Gündem
  • 26.4.2024 22:12

Büyük kayıp veren Katiller sürüsü Nahal Tugayı Gazze'den kaçtı

İsrail “Nahal Tugayı” yaklaşık 7 ay süren çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nden ayrıldı.. Direnişten darbe aldı, hikayesi bu
İsrail İşgal Ordusu Radyosu, , Gazze Şeridi'nde en uzun süre savaşan Nahal Tugayı'nın Şeridi'nin orta bölgesini terk ettiğini ve Gazze Şeridi'ndeki 2'nci ve 679'uncu Yedek Tugayların ise Şeridi'nin merkez bölgesinden ayrıldığını bildirdi. Onun yerine 99. Tümen giriyor.
Kassam mücahitlerinin saldırılarında büyük kayıplar veren Nahal Tugayı, işgalcilerin en kanlı ve cani birliği olarak biliniyor. 

2. ve 679. Yedek Tugayların seferber edildiğini duyurdu ve iki yedek tugayın kendi deyimiyle "Gazze Şeridi'nde savunma ve taktik misyonlar" gerçekleştireceğini belirtti.

7 Ekim'de binlerce Filistinlinin şehit olmasına yol açan Mescid-i Aksa selinin ardından Gazze Şeridi'nde devam eden savaş sırasında çok sayıda İsrail tugayı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara katıldı.

Bunlar arasında Nahal Tugayı'nın yanı sıra Givati ​​Tugayı ve Golani Tugayı da yer alıyor . Bu saldırılar sırasında İsrail işgali, bu tugayların en önde gelen liderleri de dahil olmak üzere birçok askerini kaybetti; İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi sınırlarında Filistin direnişiyle yaşanan çatışmalar sırasında Nahal Tugayı Komutanı Yonatan Steinberg'in öldürüldüğünü duyurdu.

Ordu sözcüsü Daniel Hajari de "X" platformundaki hesabından şunları söyledi: "Nahal Tugayı komutanı Yarbay Yonatan Steinberg'in Kerem Şalom kapısı yakınındaki çatışma sırasında öldürüldüğünün yayınlanmasına izin verildi."

Nahal Tugayı İsrail ordusunun seçkin tugaylarından biri olarak kabul ediliyor. Kuruluş tarihi nedir ve hangi savaşlara katılmıştır?

İsrail Nahal Tugayı nedir?

Nahal Tugayı, 1982'de Lübnan Savaşı'nın başlamasından önce İsrail işgalinin piyade kuvvetlerine yönelik artan ihtiyacına yanıt olarak 1982'de bağımsız bir birlik olarak kuruldu. Birim esas olarak gelen askerlerden veya sözde hizmette olan askerlerden oluşuyor. askerlik hizmetindeki gönüllülerin bir kısmına ek olarak. 

Nahal Tugayı askerleri açık yeşil bereleriyle tanınıyor ve bu da onlara "ışıklı çubuklar" lakabını kazandırıyor. Tabur, Keşif Taburu adı verilen 50., 931., 932. ve 934. olmak üzere 4 aktif taburdan ve birlikte 933. Taburu oluşturan çeşitli eğitim üssü ortaklıklarından oluşur.

Tugay, İsrail'in işgal ettiği Lübnan, Suriye ve Gazze gibi bölgelerin yanı sıra Batı Şeria'daki bölgelerde de periyodik olarak operasyon yapıyor. Görevleri arasında İsrail'in bu bölgelere yönelik saldırılarına taktiksel desteğin yanı sıra düzenli devriyeler ve gözetleme operasyonları da yer alıyor.

Tabur, kuruluşundan bu yana Lübnan Savaşı, birinci ve ikinci intifadalar ve Mescid-i Aksa tufanından sonraki son savaş da dahil olmak üzere birçok savaşa ve askeri operasyona katılmıştır.

Nahal Tugayı ve 1982 savaşının kayıpları

10 Haziran 1982'de İsrail Hava Kuvvetleri yanlışlıkla bir Nahal Tugayı aracını Suriye birimi sanarak bombaladı; İsrail işgali altındaki F-4 Phantom uçağı, Lübnan'ın güneydoğusunda üstü açık araçlarla ilerleyen 931'inci Tabur'a saldırdı. 

Birimde ölen diğer 30 askerin yanı sıra 24 asker öldü, 108 asker de yaralandı. Bu olay İsrail işgal ordusunun tarihindeki en kötü olaydı.

4 Eylül 1982'de dört kişilik bir Filistin birliği, Nahal Taburu'ndan sekiz askerin bulunduğu bir gözlem noktasına saldırdı. İsrail işgal askerlerinin tamamı tek kurşun bile atmadan teslim oldu. 

Sonuç olarak İsrail işgali, Nahal Taburu'ndan tutuklu askerler karşılığında yaklaşık 6.000 Filistinli mahkumun serbest bırakılması için iki ayrı takas anlaşmasına başvurmak zorunda kaldı. 

Pek çok İsrailli, serbest bırakılan çok sayıda anlaşma nedeniyle bu anlaşmaların aşırı derecede abartılı olduğunu düşünürken, taburun davranışını kahramanca bulmadı ve onu "sekiz korkak" birlik olarak nitelendirdi.

Birinci ve ikinci intifadalar ve tugayın kayıpları 

Kasım 1987'de iki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi savaşçısı Lübnan sınırına ve işgal altındaki bölgelere ulaşmayı başardı. Bunlardan biri İsrail işgal ordusu tarafından tutuklanarak şehit edildi.

Tunus kökenli Miloud Najah adlı ikinci kişi ise tutuklanmaktan kaçmayı başardı ve işgal altındaki toprakların kuzeyinde, Nahal Tugayı askerlerinin konuşlandığı Kiryat Shmona dışındaki İsrail işgal ordusu üssüne saldırdı. 

Yaklaşık iki dakika süren karşılıklı ateş sırasında Miloud Najah, Nahal Taburu'ndan altı askeri öldürmeyi ve 10 askeri de yaralamayı başardı. Filistin'in zaferi işgal altındaki Filistin topraklarında geniş çapta kutlandı ve bu, Birinci İntifada'nın patlak vermesine katkıda bulundu.

Bu ayaklanma aynı zamanda Taş Ayaklanması olarak da biliniyordu. Bu ünvan, İsrail işgaline karşı direnenlerin taşları saldırı ve savunma aracı olarak kullanmasından kaynaklanmaktadır. Taş atma etkinliğine katılan çocuklara "taş çocukları" deniyordu. 

8 Aralık 1987'de Gazze Şeridi'ndeki Cebeliye'de başlayan ve Filistin'in her yerine yayılan bu ayaklanmaya Filistin Birleşik Ulusal Liderliği ve Filistin Kurtuluş Örgütü öncülük etti. 

Nahal Tugayı'nın ayaklanma sırasında yüzlerce yaralının yanı sıra 100'e yakın askerini de kaybettiği tahmin ediliyor. Bu tugay aynı zamanda savaşlarda en çok kayıp veren tugaylar arasında sayılıyor.

İkinci İntifada sırasında tugay, İsrail işgalinin askeri saldırılarına katıldı; bu saldırılar sırasında düzinelerce asker öldürüldü ve diğerleri esir alındı. 

21. yüzyılda Nahal Tugayı

Nahal Tugayı hem Kasım 2012 savaşına hem de 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde yaşanan son savaşa katıldı.

2012 yılında Nahal Tugayı'ndan üç asker, Filistin'in El Halil kentinde düzenlenen pusuda öldürülmüştü. Olayda tugaydan dokuz İsrail askerinin yanı sıra El Halil Taburu komutanı Tuğgeneral Weinberg'in de aralarında bulunduğu diğer askerler öldürüldü. 

Çatışmalarda sadece üç savaşçının şehit olduğu çatışma, Filistin İslami Cihadının zaferi olarak değerlendirildi.

Gazze Şeridi'ndeki son savaş sırasında Nahal Tugayı, İsrail işgalinin Şeride yönelik askeri saldırılarına katıldı. Bu saldırı, tugay komutanı Yonatan Steinberg'in de aralarında bulunduğu onlarca askerin Filistin direnişi tarafından öldürülmesine yol açtı. .

Ayrıca Nahal Tugayı'ndaki keşif birliğinin komutan yardımcısı Binbaşı Ido Yisrael Shani ve Nahal Tugayı'ndaki keşif taburunun komutanı Yarbay Yonatan Benjamin Tzur da bulunuyor.


 

Güncellenme Tarihi : 26.4.2024 22:25

İLGİLİ HABERLER