Dünya
  • 23.6.2007 12:37

TALABANİ, ABD'DEN KORUMA İSTEDİ

KUZEY Irak'taki yerel Kürt Hükümeti’nin Washington Temsilcisi, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu Kubat Talabani, ABD’nin Kuzey Irak’ta askeri güç konuşlandırması gerektiğini savunarak, “ABD’nin güç bulundurması, Kürtler’i terörist saldırılara ve dış güçlerinin müdahalesine karşı korumasını garanti altına alacaktır'' dedi.
      Washington'dan gelen Kubat Talabani, Erbil'de temaslarda bulunduktan sonra yaptığı basın toplantısında, Kürtler'in çıkarlarının korunması için ABD arasında mutlaka stratejik ilişki kurmaları gerektiğini savundu. Kürdistan Yurtsever Birliği'nin internet sitesinin haberine göre, Talabani Bağdat'taki merkezi hükümet ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında Irak Petrol Yasa Tasarısı üzerindeki görüş ayrılıkları giderilerek sağlanan uzlaşmanın Kürtler açısında büyük kazanım olduğunu anlattı. Talabani, Kürtler ile ABD arasındaki ilişkilerinin önemini anlatırken şöyle konuştu:
      “Kürtler'in, ABD gibi büyük bir ülke ile ilişki içinde olması, Kürt halkının geleceği ve Kürt sorunu için önemlidir. Kürtler'in Amerika ile ilişkileri geçici olmamalıdır. Bu ilişki, iki tarafın ortak siyasi çıkarları doğrultusunda değil, ekonomi, ticari ve diğer alanları da kapsamalıdır. İlişkiler bu çerçevede geliştirilerek stratejiye dönüştürülürse, ABD'nin bölgede daha çok kalmasını sağlanacak ve bölgenin güvenliği için açısında da dış saldırılara karşı caydırıcı bir güç olacaktır. ABD ile geliştireceğimiz stratejik ilişkiler örgütsel değil, hükümet düzeyinde olmalıdır. ABD ile geliştirilecek ilişkilerde bu ülkenin büyük yatırımcılarını bölge çekmesine ağırlık vermeliyiz. Kürdistan’a davet edeceğimiz firmaları, burasının Irak’ın en istikrarlı bölgesi olduğu konusunda ikna etmeliyiz.'' ABD’nin Kuzey Irak’ta askeri güç konuşlandırması gerektiğini savunan Kutbat Talabani, “ABD'nin burada güç bulundurması, Kürtler'i terörist saldırılara ve dış güçlerinin müdahalesine karşı korumasını garanti altına alacaktır'' dedi.
      Kerkük ile ilgili Irak Anayasası’nın 140'ıncı maddesinin zamanında uygulanması gerektiğini anlatan Talabani, “Kerkük sorunu Irak’ın bir iç sorunudur. Iraklılar bu sorunu 140'ıncı maddede çözümünü öngörmüştür. Dışardan Kerkük sorununa müdahale edilmesini Amerikalılar da kabul etmiyor. Bu soruna müdahale edilmesini değil, çözümü için yapılacak katkılara karşı değiliz'' diye devam etti.
     
     LOBİ ÇALIŞMASINA AĞIRLIK VERMELİYİZ
      Kubat Talabani, Kürtler'in, siyasi, ekonomik açıdan bölgelerini kalkındırmak ve yabancı sermayenin bölgeye aktarılmasını sağlamak için uluslararası alanda lobi faaliyetlerine hız vermesi gerektiğini, Kürt liderlerin 5- 10 yıllık vadeli planlar yapması gerektiğini vurgularken “Politikada başarılı olmak istiyorsak geleceği görmemiz gerekir'' dedi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:05

İLGİLİ HABERLER