ZAMAN-AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş, 1999’dan önce ceza alanların da tasarıya dahil edilmesini istedi. Birçok bürokratın haksız gerekçelerle görevden uzaklaştırıldığını hatırlatan Göktaş, 1999’dan önce ceza alan; ancak çıkarılan af yasalarından yararlanamayan memurları önerisine gerekçe gösterdi. 1999 yılından bu yana 9 bin 350 memur uyarma, 5 bin 680 memur kınama, 640 kişi memuriyetten çıkarılma cezası aldı.
Sendikalarının talebi üzerine başlatılan ‘memura sicil affı’ çalışması, komisyonda da tartışılıyor. Hükümetin hazırladığı tasarının yanı sıra konuyla ilgili iki ayrı kanun teklifi de bulunuyor. Tasarı ve teklifler, ‘devlete karşı işlenmiş suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık ve sahtecilik’ hariç, memurların aldığı tüm idari cezaların affedilmesini içeriyor. Düzenlemeden 20 bini aşkın kamu görevlisinin yararlanması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre 1999 yılından bu yana 9 bin 350 memur uyarma, 5 bin 680 memur kınama, 3 bin 120 memur ise aylıktan kesme cezası aldı. Bin 550 kamu görevlisinin kademe ilerlemesi durdurulurken, 640 kişi memuriyetten çıkarılma cezası aldı. 190 kişinin de farklı sebeplerle sicillerine not düşüldü. Tasarının yasalaşması durumunda, en son memur sicil affının çıkarıldığı 23 Nisan 1999 ile 12 Şubat 2005 tarihine kadar, ‘uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe durdurma’ cezası alan memurlar affedilecek. Meslekten atılan kamu görevlileri de memuriyete geri dönebilecek.
AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ile DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın aynı konuyla ilgili verdikleri kanun tekliflerinde ise süre sınırlaması kaldırılıyor. Affın objektif kriterlere dayanması gerektiğini kaydeden AK Partili Göktaş, şu görüşleri dile getiriyor: “Bu konuda mağdur olan binlerce insanımız var. Bazı bürokratların haksızca görevlerinden uzaklaştırıldığını biliyoruz. Bir dönem art niyetli davranışlar olmuş, bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Bu konunun gündeme gelmesinden sonra kanunun çıkması yönünde çok büyük talep var.”
Memur sicil affının gündeme gelmesiyle birlikte çeşitli nedenlerle ceza almış memurlar siyasileri mesaj yağmuruna tuttu. Mardin’in Midyat ilçesinde öğretmenlik yaptığı sırada görevine son verilen Fehmi Kaplan, bunlardan biri. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e bir mektup gönderen Kaplan, haksız şekilde görevden uzaklaştırıldığını belirterek, affın bir an önce çıkmasını talep etti. Kaplan, mektubunda şu görüşlere yer verdi:
“Sayın Bakan’ım, 1986 yılında Hakkari Merkez Yoncalı köyünde öğretmenlik mesleğine başladım. 1990 yılında Mardin’in Kızıltepe ilçesi Gökçe beldesine atamam yapıldı. Ardından 1992 yılında Mardin’in Söğütlü beldesine tayin oldum. Bu süre içerisinde büyük hizmetlerde bulundum, birçok ödül aldım. 2000 yılında sırf mütedeyyin bir öğretmen olduğum için, uğradığım bir iftira sonucu gözaltına alındım. Diyarbakır DGM’de yargılandım. Şartla Salıverme Yasası çıkınca devam eden dava karara bağlanmadan 5 yıllığına ertelendi. Bu arada gözaltına alınmış olmamdan dolayı açığa alındım. Daha sonraları idari soruşturma geçirdim. İki müfettişin hakkımda hazırladıkları ve tamamen asılsız görüşlere dayanan raporlar neticesinde, hiçbir yargı kararı olmadan sırf bu müfettişler istedi diye Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile öğretmenlik mesleğinden atıldım. Atılma gerekçem de çok komik ifadeler içermekteydi. ‘Okula gitmediğim, eğitim ve öğretimi aksattığım, okulda huzursuzluk çıkardığım’ iddia ediliyordu. Ayrıca, DGM’nin hakkımda örgüt üyesi olduğum kararına vardığı ileri sürülüyordu. Oysa, DGM benim hakkımda böyle bir karar vermemişti. Görevden atılmakla sadece bana, aileme ve çocuklarıma haksızlık yapılmakla kalınmamış, yetiştireceğim öğrencilerin de önüne çok büyük bir engel konulmuştur. Tekrar okuluma kavuşmak, çocuklarımı okutmak, ülkeme ve milletime faydalı öğrenciler yetiştirmek istiyorum.”
(zaman)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:20