Bilim
  • 7.10.2015 19:41

HDP'li vekil, Nobel Ödülü alan akrabası için konuştu

 

Nobel Kimya Ödülüne layık görülen Aziz Sancar kimdir?

HDP’li Mardin milletvekili Mithat Sancar, akrabası Prof. Dr. Aziz Sancar’ın 2015 Nobel Kimya ödülünü alması ile ilgili duygularını anlattı. Aziz Sancar’ın babasının kuzeni olduğunu belirten Mithat Sancar, kendisini amcaları olarak gördüklerini ve aile bağlarının yakın olduğunu ifade etti. Aziz Sancar’ın erken yaşlarda ABD’ye giderek, kendisini bilime adadığına dikkat çeken Sancar, “3-4 yıl önce Aziz Sancar’la Koç bilim ödüllünü aldığında görüştük. Bu ödülü alması beni çok mutlu etti. Bütün bunların çok sevindirici olduğunu tekrar tekrar söylememe gerek yok. İnsanlık için bu kadar emek sarf eden hayatını bu çalışmalara adayan bir insanla akraba olmak, aynı topraklarda büyümüş olmak ve aynı aile bağlarında yetişmiş olmak beni de gururlandırıyor” dedi.  

Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Aziz Sancar kimdir?

Nobel Kimya Ödülü bir Türke

Aziz Sancar, Paul Modrich ve Tomas Lindhal; hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülüne layık görüldü.
Aziz Sancar, Mardin’in Savur ilçesinde okuma yazmayı bilmeyen fakat eğitime önem veren bir ailenin 8 çocuğundan biriydi. İstanbul Tıp Fakültesini okuyan Sancar, yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edildi.

2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü alan ve bu ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçen Orhan Pamuk’un ardından Sancar, Nobel Ödüllü ikinci Türk oldu.

Edebiyat Ödülünün yarın açıklanması beklenirken, cuma günü Barış, pazartesi günü ise Ekonomi Ödülü açıklanacak.

Nobel Ödülü sahipleri ödüllerini Alfred Nobel’in ölüm tarihi olan 10 Aralık’ta gerçekleşecek törenle alacak.

Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir?

Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne - babanın çocuğu olarak doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu. Prof Sancar halen, Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olarak görevini sürdürüyor.

 

ABDULLATİF ALTUNKAYNAK

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:05

İLGİLİ HABERLER