Sağlık
  • 18.3.2016 22:40

İşte aktarlarda satılan 71 tehlikeli ürün

Vitrinlerine “Nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” yazısı asması yasaklanan aktarlar; güzelavrat otu, baldıran, kurtboğan, adasoğanı ve bitkisel karışım da satamayacak.

Şifa arayan vatandaşların hastanelerden ve eczanelerden sonra bitkisel ilaçlar almak için sık sık gittiği aktarlara ayar geldi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş imzasıyla illere gönderilen “Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkânlar Genelgesi” ile birçok yasak hayata geçirildi. Buna göre bitkisel ürün satacak aktarlar, il sağlık müdürlüklerinden izin belgesi alacak. Ürünler, kapalı kaplarda ve hijyenik şartlarda satılacak.

Tarım ilaçları ve insan sağlığına zarar veren kimyasal maddeler aktarlarda satılamayacak. Böcek ilacı gibi ürünler sadece orijinal ambalajlarında satılabilecek.

BİTKİSEL KARIŞIM YASAK

Aktar vitrinlerine, ürünlerin kullanılışına ilişkin etiket, ilan ve benzeri yazılar asılamayacak. “Adasoğanı diz ağrısına, güzelavrat otu baş ağrısına, nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” gibi ifadeler de kullanılamayacak. Aktarlarda bitkisel karışım da yapılamayacak.

Satılan bütün ürünlerin Türkçe ve Latince birer listesi dükkânın içine asılacak.

71 TEHLİKELİ ÜRÜN

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hazırladığı liste kapsamında 71 bitkisel ürünün aktarlarda satışı da yasaklandı. Bu ürünlerden bazıları şöyle: “Adasoğanı, kantarit, kuduz böceği, katran ruhu, kreozot, horosani, güzelavrat otu, pire otu, yüksük otu, balık otu, Ebu Cehil karpuzu, eşek hıyarı, kenevir, baldıran, sedef otu, hintyağı, altın kökü, pire otu, erkek eğrelti otu, çöpleme, bit otu, papaz otu, kurtboğan, amonyak, arsenik, göztaşı, banotu, Jaborandi yaprağı, kenepod esansı, kroton tohumu, çiğdem, adem otu, deli bal, lokman ruhu.”

Bakanlık daha önce yayınladığı zararlı tıbbi bitki listesine yenilerini ekledi.

Vatandaşların bilinçlenmesi ve gelişigüzel bitki kullanımının azaltılması için yayınlanan yeni listede şunlar yer aldı:

Kediotu

El titremesi, bitkinlik, kramp, göğüs sıkışması gibi durumlara yol açtığı görülebilir.

Ökseotu

Baş ağrısı, hipotansiyon, yüksek ateş, göğüs ağrısı, alerjik reaksiyonlar, titremeler, koma ve halusinasyon görülebilir.

Akdiken (Cehri)

Uzun süreli kullanım özellikle potasyum kaybına neden olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Yüksek dozda kullanım böbrek iritasyonuna neden olabilir.

Yulaf

Protein içeriği ile ilgili veriler mevcut olmadığından çölyak hastalığı olan kişilerce dikkatli kullanılmalıdır. Araç ve makine kullanımını etkileyebileceğinden kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.

Sağlık Bakanlığı'ndan zararlı tıbbi bitkiler uyarısı

Ayı üzümü

Bulantı, kusma, aşırı duyarlık gösterebilir. Bir haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Arnika

Alerjik kişilerde kullanılmamalıdır. Göze ve hasarlı deriye uygulanmamalıdır.

Sağlık Bakanlığı'ndan zararlı tıbbi bitkiler uyarısı

Paprika

Hipotermi, uzun süre yüksek dozda gastrit, böbrek ve karaciğer bozuklukları ve etkileri görülebilir.

Sinameki

Aşırı dozda sıvı dengesizliğine yol açabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Bağırsak tıkanıklığında, iltihaplı bağırsak hastalıklarında apandisitte ve elektrolit eksikliğinde kullanılmamalıdır.

Hiyarşembe

Doz aşımı durumunda kramp benzeri şikayetler ve etki oluşabilir. Uzun süreli kullanılmada başta potasyum olmak üzere elektrolit kaybına neden olabilir. Bu durum bağırsak sorunları, kas güçsüzlüğü, ödem ve kemik erimesine neden olabilir.

Zerdeçöp

Safra kanalı tıkanıklıklarında kullanılmaz. Safra taşı olması durumunda doktor kontrolü gerektirir. Mide ülserinde kullanılmaz.

Tekeotu

Kapsüller ve tabletler değişik dozajlarda satılmaktadır. Yüksek dozlarda kullanımı terlemeye ya da hararete neden olabilir.

Altınmühür

Böbrek rahatsızlıklarında, midede gelişen hastalıklarda, yeni doğanlarda, hamilelerde ve emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Şahtere

Safra kanalı tıkanıklıklarında, safra taşı olanlarda ve safra ile ilgili başka rahatsızlıklarda ayrıca hepatitte kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Kokulu Yonca

Deride enflamasyon, varis, duyarsızlaşma, bacaklarda ani şişkinlik oluşursa derhal doktora başvurulmalıdır.

Çakşırotu

Yüksek dozlarda kullanımı huzursuzluk, başağrısı, diyare, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları ve dudaklarda şişmeye neden olabilir.

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 21:17

İLGİLİ HABERLER