2003'ÜN EN BÜYÜK İLERLEMESİ 'KARANLIK ENERJİ' VE 'EVRENİN YAŞININ BULUNMASI'
HAKAN AKKAYA
ANKARA - Dünyanın en ünlü bilim dergilerinden 'Science'ın 2003 yılının en önemli bilimsel ilerlemelerine ilişkin yaptığı sıralamada birinci sırayı 'karanlık enerji' keşfi aldı.
Derginin internet sitesinde yer alan haberine göre, Sicence editörleri, 2003 yılındaki bilimsel ilerlemeleri sıralamaya koydu. Bu sıralamada birinciliği 'karanlık enerji'nin keşfi kazandı. Karanlık enerji, kütleçekiminin tersi bir etkiyle evrenin genişlemesini giderek hızlandıran bir gizemli enerji olarak adlandırıldı. Bilimde, 'Büyük Patlama' olarak bilinen evrenin başlangıcının hemen ardından tüm evrene yayılan ışınların fosil kalıntısı olarak kozmik mikrodalga fon ışınının üzerinde ayrıntılı ölçümler yapan WMAP uydusunun belirlemelerine göre, herbiri milyarlarca yıldız içeren en az 2 milyar gökadayı meydana getiren bilinmeyen türden bir madde, evrenin toplam enerji içeriğinin sadece 25'te birini oluşturuyor. WMAP uydusu ayrıca, evrenin 13,7 milyar yaşında olduğunu da kesin bir biçimde belirledi. Science sıralamasında 2. sırayı insanların şizofeni, depresyon ve çift kutuplu ruhsal düzensizlik gibi kalıtsal hastalıklara yakalanma risklerini artıran genin ortaya çıkarılması aldı. Araştırmacılar, şimdi bu genin insan beyninin bilgileri işleme sürecini nasıl değiştirdiğini ve ruhsal hastalıklara sürüklendiğini inceliyor. Derginin, kaydedeğer bulduğu diğer önemli gelişmeler ise şöyle:
''Global ısınmanın yol açtığı iklim değişiminin soyut bir kavram olmaktan çıkarılıp somut örneklerle belgelenmeye başlanması. Bir nükleik asit olan ve kalıtım üzerindeki öneminin boyutları 2002 yılında anlaşılan RNA molekülünün işlevleri konusunda artan bilgiler ve bunların tıp ve genetik alanında açtığı ufuk. Biyologlar ve fizikiler arasındaki işbirliği ile hücreler içindeki farklı moleküllerin faaliyetlerinin belirlenmesi ve özellikle moleküler motorlar ve DNA'lar üzerinde yapılan çalışmalar. Evrendeki en şiddetli olaylar olan Gama ışın patlaması konusunda elde edilen bilgiler ve bu patlamaların 'süpernova' patlamaları ile olan ilişkilerinin ortaya konması. Fare embriyo kök hücrelerinin kültür içinde hem yumurta, hem de sperm hücrelerine dönüştürülmesi, bu cinsiyet hücrelerinin nasıl geliştiği ve bazı kısırlık türleri hakkında bilgilerin artması. Kanser tedavisi alanında sağlanan gelişmeler ve özellikle de bilinen kemoterapi ilaçlarıyla kullanılan ve damar oluşmasını baskılayan bir ilacın, kolon kanseri olan hastaların ömrünü belirgin bir biçimde uzatması''.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:29