Asayiş
  • 10.12.2004 01:27

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE POLİS GÖZETİMİNDE SINAV!..

İstanbul Üniversitesi’nden sağ görüşlü 2 öğrenci, valilikten koruma istedi. Öğrenciler, koruma için görevlendirilen polislere rağmen sözlü ve fiili saldırıya uğradıklarını ileri sürüp sınavlara girmeme kararı aldı.

Üniversitelerde karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanan gerginlik İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) ilginç bir uygulamaya yol açtı. Tehditler sebebiyle sınavlara giremediklerini öne süren 2 öğrenci, İstanbul Valiliği'ne başvurarak polis koruması istedi. Talebi olumlu karşılayan valilik, öğrencilerin güvenliği için sınav tarihlerinde 200 polis görevlendirdi. Ancak öğrenciler polis korumasına rağmen girdikleri 4 sınavda sözlü ve fiili saldırıya uğradıklarını ileri sürerek kalan 5 sınava girmeme kararı aldı. İÜ son sınıf öğrencisi Fahrettin Çelenk, okuma haklarının ellerinden alınmak istendiğini söylüyor. Tek amacının okulundan mezun olmak olduğunu belirten Çelenk, "Polis korumasında dahi saldırıya uğradık. Sınavlara girmeme kararı aldık." diyor.

Öğrencilerin valiliğe müracaatına yol açan olaylar kasım ayında yaşandı. İstanbul Üniversitesi'nde 12 Kasım 2004 günü meydana gelen taşlı sopalı kavgada bir öğrenci elinden yaralandı. Sol görüşteki öğrencilerin fiili baskısı altında olduklarını öne süren ve kendilerini ülkücü olarak nitelendiren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencileri Fahrettin Çelenk ve Yılmaz Özcan sınavlara girmek için İstanbul Valiliği'ne dilekçeyle başvurdu. Dilekçede, "12 Kasım 2004 tarihinden itibaren sol görüşlü gruplar tarafından okula alınmamaktayız. Okula öğrenci olmayan kişiler de gelmekte ve bu gruba katılmaktadır. Bu grupların üzerinde satır, döner bıçağı, taş, şişe, kesici delici aletler olduğu için 22 Kasım 2004'ten itibaren iki hafta süreyle sınavlarımız olduğundan sınavlara fiili saldırı olması ihtimaline karşı polis kontrolünde girmemiz gerekmektedir." ifadeleri yer aldı.

Valiliğe verdikleri dilekçenin ardından 23-25 Kasım 2004 günü yapılacak olan sınavlara katılmak için Edebiyat Fakültesi'ne gelen Çelenk ve Özcan, 30'u sivil 200'ü Çevik Kuvvet 230 polis eşliğinde sınavlara girmeye başladı. Okuldaki 5 sınava giren iki öğrenci daha sonraki 4 sınava girmeme kararı aldı. Fahrettin Çelenk bu kararın nedenini şöyle açıklıyor: "Her sınava giriş ve çıkışımızda sözlü ve fiili saldırıya uğradık. Sınava girmeden önce ve çıkarken bize saldırmaya çalıştılar. Bize yumurta attılar. Okulda gerilim iyice tırmandı. Bu nedenle sınavlara girmeme kararı aldık. Ben kendimi ülkücü olarak görüyorum. Ancak herhangi bir derneğe ya da siyasi partiye üye değilim. Sadece okulumu bitirip mezun olmak istiyorum." Son bir yıl içinde İstanbul'daki üniversitelerde 132 öğrenci olayı meydana geldi. Bu olaylara yaklaşık 8 bin 100 öğrenci katıldı. Olaylarda 337 öğrenci gözaltına alındı.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:25

İLGİLİ HABERLER