2036'DA KIYAMET KOPABİLİR!
Detlef Kuschel, Gazi Kemal Bilim Sanat Merkezince Kütahya Öğretmenevinde düzenlenen ''Nanoteknoloji ve Popüler Astronomi Bilgi Günü'' etkinliğinde, ayın her yıl dünyadan yaklaşık 4 santimetre uzaklaştığını, bu olurken de dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşünün yavaşladığını bildirdi.
Bunun devam etmesi halinde gelecekte dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızının azalacağını belirten Kuschel, ''Dünyanın bir tarafı sürekli olarak güneşi görecek ve çok fazla güneş ışığı aldığı için daha çok ısınacak. Diğer tarafı ise sürekli karanlık ve soğuk olacak. Bundan sonra da evrende dünya artık daha fazla yaşanır bir hal alamayacak'' dedi.
Kuschel, NASA'nın hesaplamalarına göre, 13 Nisan 2029'da Apophis adı verilen asteroidin, dünyanın yaklaşık 30 bin kilometre yakınından geçeceğini ifade ederek, bu gök cisminin daha sonra güneşin etrafından dönerek yörüngesi değişeceğinden 2036'da dünya için yeniden tehdit oluşturabileceğini söyledi.
-''2004 YILINDA BULUNDU''-
Bu asteroidin saniyede 50 kilometre hızla dünyaya çarpma ihtimali bulunduğuna işaret eden Kuschel, şöyle konuştu:
''Apophis'in çapının yaklaşık 300 metre olduğu söyleniyor. Çarpma anında Hiroşima'ya atılan atom bombasının 65 bin katı şiddetinde etki yapacağı, 300 kilometrekarelik alanda hiçbir canlıya yaşama ihtimali vermeyeceği yönünde beklentiler var. Denize düşecek olursa da boyu 100 metreyi aşacak tsunami tehlikesi oluşturabilir. 8 şiddetindeki bir depremin 1000 megatonluk etki yaptığı düşünülürse Apophis'in dünyaya düştüğü takdirde 1480 megatonluk etki yapacağı tahmin ediliyor. Asıl tehlike, Apophis'in 2029'da 30 bin kilometre yakından geçecek olması değil güneşin etrafından dönüp yörüngesi değişebileceğinden 2036'da tehlike oluşturmasıdır. 2029'da geçip gidecek, güneşin etrafından dönüp gelirken yörüngesi değişirse 2036'da dünyamıza çarpabilir.''
Kuschel, Apophis'in 2004 yılında bulunduğunu belirterek, çarpma yaşandığı takdirde en tehlikeli durumun atmosfere dağılacak gaz ve toz parçaları olduğunu kaydetti.
Bunun sonucunda kalın toz bulutundan dolayı bitkilerin fotosentez yapamayacağını, bitkiler yetişemeyeceği için insanların ve hayvanların yaşama şansı kalmayacağını ifade eden Kuschel, ''Umarım bilim adamları evrendeki bu tehlikelere karşı dünyamızı savunmak için silahlar bulur'' diye konuştu.