Dünya
  • 18.8.2015 23:39

İnanılmaz çamur volkanı

Doğu Rusya'da Sakhalin Adası'nda bulunan Pugachevskiy çamur volkanı, dünyanın en ilginç yerlerinden birisidir. Bu volkan havadan bakıldığında insan güzüne benziyor.
Fotoğrafçı Mikhail Mikhailov bu ilginç çamur volkanını havadan görüntüledi. Çamur volkanları aşağıdaki sıcak veya soğuk suların altında biriken basıncın bir çatlaktan dışarıya çıkmasıyla oluşuyor.

Dünyadaki yaklaşık 900 çamur volkanının üçte birinden fazlası Azerbaycan’da bulunuyor. Bu volkanların birçok çeşidi var: Halen faal durumda olan, sönmüş, gömülmüş, petrol püskürten, sualtı ve ada volkanları gibi. Çamur volkanları ülkenin doğusunda, Abşeron yarımadasında, Şamahı-Gobustan, güneydoğu Şirvan ve Bakü takımadasında bulunur. En büyükleri Galmas, Torağay, Büyük Kenizdağ’dır. Çoğu kesik koni şeklindedir. Yükseklikleri 20-400 m, çapları 100-4500 m arasındadır. Sadece Gobustan’da 100’den çok çamur volkanı vardır. 40 kadar volkandan yer yüzüne petrol çıkar. Bakü takımadasındaki 9 ada çamur volkanlarından oluşmuştur. 2002 yılında çamur volkanlarına doğal anıt statüsü verildi ve 52 çamur volkanı devlet tara-fından koruma altına alındı. Hazar Denizinde de 140’tan çok su altı çamur volkanı vardır. Çamur volkanları fay hatları boyunca yer almaktadır.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:49

İLGİLİ HABERLER