Gündem
  • 29.3.2024 10:58

İsrail askerleri Gazze'de iki Filistinli sivili öldürüp cesetlerini böyle yok etti

Video: İsrail askerleri Gazze'de iki Filistinli sivili öldürüp cesetlerini yok etti

Söz konusu siviller, bir tehdit oluşturmadıklarını göstermek ve teslim olma işareti olarak defalarca beyaz kumaş gibi görünen bir şey sallıyorlardı.

Al Jazeera tarafından elde edilen özel görüntülere göre, İsrail askerleri Gazze'de silahsız iki Filistinliyi yakın mesafeden vurarak öldürdü ve cesetleri bir buldozer tarafından kum ve moloz yığınına gömüldü.

Söz konusu siviller, bir tehdit oluşturmadıklarını göstermek ve teslim olma işareti olarak defalarca beyaz kumaş gibi görünen bir şey sallıyorlardı.

Bir Al Jazeera muhabiri, Gazze Şehri'nin güneybatısındaki Nablusi Kavşağı yakınlarında olduklarını ve mümkün olan tek yol olan Reşid Caddesi üzerinden Gazze’nin kuzeyindeki evlerine dönmeye çalıştıklarını söyledi. İsrail askerleriyle karşılaştıkları yer de tam burası.

Videonun yayınlanması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de acil ateşkes talep eden bir kararı kabul etmesinden günler sonra ve İsrail'in on binlerce Filistinlinin ölümüne neden olan ve kıtlık uyarılarına yol açan kuşatma altındaki bölgeye yönelik yaklaşık altı aydır sürdürdüğü saldırıyı durdurması yönündeki çağrıların arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Görüntülerde bir adam elinde beyaz bir bezle askerlere yaklaşırken, diğer adam arkasını dönüyor ve bu sırada beyaz bir kumaş parçası kaldırıyor.

Arkasını dönen adamın zırhlı bir araç tarafından takip edildiği görülüyor. Askerler adama ateş açıyor ve görüntülerde adamın yere yığıldığı görülüyor.

Videoda, askerlere doğru yürüyen ilk adamınki de dahil olmak üzere iki cesedi gömmek için bir buldozer kullanıldığı görülüyor.

İsrail ordusu Perşembe günü Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "olayın ayrıntılarını değerlendirmek için kapsamlı ve profesyonel bir inceleme yapılması gerektiğini" söyledi ve raporunu "incelenmek üzere ilgili profesyonel kurumlara" gönderdiğini ekledi.

Hamas cinayetleri kınayarak bunun "Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı yürütülen acımasız imha savaşı bağlamında, Siyonist davranışları yöneten faşizmin ve caniliğin boyutunun bir başka kanıtı" olduğunu söyledi.

Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni İsrail'i "çocuklara ve savunmasız sivillere karşı işlediği suçlardan" sorumlu tutmak için "gerekli tedbirleri" almaya çağırdı.

Filistinli silahlı grup, herhangi bir ateşkes anlaşmasının Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından vurulmadan güvenli bir şekilde evlerine dönme hakkını içermesi gerektiğini söylüyor.

"İğrenç bir savaş suçu"

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir sivil haklar ve savunuculuk grubu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), "iğrenç savaş suçu" ile ilgili bir Birleşmiş Milletler soruşturması çağrısında bulundu ve İsrail'in "Filistinlileri bir hevesle öldürüyor" gibi göründüğünü ve daha sonra kurbanlarının cesetlerine "çöp gibi" davrandığını söyledi.

CAIR, "Bu soykırım durdurulmalı, mazur görülmemeli ya da silahlarla [ve] retorikle desteklenmemelidir" dedi.

Filistin Kızılay Cemiyeti (PRCS) sözcüsü Nebil Farsah, "Bunlar vahşi ve dehşet verici sahneler zira yargısız infazlarla karşı karşıyayız" diyerek İsrail'in kanıtları gizlemeye çalıştığının açık olduğunu söyledi.

Al Jazeera'ye konuşan Farsah, "Uluslararası toplumun sessizliği nedeniyle İsrail'in yaptıkları yanına kar kalıyor" dedi.

"Dünyanın İsrail'i sorumlu tutmak ve acil ve sürekli bir ateşkes sağlamak için ciddi adımlar atması için daha kaç bin Filistinlinin öldürülmesi gerekiyor?"

BM'nin Filistin'deki insan hakları konusunda eski özel raportörü Profesör Richard Falk, silahlı saldırıların "İsrail zulmünün devam ettiğinin canlı bir kanıtı" olduğunu söyledi.

Falk Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, bu olayların aynı zamanda "İsrail'in her gün gerçekleştirdiği vahşetin açık karakterini" de ortaya koyduğunu söyledi.

"Dünyanın gözleri ve kulakları gerçek zamanlı olarak bu tür soykırımcı davranışların saldırısına uğradı" diyen Falk, Batılı ülkelerden kınama gelmemesini "utanç verici bir durum" olarak nitelendirdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 32,552 Filistinli hayatını kaybetti ve 74,980 Filistinli yaralandı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 29.3.2024 11:06

İLGİLİ HABERLER