Sağlık
  • 31.7.2016 00:51

25’inizden önce evlenmeyin

Evlilik kararıyla birlikte stresli günler de başlıyor. Bir yandan düğün hazırlıkları yapan çiftlerin bir taraftan da aileleri memnun etme çabası gerilimi arttırıyor. Bu hazırlık dönemini kazasız belasız atlatmanın yollarını Anadolu SağlıkMerkezi'nden Uzman Psikolog Selin Karabulut anlattı... Eğitimleri, kültürleri, örf ve âdetleri farklı ailelerde yetişmiş; geçmiş hayat deneyimleri, zevk ve hoşlanımları farklı olan iki kişinin hayatlarının geri kalan bölümünü birlikte yaşamaya karar vermesi olan evlilik ile ilgili hazırlıklar, çiftlerin hayatını kabusa çevirebiliyor. Evlilikte yetişkin iki insanın hem birbirlerinin ruhsal, psikolojik, sosyal ve fiziksel gereksinimlerini karşılamaları, hem de ekonomik bir denge kurmaları beklenir. Sadece bununla kalmayıp arkadaş, iş çevresi ve dostları paylaşmak, çocuk yetiştirmek gibi birçok konuda uzlaşmak durumunda kalacaklardır. Evliliğe hazırlık aşamaları sosyal ve kültürel nedenlerle farklılıklar gösterir. Ancak bütün farklılıklara rağmen yaşanan stres ve sorunların benzer olduğunu görebiliriz.

EVLİLİĞE HAZIR OLMAK ÖNEMLİ
Evlilik için gerçekten hazır olunması, bu kurumun devamlılığı için önem taşır. Evlilik için yeterli fiziksel, zihinsel, sosyal olgunluğa, yetişkinlik yaşına ulaşmış olmak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetişkinliğe geçiş yaşını 25 olarak kabul ediyor. Kişiliğin olgunlaşması ve evlilikle ilgili sorumlulukların üstlenilmesi için ergenlik döneminin son bulması, hayata bakışın, beklentilerin neler olduğu ve tercihler konusunda fikirlerimizin netlik kazanması gerekiyor.

STRESLE BAŞA ÇIKMAYI ÖĞRENİN
Evlilik kararı alındıktan sonra evlenme zamanına kadar geçecek olan süre ve yapılacak hazırlıklar strese sebep olabilir. Her yeni durum ve karşılaşılacak sorunlar stres nedenidir ve bir tepkiyle yanıtlanır. Stres karşısında gösterilen tepki aslında değişime uyum sağlamaya yöneliktir. Hazırlıklar esnasında stresle baş etme yöntemleri kullanılabilirse sorunların üstesinden daha kolay gelinebilir.

GELİNLER ARASI REKABET
Son dönemde kapsamı büyüyen kına organizasyonları, bekarlığa veda partileri gibi gelinlere yönelik etkinlikler, gelinler arasında rekabete dönüşürse sorun olabilir. Bu gibi etkinlikler, arkadaşların bir araya gelmesi, törensel ritüellerin yapılması, hediyelerin alınıp verilmesi, evliliğe zihinsel hazırlık açısından bakarsak uygun ve zararsızdır. Kınalarda, bekarlığa veda partilerinde ve benzeri etkinliklerde olayın anlamı 'evliliği kutsama, kutlama' olmaktan çıkıp, kızlar arasında rekabete dönüştüğü noktada zararlı hale gelebiliyor. Yapılan harcamalar, hazırlıklar için tüketilen zaman ve enerji, çiftler ve aileler arasında gerginliğe sebep olabiliyor.

GELİN KAPRİSİ ETKİLEYEBİLİR
Gelin olmaya karar veren genç kızlar o gecenin en güzel, en alımlı, en şık kızı olmayı istemekte haklıdır. Çünkü aylardır yapılan onca hazırlık o gün içindir. Damadın hazırlanması ile gelinin hazırlanması bir olmaz. Erkekler bu tip etkinliklerde bir adım daha geridedir. Düğün gününe dair ortak olan tek şey, o günün ikisi için de yeni hayatlarının başlangıcı oluyor olmasıdır. Sürekli kapris yapan bir gelin, damadı rahatsız edebilir ve işin kötüsü bu durum evlilikleri boyunca bu şekilde olabileceğine işaret edebilir.
Gelin-kaynana sorunu için çözüm önerileri

Gelinler : 
 Flört, söz veya nişan döneminde aile içine çok fazla girmeyin. Aile ile tanışmanın dışında ilişkinizi sadece erkek arkadaşınızla yaşayın. 
 Rahatsız olduğunuz bir durumu saygılı bir şekilde ifade edin. Susmak hiçbirzaman çözüm değildir. 
 Kaynananızla yaşadığınız bir sorunu eşinize şikayet etmek yerine kaynananızlapaylaşın. 
 Önyargılardan uzak durun. 

Damatlar : 
 Annenize şunu hissettirin: "Kendi hayatınla ilgili kararları sen verebilirsin ancak biz hayatımızla ilgili yardıma ihtiyaç duyduğumuzda sana geliriz." 
 Annenizin de, eşinizin de yerinin ayrı olduğunu göz ardı etmeyin. Kritik durumlarda ikisi arasında tercih yapmayın. Her iki tarafı düşünerek durumu çözün.
 'Annem üzülür' kaygılarından uzak durun. Anneniz için her şeyden önce sizinmutluluğunuz gelir. 

Kaynanalar : 
 İlk evlilik olayı gerçekleştiğinde çiftlere birbirine ve ailelerine alışmaları içinzaman tanıyın. 
 Oğlunuzun eşini 'gelin' olarak görmeyin. 
 Çocuklarınıza fırsat verin; onlar size ve anneliğinize ihtiyaçları olduğunda zatengeleceklerdir. 
 Önyargılardan uzak durun; bu zamana kadar gelinler için söylenmiş sözlereperde çekin ve kalbinizin sesini dinleyin.
Evlilik öncesi stresle mücadele etmek için...

ZİHİNSEL YÖNTEMLER : 
 Mükemmeliyetçi düşünce biçiminden -ya hep ya hiç- vazgeçmek
 Genellemelerden - ona olan bana da olur- vazgeçmek
 Olumluya odaklanmak, olumsuzdan uzaklaşmak
 Hemen sonuca varmaktan, küçük olaylardan büyük sonuçlara varmaktan vazgeçmek Davranışsal yöntemler :
 Yapılacak işle ilgili önceden plan yapmak, işi ve zamanı programlamak
 Sorunu çözmek için bilgimizin yeterli olup olmadığını gözden geçirmek
 İşin bitirilmesi ile ilgili yardım istemek
 Stresi artıran durumdan kaçınmak ya da stres yaratan kişi ile konuşmak
 Ulaşım için trafiğin yoğun olmadığı saatleri seçmek
 Dinlenmeye özen göstermek
 İletişimi artırmak, önce karşımızdakinin söylediğini iyi dinlemek
 Sadece düğün dernek hazırlıklarıyla bu birkaç ayı geçirmek yerine keyif alınacak aktivitelere devam etmek Duy gusal yöntemler :
 Kendine ve insanlara güvenmek
 Ne istediğinden emin olmak, sık sık fikir değiştirmemek
 Beklentileri gözden geçirmek, mümkün olamayanlardan vazgeçmek
 Haklı mı, mutlu mu olmak istediğinize karar vermek

Güncellenme Tarihi : 31.7.2016 01:58

İLGİLİ HABERLER