15 BİN VASIFSIZ İŞÇİ İŞ BULACAK...
Yaklaşık 8 milyar euroluk Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin imzaları önceki gün atıldı. Bin 998 kilometresi Türkiye'den geçecek olan projenin, 7.9 milyar euroya mal olması bekleniyor. Projenin Türkiye'deki bölümü ise 4.5 milyar euroya mal olarak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak. 4.5 milyar euroluk yatırım başta boru olmak üzere, demir-çelik sektöründen çimento sektörüne, çakıl tesislerinden doğalgaz ekipmanları sektörüne kadar, inşaatla ilintili tüm sektörleri harekete geçirecek. Boru yapımında kullanılacak sac Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndan alınacak. Yine inşaatla ilgili tüm malzemeler iç kaynaklardan alınacak.
Her meslekten eleman
Proje yaratacağı istihdamla da, Türkiye'nin işsizlerine umut olacak. 15 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen projeden, borucusundan teşhisatcısına, demir ustasından kaynakçısına, elektrikçisinden mühendisine, bir çok meslekten kişi ekmek yiyecek. Uzmanlar projede çalışması planlanan 15 bin kişinin yarısından fazlasının vasıfsız işçi ve boruları birbirine tutturacak kaynakçılardan oluşacağını belirtiyor. Bu konuda arayışlar da yakında başlayacak.
Güney Koridoru ilerlemeye başladı
Nabucco'da hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmasının ardından, Güney Koridoru ITGI (Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı) da ilerliyor. Proje, AB'nin Avrupa Ekonomik Toparlanma Planı'na dahil edilecek. 120 milyon euroluk yatırım 2012'de başlayacak.
'2 milyon ton boru kullanılır'
Demirçelik Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Nabucco projesinin, başta çelik boru üretiminde kullanılan yassı ürünler olmak üzere demirçelik ve inşaat sektöründe hareketlenmeye yol açacağını söyledi. Projede 2 milyon ton civarında boru kullanılabileceğini belirten Yayan, bir kaç 100 bin ton da inşaat demiri kullanılacağını kaydetti. Projenin istihdama da ciddi katkıları olacağını dile getiren Yayan, şöyle devam etti: "Projenin ölçülemeyen faydaları da olacak. Proje Türkiye'nin güvenilir bir partner olduğu imajını vermesi açısından son derece önemli. Yabancı yatırımları teşvik edici bir maahiyet de taşıyor. "
'Nabucco için boru geliştirdik'
Dizayn Grup Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, Nabucco projesinde kullanılmak üzere yeni bir boru geliştirdiklerini söyledi. Çelik boruya göre 3 kat daha dayanıklı olan plastik (PE) boruların, 200 bar basınca dayanıklı olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, "Bu boruları projede kullanılması için teklif edeceğiz. 100 yıl garanti verdiğimiz bu borular, kemik borulardan daha dayanıklı. Çünkü paslanmıyor. Ayrıca doğalgaz sıkıştırılabildiği için, bu borular ile daha küçük çap ile daha çok miktarda gaz geçişi sağlanabilir."