Gündem
  • 22.7.2014 21:31

Birleşmiş Milletler ve AB'den şoka sokan karar

İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonu sürerken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, adını vermeden Hamas'ı kınadı ve hiçbir ülkenin topraklarına roket fırlatılmasını kabul edemeyeceğini söyledi.




Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter, üstü kapalı olarak yine Hamas'a gönderme yaparak okullar, hastaneler ve diğer binaların askeri amaçlı kullanılmamasını istedi.

Genel Sekreter, buna rağmen iki tarafa da savaşı durdurup müzakerelere başlama ve sorunun kökenine inme çağrısında bulundu.

Netanyahu da uluslararası toplumun ateşkes çabalarının sonuçsuz kalmasından Hamas'ı sorumlu tutması gerektiğini savundu, "Hamas El Kaide gibi ve buna uygun muamele görmeli" dedi.

Diplomatik seferberlik

Bu arada, ateşkesin sağlanması için diplomatik çabalar da hız kazandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'de varılacak olası bir ateşkesin çerçevesinin Mısır'ın önerileri doğrultusunda çizileceğini belirtti.

Kerry, Mısır Dışişleri Bakanı'yla görüşmesinin ardından yaptıkları ortak basın toplantısında, "her iki tarafta da çok kan döküldüğünü, Gazze'deki insani krizin her gün daha da kötüye gittiğini" söyledi.

John Kerry, bir an önce ateşkese varılması çağrısını da yineledi ve diplomatik çabaların sadece saldırıları durdurmaya değil krizin nedenlerine de odaklanması gerektiğini belirtti.
Ölü sayısı 600'ü aştı

Gazze'de sağlık bakanlığı İsrail'in 8 Temmuz'dan bu yana süren operasyonlarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 600'ü aştığını duyurdu.

Filistinli yetkililer hayatını kaybedenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söylüyor. Yaralı sayısının ise 3640 olduğu belirtiliyor.

Ölen İsraillilerin sayısı ise 27'si asker olmak üzere 29 kişi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında aralarında beş cami ile bir stadyumun da bulunduğu 70'den fazla yer hedef alındı.

Fransız haber ajansı AFP'ye bilgi veren Filistinli sağlık görevlileri, sabaha karşı düzenlenen saldırılarda beşi aynı aileden yedi kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Hayatını kaybeden Filistinlilerden dördünün kadın olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler'e bağlı yardım örgütleri, sivillerin içinde bulunduğu koşulları "kahredici" olarak nitelendiriyor.

BM, Gazze'nin nüfusunun çok kalabalık olduğunu ve sivillerin kaçacak hiçbir yerleri bulunmadığını söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, saldırılarda 18 hastane ve kliniğin zarar gördüğünü belirtiyor.

Öte yandan İsrail ordusu Gazze'de görev alan askerlerinden birinin kayıp olduğunu doğruladı.

İsrail ordusu, kayıp askerin ölmüş olduğunu sandıklarını belirtti.
Hastaneye saldırı

İsrail'in dün Deyr el Balah'taki El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda en az 5 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında sağlık görevlilerinin de bulunduğu 70'ten fazla kişi de yaralanmıştı.

Filistin televizyon kanalları, Gazze Şeridi'ndeki hastaneye düzenlenen saldırının ardından tedavi gören yaralıların görüntülerini yayımladı.

Doktorlar, İsrail tanklarının hastanenin girişine, yoğun bakım ünitesine ve ameliyathanelerine saldırdıklarını söyledi.

Filistinli yetkililer, yaralananların çoğunun doktor olduğunu kaydetti.

İsrail ordusu ise saldırıda "hastane yakınlarındaki tanksavar füzelerinin saklandığı bölgelerin hedef alındığını" söyledi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Sivil kayıpları, Hamas'ın Gazze'deki evleri, hastaneleri ve camileri zalimce ve sistematik olarak istismar etmesinin kaçınılmaz sonucudur" dendi.

Birleşmiş Milletler (BM) 100 binden fazla Gazzeli'nin evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Avrupa Birliği: ‘Gazze’deki durumdan Hamas sorumlu’

AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton, Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada Gazze’deki durumdan Hamas’ı sorumlu tuttuklarını belirtti.

AB Dış Politika Şefi Ashton, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Basın toplantısında yaptığı açıklamasında geçtiğimiz günlerde Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağa değinen Ashton, enkaz bölgesine ve çevresindeki alana, burayı kontrol altında tutan ayrılıkçı gruplar tarafından kazaya kurban gidenlerin geri kalanına hızlı bir şekilde ulaşılabilmesi için erişime izin verilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Enkaz bölgesine erişim sağlanabilmesi için Rusya’nın yasadışı silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanması çağrısı yaptıklarını dile getiren Ashton, “Moskova yönetiminden, bölgedeki gerilimin hızlı bir şekilde azaltılabilmesi için ayrılıkçılara sınırdan silah, ekipman ve militan akışını arttırmayı durdurmalarını, sınır bölgesinden de ilave askerlerini çekmesini istiyoruz” diye konuştu.
Ashton, derhal ve tam anlamıyla bir işbirliği görülmediği takdirde birtakım kısıtlayıcı tedbirleri gecikmeksizin uygulamaya koymaya hazır olduklarını vurgulayarak, “Avrupa Komisyonu ve Avrupa Dış Eylem Servisi’nden sermaye piyasaları, savunma, ticari mal ve enerji sektöründe de dahil olmak üzere hassas teknolojilere erişimi engellemeyi kapsayan eylem önerilerinde bulunmaları talebinde bulunduk” dedi.
Gazze’deki gerilimin sürekli olarak tırmanmasından dolayı duydukları aşırı endişeyi dile getiren AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton, bölgedeki durumdan Hamas’ı sorumlu tutarak, “Hamas ve Gazze Şeridi’ndeki milis gruplar tarafından İsrail’e rastgele roket fırlatılmasını kuvvetli biçimde kınıyoruz. Bunlar suçlu ve kanunsuz eylemlerdir. Savaş durumunun bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz ve özellikle Mısır tarafından yürütülen ateşkes çabalarını son derece hoş karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:06

İLGİLİ HABERLER