Çocukları Koruma Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu''nda kabul edilerek yasalaştı.
''''Temel yasa'''' olarak bölümler halinde görüşülerek kabul edilen yasa, özel korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin esasları düzenliyor. Yasa, daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi ''''çocuk'''' olarak tanımlıyor.
Yasaya göre, çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık, sosyal yardım ve barınma konularında alınacak koruyucu ve destekleyici tedbirler alınacak. Barınma tedbiri uygulanan kimselerin, talepleri durumunda kimlikleri ve adresleri gizli tutulacak.
Tehlike altında bulunmadığının tespiti ya da tehlike altında bulunmakla birlikte, veli veya vasisinin ya da bakım ve gözetiminden sorumlu kimsenin desteklenmesi yoluyla tehlikenin bertaraf edileceğini anlaşılırsa çocuk, bu kişilere teslim edilecek.
Adli ve idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu''na bildirmekle yükümlü olacak. Çocuk ile çocuğun bakımından sorumlu kimseler, çocuğun korunma altına alınması amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu''na başvurabilecek.
Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı; çocuğun kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki çocuk hakimi tarafından alınacak. Tedbir kararlarının uygulanması, kararı veren hakim veya mahkemece en geç 3''er aylık sürelerce incelettirilecek.
SHÇEK tarafından bakım ve gözetim altına alındıktan sonra çocuğun derhal acil korunma altına alınmasını gerektiren bir durumun varlığı halinde 2 gün içinde çocuk hakimine müracaat edilecek. Hakim, 5 gün içinde çocuğun bulunduğu yerin gizli tutulmasına ve gerektiğinde kişisel ilişkinin tesisine karar verebilecek.
SHÇEK tarafından, kendisine intikal eden olaylarda gerekli önlemler derhal alınarak çocuk, resmi veya özel kuruluşlara yerleştirilecek.
Suça sürüklenen çocuk hakkındaki soruşturma, çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılacak. Çocuğun ifadesinin alınması veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurulabilecek.
Gözaltına alınan çocuklar, kolluğun çocuk biriminde tutulacak. Kolluğun çocuk biriminin bulunmadığı yerlerde çocuklar, imkanlar ölçüsünde gözaltına alınan yetişkinlerden ayrı bir yerde bulundurulacak.
Çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılamayacak. Ancak, zorunlu hallerde çocuğun kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlükleri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli başka önlem alınabilecek.
Çocuğa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda belirlenen ceza, en çok 3 yıla kadar (3 yıl dahil) hapis veya adli para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek.
Suça sürüklenen çocuklarla ilgili olarak uzlaşma, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan veya kasten işlenen ve alt sınırı 2 yılı aşmayan hapis veya adli para cezasını gerektiren ya da taksirle işlenen suçlarda uygulanacak. Suç tarihinde 15 yaşını doldurmayan çocuklar bakımından bu süre 3 yıl olarak uygulanacak.
Çocuk mahkemeleri, tek hakimden oluşacak. Bu mahkemeler her il merkezinde kurulacak. Çocuk mahkemelerinde yapılan duruşmalarda Cumhuriyet savcısı bulunmayacak. Mahkemelerin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet savcısı, çocuk mahkemesinin kararına karşı kanun yoluna başvurabilecek.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:29