Gündem
  • 26.4.2024 22:28

Macron : Avrupa can çekişiyor her an ölebilir

“Avrupa ölüyor!” Macron, tehditlerle daha fazla mücadele edebilecek bağımsız bir güvenlik ve diplomatik birlik çağrısında bulunuyor 

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'yı, kıtayı ABD'ye daha az bağımlı hale getirecek ve Rusya'nın oluşturduğu tehdide karşı daha dayanıklı hale getirecek "güvenilir" bir savunma stratejisi geliştirmeye çağırarak, "Bugün Avrupa" uyarısında bulundu. ölümlüdür ve ölebilir.” “Değişen bir dünyada karşılaştığınız zorluklar nedeniyle.

Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada "Bu sadece bizim seçimlerimize bağlı" diyen Macron, "oyunun kurallarının" değiştiği bir dünyada Avrupa'nın "karşılaştığımız risklere karşı silahlanmadığı" uyarısında bulundu. : “Önümüzdeki on yılda... büyük bir tehlike var.” "Bu, Avrupa'nın zayıflaması, hatta çökmesi anlamına geliyor." Bugün can çekişiyor..

Konuşmasına Avrupa'nın daha demokratik hale getirilmesi konusunda son dönemde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan Macron, şunları ekledi: "Eşi benzeri görülmemiş birçok krize rağmen, özellikle egemenlik ve birlik konusunda ilerleme kaydedildi." Kovid-19 virüsü krizinden ortaya çıkacak mali birlik veya aşı üretimine ilişkin Avrupa'nın sağlık alanındaki stratejisi ve Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan krizler gibi.

Avrupa Parlamentosu'nun Nisan 2024'te kabul ettiği, sınırlarımızın kontrolünü sağlayan bu anlaşmayı da memnuniyetle karşıladı. temel bir başarı olduğunu düşünüyordu.

"Avrupa ölüm tehlikesiyle karşı karşıya"

Macron, Avrupa düzeyinde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılasa da, kendi deyimiyle Avrupa'nın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, liderliğini kaybetme tehlikesinin büyük olduğu uyarısında bulundu: "Eşi benzeri görülmemiş bir dönemden geçiyoruz. Dünyada kargaşa ve büyük dönüşümlerin hızlanması.”

Şöyle devam etti: "Avrupa ölebilir... ama bu yalnızca bizim seçimlerimize bağlıdır" ve şunu ekledi: "Bugün Avrupa'nın ölebileceği ve bunun yalnızca bizim seçimlerimize bağlı olduğu konusunda net olmalıyız, ancak bu seçimlerin şimdi yapılması gerekiyor. ”

"Bugün kıtamızda barış ve savaş meselesi, güvenliğimizi garanti edip edemeyeceğimiz konusu gündeme getiriliyor. Ona göre dijital dönüşüm ve yapay zeka gibi büyük dönüşümlerin yanı sıra dünyanın zorlukları da gündemde. çevre ve karbondan arındırma, bunların hepsi şu anda gerçekleşiyor."

Bunun karşısında Macron, güçlü, müreffeh ve insani bir tepki çağrısında bulunarak, bu üç eksenin, kendi ifadesiyle, bu Avrupa egemenliğine somutluk kazandıracağını ve Avrupa'nın yok olmamasını sağlayacağını vurguladı.

Ayrıca siber güvenlik ve siber savunma alanında bir Avrupa yeteneği ve saygısını dayatan ve güvenliğini garanti eden güçlü bir Avrupa çağrısında bulunarak, askeri teçhizat satın almada Avrupalı ​​tedarikçilere öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı, satın alma fikrini destekledi. Bu çabaları finanse etmek için bir Avrupa kredisi.

Fransa Cumhurbaşkanı, 27 ve 28 Haziran tarihlerinde yapılacak Avrupa Konseyi toplantısında belirlenecek olan Avrupa Birliği'nin önümüzdeki beş yıllık stratejik gündeminin hazırlanması kapsamında sunulacak yarının Avrupa'sına ilişkin öneri ve vizyonunu sundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2017 yılında Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde yine aynı yerde yaptığı tarihi konuşmada, Avrupa Birliği'ni "reforma sokmayı" ve birleşik bir birliği yeniden kurmayı amaçlayan bir dizi öneri sunması dikkat çekicidir. Avrupa evi.


 

Güncellenme Tarihi : 26.4.2024 22:40

İLGİLİ HABERLER