Gündem
  • 17.12.2020 22:30

10 tonluk yeni vurucu güç: Milli ATAK 2 helitopterleri geliyor

Türk askerine havada 10 tonluk yeni vurucu güç: ATAK 2 geliyor

Türkiye'nin içeride ve dışarıdaki tehditlere karşı geliştirdiği savunma araçlarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Sıfırdan ortaya çıkarılan ürünlerin yanı sıra mevcuttaki araçlar üzerinden yapılan geliştirmeler ise dikkat çekiyor. Bunlardan biri ise kısa süre içerisinde askerin elindeki en güçlü silahlardan biri haline dönüşen ATAK Helikopteri. Savunmadaki Türkler programı bu haftaki bölümünde helikopterin güçlendirilmiş yeni versiyonu: ATAK 2'yi mercek altına aldı.

TSK’nın bu alandaki ihtiyacına yönelik başlatılan “Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi” kapsamında geliştirilen ATAK 2, birinci nesil ATAK helikopterinin daha gelişmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. 22 Şubat’ta SSB ile imzaladığı sözleşme sonrası ATAK 2 için çalışmalarına hız veren TUSAŞ, helikopterin birebir ölçülerdeki modelini IDEF 2019’da görücüye çıkaracak. Hazırlıklar sırasında çekilen fotoğraf, ATAK 2’nin yerli mühimmatların maketleriyle donatılmış şekilde sergileneceğini gösteriyor.

ATAK 2'nin sahip olacağı özellikler

Dünyadaki en üst seviye üç taarruz helikopterlerinden biri olacağı söylenen ATAK 2, aktarılan bilgilere göre ATAK helikopterinden 2 kat daha fazla kalkış ağırlığına sahip olacak. Her bir parçası için %100 yerlilik vurgusu yapılan ATAK 2’nin 2 turboşaft motora sahip 10 ton sınıfında bir helikopter olacağı ve asgari bin 200 kilogram faydalı yük taşıyabileceği söyleniyor. 4 eksenli otopilot, kaska entegre artırılmış gerçeklik destekli görüntüleme teknolojileri, hedef tespit radarı ve tespit sistemi de ATAK 2’nin öne çıkan özelliklerinden.

ATAK 2’nin silah sistemlerinde de bir takım değişiklikler mevcut. Özellikle birinci nesil ATAK helikopterinde 22mm olan burun topunun, ATAK 2’de 30mm olarak güncelleneceği söyleniyor. 6 kanat istasyonu ile uçacak olan helikopter, 2.75” güdümsüz roket, 2.77” güdümlü roket, Anti Tank Füzesi ve Havadan havaya füze ekipmanları ile görev icra edebilecek.

Mildar ATAK 2 ile havalanacak

Meteksan Savunma ve TAİ işbirliği ile %100 yerli olarak geliştirilen Milimetetrik Dalga Radarı MİLDAR, sonunda ATAK 2 ile havalanacak. Algılanma yüzdesinin çok düşük oluşu ile fark yaratan MİLDAR; görünmezlik konusunda kullanıldığı araçlara önemli katkı sağlıyor. Özellikle elektro optik sistemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ATAK 2’nin gözü kulağı olacak olan MİLDAR, geniş bir alanda hızlı ve etkin arama yaparak hedefleri tespit edebilecek.

Atak-2’ye Yerli Motor

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, C4Defence'in Instagram hesabında canlı yayın konuğu oldu. Kotil, Ağır Taarruz Helikopteri Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ağır Taarruz Helikopteri'nde süreç tam gaz ilerliyor. Proje kapsamında daha önce bir tam ölçekli modelin (mock-up) üretildiğini belirten Kotil, doğrulama uçuşları için daha özgün bir sistem geliştirme çalışmalarının da hızla ilerlediğini duyurdu. Dört yıl içinde ilk uçuşunu yapması planlanan Atak-2'nin dâhili bir radar sahip olacağı ancak bunun Mildar mı veya başka bir sistem mi olacağı hususunda henüz karar verilmediği belirtildi. Platformlarda 3000 BG sınıfı bir motorun kullanılacağı, ilk etapta ithal motorun yer edileceği ancak projeyle beraber özgün bir motorun da geliştirilmesinin gündemde olduğu açıklandı. TEI'nin 1600 BG sınıfı motorda iyi bir iş çıkardığının altı çizilirken, yeni platformda yerli bir motorun da kullanımına yeşil ışık yakıldı.

Kotil, Gökbey helikopterinin ilk teslimatının planlanan tarihde gerçekleştirileceği ve süreçte gecikme yaşanmayacağını belirttti.

 



 

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.12.2020 20:28

İLGİLİ HABERLER