı” dedi.

SENDİKA KURULDU, SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI

Bu uygulamalardan bıkan ve bir yol arayan polis 2013 yılı başlarında sendika kurduğunu belirten Çelik, “ Bu yapı Emniyet-Sen'in bu hukuksuzlukları ortaya çıkaracağı endişesi içinde , illerde personele, Merkezde ise hükümet nezdinde bunların (sendikacıların) Ergenekoncu , aydınlıkçı, militan veya bunlar disiplinsiz memurlar , bunların disiplin cezaları var şeklinde algı yaratacak uydurma bilgilerle ilk başta birkaç bilinen medyada haber yaptırıldıktan sonra dönemin içişleri bakanı Muammer GÜLER e bile yanıltıcı bilgiler vererek meslekten atılmaları sağlandı. Halbuki atılan 11 memur ve haklarında disiplin soruşturması yapılan yüzlerce memur hükümete desten veren ve bir çoğunun meslek hayatı boyunca tek bir cezası bile bulunmayan memurlar olduğu ortaya çıktı.

Bu engellemenin amacı iki yönden önemlidir. Birincisi İhraç edilen polisler bakanın imzası ile atıldığından “sizi biz değil hükümet attı” algısı yaratmak, ikincisi sendikanın faaliyet yapılamaz hale getirilerek polisin AK Parti'ye verdiği desteğin önüne geçilmekti. En son 17 aralık sürecinde Emniyet-Sen yaptığı basın açıklaması ile bu durumun sayın Başbakanımıza karşı yapılan bir girişim olduğunu belirtmişti. bu tüm medyada yer almıştır. Halen özellikle tüm illerde Operasyonel birimler, (KOM , TERÖR ve İSTİHBARAT) birimleri başta olmak üzere burada dinleme ve izleme yapan personel bu atanan kişilerden oluşmuştur” dedi.

ÜÇ KONFEDERASYON DA DESTEKLİYOR

Emniyet Sen'in kuruluşu, üç memur konfederesyonu olan Kamu Sen, KESK ve Memur Sen tarafından da destekleniyor.

SON TVÖZEL HABERÖmer ADIYAMAN 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:20

İLGİLİ HABERLER