Dünya
  • 27.11.2019 00:00

Helikopterler çarpıştı 13 Fransız askeri can verdi

Mali'deki 'helikopter kazası'nda 13 Fransız askeri öldü

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Mali'de bir operasyon sırasında meydana gelen helikopter kazası sonucu 13 Fransız askerinin öldüğünü duyurdu.

Mali'deki 'helikopter kazası'nda 13 Fransız askeri öldü

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mali'deki Barkhane Operasyonu kapsamında dün gece iki helikopterin çarpışması sonucu 13 Fransız askeri öldü.

Deux hélicoptères étaient déployés pour appuyer des commandos ile ilgili görsel sonucu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kazadan "derin üzüntü" duyduğunu söyledi.

Deux hélicoptères étaient déployés pour appuyer des commandos ile ilgili görsel sonucu

Deux hélicoptères étaient déployés pour appuyer des commandos ile ilgili görsel sonucu

Fransa, 2014'te başlayan Barkhane Operasyonu kapsamında Sahel Bölgesi'ndeki Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad'da 4 bin asker görevlendirmişti.

Deux hélicoptères étaient déployés pour appuyer des commandos ile ilgili görsel sonucu

FRANSA MALİ'DE NE ARIYOR
Kriz Nisan 2012'de Tuareg Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi'nin (MNLA) ülkenin kuzey bölgesinde bağımsızlık ilan etmesi ile başladı. MNLA Mali ordusu mensuplarını bölgeden sürdü ve bir bağımsızlık bildirisi yayınladı. Bildiri Afrika ülkeleri tarafından kabul edilmedi, Azavad'ın bağımsızlığı tanınmadı.

Fransa krize nasıl dahil oldu, çıkarı ne?

Fransa eski sömürgesindeki krize Mali devlet yetkililerinin daveti üzerine dahil oldu. Her ne kadar "Operacion Serval" 12 Ocak'ta açıklansa da Fransa'nın Mali operasyonunun daha önce başlamış olduğu ortaya çıktı. Fransa'nın bölgeye 2012 sonbaharında gönderdiği 100'den fazla özel kuvvet askerinin bölgede "gölge savaşı" yürüttüğü belirtiliyor. Ülkeye komşusu Nijer üzerinden giren askerler, istihbarat topladı ve Mali ordusuna eğitim verdi.

Fransa'nın müdahelesinin bu kadar erken ve hızlı olmasının öne sürülen sebeplerinden birinin de bölgedeki uranyum madenleri. 59 nükleer reaktörü olan Fransa elektriğinin yüzde 80'ini buradan sağlıyor.Uranyum bu reaktörlerin ana hammaddesi. Özel kuvvet askerlerinin giriş yaptığı Nijer'de Fransız ordusu uranyum madenlerinin yerel sendikalardan korunmasından sorumlu.

Fransa bu ülkedeki uranyum madenlerinin işletme hakkını 40 yıldır elinde bulunduruyordu, ancak Nijer hükümeti son zamanlarda önemli bir adım atarak uranyum madenlerinin işletme hakkını Çin, Hindistan, İngiltere, Güney Afrika , ABD, Kanada, ve Avustralyalı şirketlere açtı. Fransa'nın Mali'de de aynı akıbetle karşılaşmak istemediği bir sır değil.

7) Fransa'ya kimler destek verdi?

Bütün Batı ülkeleri açık desteklerini sundular. En büyük destek Almanya'dan geldi. Fransa'ya lojistik destek veren Almanya, bölgeye asker göndermeyi tartıştı. ABD Fransız savaş uçakları için havada yakıt ikmali gerçekleştirilmesi için destek sunacaklarını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, müdahalenin Mali'de "anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisine yardımcı olacağı umudunu" dile getirdi. BM Güvenlik Konseyi Fransa'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Fransa'nın BM temsilcisi Gerarrd Araud, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, diğer 14 Konsey üyesinden destek ve anlayış gördüklerini söyledi. Böylece operasyona sadece Fransa ordusu katılmasına rağmen harekât "Fransa öncülüğünde" ifadesiyle tanımlandı. Bu isimlendirme askeri destek kısıtlı olarak sağlansa da BM Güvenlik Konseyi'nden ne kadar somut bir destek alındığının göstergesi.

 Afrika Birliği de desteğini sundu. Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da toplanan birlik üyesi ülkeler 5 bin 700 asker göndereceklerini açıkladılar. Çad ise bu rakama ek olarak 2 bin asker daha gönderecek.

BM Güvenlik Konseyi geçtiğimiz yıl Aralık ayında, Mali'de sivillerin güvenliğini sağlamak ve ülkenin kuzeyini silahlı gruplardan kurtarmak için Afrika öncülüğünde uluslararası destek gücünün (AFİSMA) Mali'de konuşlandırılması kararı almıştı.

Şaşırtıcı bir açıklama da Usame Bin-Ladin'in eski danışmanı ve El-Kaide'nin eski 3 numaralı kişisi Mahfız Ould El-Valit'den geldi. Valit, bölgede tarihi ve kültürel varlıkları da tahrip eden Ensar-Din'in taktiklerini eleştirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 27.11.2019 00:30

İLGİLİ HABERLER