Gündem
  • 2.12.2015 12:23

Rus konsoloslardan güzel haber


Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz sonrası Rusya'daki Türklere yönelik tavırlar tepki çekmişti. 
 
TÜRKİYE'DEN HİÇBİR BİR ŞİKAYET YOK
 
Kriz sonrası Rus basını ise Türkiye'yi ve Türkiye'de yaşayan Rusları mercek altına aldı. 
 
Rusya'nın Türkiye'deki konsoloslukları ise Türkiye'de yaşayan Rus vatandaşlardan iki ülke arasındaki kriz nedeniyle baskı veya hakarete uğradıklarına ilişkin hiçbir şikâyet almadıklarını açıkladılar.
 
Rus RIA Novosti'nun haberine göre  Rusya'nın Antalya Genel Konsolosu Aleksandr Tolstopyatenko, "Hiçbir şikayet gelmedi. Bu konuyu kontrol ediyoruz" dedi.
 
TEK BİR ŞİKAYET BİLE YOK...
 
Rusya'nın İstanbul Genel Konsolosu Andrey Podyelişev, "Rus-Türk ilişkilerindeki kriz nedeniyle uygulanan taciz veya baskıyla ilgili Rus vatandaşlardan şu ana kadar tek bir şikâyet bile almadık" diye konuştu.
 
Rusya'nın Trabzon Genel Konsolosu Dmitriy Talanov ise, "Rus vatandaşlarının Türkler tarafından baskı gördüğü veya taciz edildiği konusunda bugüne kadar tek bir şikâyet veya başvuru tespit edilmedi" diye açıkladı.
 
BAKAN RUSLARA SESLENDİ: BURASI SİZİN EVİNİZ
 
İki devlet arasında yaşanan kriz sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise Rus vatandaşlarına seslendi, şöyle dedi: "Türkiye son derece güvenli bir ülkedir, bunu siz de biliyorsunuz. Türkiye sizin evinizdir. İsteğiniz gibi Türkiye'ye gelebilir ve burada rahat konforlu bir şekilde tatilinizi geçirebilirsiniz. Seyahat etme hakkı herkesin en temel hakkıdır."
 
RUSLARIN 2. VATANI ANTALYA
 
Antalya iki binli yıllardan sonra başlayan göç dalgasıyla Rusların ikinci vatanı haline geldi. 
Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosu Aleksey Şivanov, Antalya’da 38 bin Rus’un yaşadığını, bunlardan 13 bininin Türk vatandaşlığına geçtiğini, 25 bininin de oturma hakkına sahip olduğunu söyledi. 
 
Kesin sayı olmamakla birlikte 12 bin dolayında Rus vatandaşının da Türklerle evlilik yaptığı sanılıyor.
 
Özellikle son beş yılda Ruslar emlak satın almada da öncülük yaptılar. Yuva kurdular, binlerce çocuk doğdu. Türkçe öğrendiler, okullarını açtılar ve yetenekli oldukları sanat dallarını geliştiriyorlar.  
 
İKİ ÜLKE HALKI AİLE HALİNE GELDİ
 
Rus-Türk Kültür Derneği’nin Başkanı İrina Balcı yaptığı açıklamada "Hem Ruslar hem Türkler duygusal ırklar. Aralarında büyük dostluklar oluştu. Aile bağlantıları var. Şimdi ilişkiler kesilecek diye stres ve panik yaşanıyor. Oysa sadece Rus vatandaşları değil yaklaşık 70 bin kişi Antalya’da Rusça konuşabiliyor. Bu sorunun çözülmesi için önümüzde bazı olumlu gelişmeler olmasını bekliyoruz. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ve Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu insan olarak mükemmeller. Bu işi onların çözebileceklerini sanıyorum" demişti. 
 
Balcı, evlilikler nedeniyle artık iki ülke halkının akraba ve aile haline geldiğini ifade ederek, “Kanlarımız birbirine karışmış durumda. Yeni jenerasyon çocuklarımız var binlerce. Bunlara neyi anlatacağız. Barışı anlatmak zorundayız” diye konuşmuştu. 
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:23

İLGİLİ HABERLER