Gündem
  • 17.11.2015 16:27

G-20 bitti, brandalara hücum başladı

ANTALYA’da G-20 Liderler Zirvesi için olağanüstü güvenlik önlemlerinin uygulandığı Belek’te 'kırmızı bölge' kararı kalktı, mahalle sakinleri 10 Kasım’dan itibaren taşıt ve yaya trafiğine kapatılan Turizm Caddesi’nde kilometrelerce uzanan G-20 brandalarına hücum etti.

Antalya’da dün gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ayrılmasıyla birlikte G-20 Liderler Zirvesi için son 1 haftadır olağanüstü güvenlik tedbirlerinin uygulandığıBelek’te ’kırmızı bölge’ kararı kalktı. Kararın kalkmasıyla birlikte havalimanından Belek’e uzanan 28 kilometrelik yolda ’protokol’ uygulaması sona erdi ve güzergah çift şeritli olarak yeniden trafiğe açıldı.

Zirve boyunca uçuşa kapatılan, etrafı bariyerlerle çevrilen ve sadece G-20 kimlik kartı olanların girişine izin verilen Belek’te Kadriye ve İleribaşı girişlerinde oluşturulan güvenlik noktaları da zirvenin ardından kaldırıldı. Onlarca X- Ray cihazıyla alana giren herkesin didik arandığı, kimlik kontrollerinin yapıldığı noktalarda cihazların paketlenmesi ve taşınması, kavşaklardaki güvenlik kameralarının sökülmesi için hummalı çalışma vardı.

Zirve öncesi 10 Kasım’da taşıt trafiğine kapatılan ve mahalle sakinlerinin girişine, G-20 kimliği olsa dahi kimsenin münferit hareketine izin verilmeyen 10 kilometrelik Turizm Caddesi de günler sonra yeniden eski seyrine döndü. Güvenlik noktalarının açılmasının ardından cadde de trafik yeniden başladı, caddeye bağlanan yolların önündeki bariyerler de açıldı. Üzerinden insan ve aracın giremeyeceğine ilişkin uyarıların yer aldığı bariyerler arasında turistler dolaşmaya başladı.

Belek’te polisin yanı sıra sağlık personeli başta olmak üzere bölgede görevli diğer ekipler de ayrılmaya başladı. Ayrılan ekipler gitmeden önce G-20 ülkelerinin bayraklarıyla birlikte İngilizce’G-20 Antalya Zirvesi’ yazılı levhanın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

BRANDALARA YOĞUN İLGİ

Hayatın normale dönmeye başladığı Belek’te günler sonra Turizm Caddesi’ne inen mahalle sakinleri kilometrelerce uzanan G-20 brandalarına hücum etti. Olağanüstü güvenlik tedbirlerinin etkisinden kurtulamayan Belekliler, brandaları sökmeden önce polisten izin aldı. İzinle birlikte güvenlik bariyerlerine asılı brandaları söken Belekliler, Antalya’nın kavurucu yaz sıcaklarında üzerinde G-20 logoları ve sloganlarının olduğu brandaları güneşlik olarak ya balkonlarında ya da garajlarında kullanacak.

Motosikletiyle geçerken brandalardan kendi payına düşeni alan Hayati Pınar, özellikle zirvenin gerçekleştiği 15- 16 Kasım günlerinin kendisi için çok sıkıntılı geçtiğini söyledi. Yolun kapalı olduğu dönemde parkın içinden geçerek Belek merkezine ulaşmak durumunda kaldığını anlatan Pınar, söküp aracına yüklediği G-20 brandasını ise balkonda güneşlik olarak kullanacağını söyledi. Pınar, "Daha fazla sökecek misiniz?" sorusuna ise "Zaten hepsini benden önce toplamışlar" diye karşılık verdi.

Zirve boyunca ’kırmızı bölge’de ulaştırma olarak görev alan Ayhan Biçici de Belek’ten ayrılmadan önce brandasını alanlar arasındaydı. Biçici, sökmeden önce polisten izin aldığını anlatırken "Gölgelik olarak alıyorum. Balkonda ya da garajın üzerinde düşünüyorum. Zirvenin 1 hafta çilesini çektik bize de bir faydası olsun" dedi.

Belek’te reklamcılık yapan Cem Bulduk, "Çok kötü geçti. 4 gün hiçbir şey yapamadık. İşyerini açmamıza dahi izin vermediler" dedi. İşyerine gelip gidişinde polisin eşlik ettiğini belirten Bulduk, "Para kaybettik. Yurtdışı çalıştığımız için 5- 10 bin Euro zararımız var. Reklamı oldu, değer mi? En azından bizlerin burada evleri var, ileride değerlenir diye bekliyoruz. Ne getirir zaman gösterir" diye konuştu. Belek’te oturan Sedat Çoban 20 gündür bölgenin sıkıntılı olduğunu söyledi. Bu süre boyunca eve hapsolduklarını söyleyen Çoban, "Her yerde polis vardı. Sıcak ekmek burabildik ama tek problem ekmek değildi ki" dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:35

İLGİLİ HABERLER