KAYNAK : Haber Vitrini
NURAY BÜYÜKBAŞ
İSTANBUL- GlaxoSmithKline, nikotin bağımlılığı tedavisinde bir dönüm noktası olan bupropiyon HCL Türkiye'de piyasaya sundu. Türk Kalp Vakfı tarafından da desteklenen Zyban, nikotin içermeyen ve tablet formundaki tek sigara bırakma ilacı olma özelliğini taşıyor.
GalaxoSmithKline Satış Pazarlama Direktörü Merih Türkdoğan, yaptığı açıklamada, piyasaya sunulan ve nikotin içermeyen tek sigara bırakma ilacı olan Zyban'ın, sigarayı bırakmak isteyenlere mümkün olan en iyi tedavi olanağını sunduğunu söyledi. Türkdoğan, "Şu ana kadar dünyada 54 ülkede kullanılan Zyban ile sigara bırakanların sayısı 2 milyonu aşmış bulunuyor. Her 3 bupropiyon kullanıcısından birisi sigaradan 'tekrar başlamamak' üzere kurtulabiliyor. Pek çok klinik çalışma ile sigara bırakma konusundaki etkisi kanıtlanan bu ilaç; Dünya Sağlık Örgütü WHO ve Türk Kalp Vakfı tarafından sigara bırakılmasında ilk basamak tedavi olarak öneriliyor" dedi.
İLACI KULLANMAK İÇİN DOKTOR KONTROLÜ GEREKİYOR
Zyban kullanarak sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin, bu ilacın kendilerine uygun olup olmadığının belirlenmesi için doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini belirten Türkdoğan "7 - 9 hafta süren tedavi süresince ilk 3 gün tek doz 4. günden tedavi sonuna kadarda günde iki doz alınıyor. Tedaviye başlandığında sigara içilebiliyor ve bir hafta sonra kullanıcı sigarayı bırakarak tedaviye devam ediyor. Sigara bağımlılığının mekanizması henüz tam bilinememekle birlikte bupropiyonun beyinde bulunan ve bağımlılıkta rol oynayan iki kimyasal madde -dopamin ve nöradrenalin - üzerinde doğrudan etki gösterdiği saptanmış durumda. Dopamin şiddetli isteğe yol açarken, nöradrenalinin tütün yoksunluğuna ilişkin semptomlardan - endişe, konsantrasyon eksikliği, iştah artışı, terleme ve depresif ruh hali - sorumlu tutuluyor.
Ayrıca, yapılan araştırmalar sonucunda bupropiyonun sigarayı bırakanların en önemli sorunlarından biri olan kilo alma problemini de ortadan kaldırdığı, hatta kilo verdirici etkisinin de bulunduğu saptanmış bulunuyor" diye konuştu.
"KENDİ İRADESİ İLE BIRAKANLARIN ÇOĞU SİGARAYA TEKRAR BAŞLIYOR"
Sigara kullanan kişilerin yüzde 70'inin irade gücüyle bırakmaya çalıştığını kaydeden Türkdoğan, kokain ve eroine oranla bırakılması çok daha güç olan sigarayı bırakmak için sadece irade gücü yeterli olmadığını açıkladı. Türkdoğan, sigaranın bırakılması ile ortaya çıkan nikotine duyulan istek, sinir bozukluğu, huzursuzluk, kızgınlık, endişe, konsantrasyon güçlüğü, depresif ruh hali ve gerginlik gibi yoksunluk semptomları kendi iradesiyle sigarayı bırakmaya çalışanların yaşadığı en önemli güçlükler olduğunu belirterek, bu nedenle, kendi isteğiyle bırakmak isteyenlerin yalnızca yüzde 3 - 5'i başarabiliyor, bırakanların pek çoğu da kısa bir süre sonra tekrar sigara kullanmaya başladığını söyledi.
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN 2 AYLIK BİR SÜRE GEREKİYOR
Ülkemizde yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda Türk toplumunun yüzde 43'ü sigara içicisi ve bunların yüzde 70'inin sigarayı bırakmak istediği belirlendi. Dr. Andrew Johnston ise, sigara bağımlığıyla ilgili şunları söyledi: "Sigara kullanımı kanser, kalp hastalığı ve solunum sistemini etkileyen bir dizi hastalıkla ilişkilidir. Sigara kullanan kişilerin bırakma yönünde teşvik edilmeleri gerçek bir önceliktir ve Zyban'ın kullanımı nikotin bağımlılığına karşı savaşta yeni ve çok iyi karşılanan bir yardımcıdır. Sigara kullanan kişiler artık doktorlarına bırakma konusunda yardım almak için başvurabilirler ve sigara kullanımının topluma maliyeti - hem insani hem de ekonomik kayıp açısından - geri döndürülmeye başlanabilir."
İçersinde 60 tablet bulunana Zyban adlı ilacın piyasa fiyatının 130 milyon olduğunu belirten yetkililer, sigara bırakma tedavisi için 2 aylık bir süre gerektiğini bununda 260 milyon liraya mal olduğunu bildirdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:10