53 derecenin üzerine çıkan bu iki şehir kıyameti yaşıyor!.. İnsanlar dışarı çıkamıyor
İki şehir artık resmen yaşanamayacak halde!
Bilim insanları yıllardır iklim krizine dikkat çekiyor. Bunun sonucu ise kıyamet gibi görünen bir gelecek. Son yıllarda ise uzmanların dikkat çektiği konular öngörüden çıkıp gerçek olmaya başladı. Öyle ki bilim insanlarına göre Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alan iki şehir insanın yaşayamayacağı sınıra ulaşmış durumda... Peki hangi ülkeler ayakta kalacak? Türkiye iklim krizinden nasıl etkilenecek?
Yaz ortası sıcağı Jacobabad'ı vurduğunda, şehir sanki saldırıdan korunuyormuş gibi evlere çekiliyor. Sokaklar ıssız ve bölge sakinleri 52C’yi geçen hava sıcaklıkları ile başa çıkmak için ellerinden geleni yapıyor.
Şehirde yaşayan Zamir Alam, “Hava o kadar sıcak ki ayakta bile duramıyoruz” diyor. Dükkan sahibi Abdul Baqi ise durumu, “Sıcaklar 50C'nin üzerine çıktığında çok ama çok zor zamanlar yaşıyoruz. Şehre savaş sessizliği çöküyor. İnsanlar evlerinden çıkamıyor, sokaklar bomboş” diye anlatıyor.
Pakistan'ın Sindh eyaletindeki yaklaşık 200.000 nüfuslu bu şehir, uzun süredir şiddetli sıcaklığıyla ünlü. Çok yüksek ısı ve nem karışımı, onu, insan vücudunun dayanabileceğinden daha sıcak bir eşiği resmi olarak geçen dünyadaki iki yerden biri haline getirdi.
DÜNYA ÇAPINDA BİR NUMARALI SICAK NOKTA
Pakistan'ın İndus Vadisi boyunca uzanan bu bölgesi, dünyadaki iklim değişikliğine karşı en savunmasız yerlerden biri olarak kabul edildiğinden, Jacobabad'ın sıcaklıklarının daha da artabileceği veya diğer bölgelerin de ‘sıcaklığına dayanılması imkansız şehirler’ arasına katılabileceği yönünde korkular var.
Loughborough Üniversitesi'nde İklim Bilimi Öğretim Görevlisi olan Tom Matthews, “Indus Vadisi tartışmasız dünya çapında bir numaralı sıcak nokta olmaya yakın. Su güvenliğinden aşırı sıcağa kadar endişelenecek bazı şeylere baktığınızda, gerçekten merkez üssü burası” diyor.
HASTANE BAŞVURULARI ZİRVE YAPTI
Şehirde yaşayanların çok azının kliması var ve sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Hastaneler ise sıcak çarpması vakalarıyla dolu. Çalışmak için dışarı çıkmak zorunda kalanların çok büyük bir kısmı hava sıcaklıklarına dayanamıyor ve hastanelik oluyor.
Şehrin tam yengeç dönencesinde yer alması ve güneş ışınlarının yaz döneminde dik bir şekilde çarpması göz önüne alındığında, o bölgede yaşayanlar da sıcak havalara alışkın. Ancak durum gözle görülür şekilde kötüleşiyor. Arap Denizi'nden gelen nemli hava, her şeyi daha da kötü hale getiriyor. Sadece şanslı kişilerin evinde klima olduğu düşünüldüğünde, kalp krizi ve diğer kalp sorunları nedeniyle hastaneye yatışlar da artıyor.
ARAP EMİRLİKLERİ’NDEN BİR KENT DE LİSTEDE
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (GEIC) tarafından ortaya koyulan raporda yer alan ve insanlık için uygun yaşam koşullarını kaybeden bir diğer yer ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Ras al-Khaimah. Sıcak hava dalgalarının yüksek nem oranıyla birleşmesi sebebiyle bu bölge de artık insanın dayanamayacağı sıcaklıklara sahip.
YAPAY YAĞMUR YAĞDIRILIYOR
Son günlerde bölgede şiddetli fırtınaların yaşandığına dair videolar ortada dolaşıyor. Ne yazık ki bunlar yapay yağmurlar. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bilim insanları, havayı manipüle etmek ve bölgenin karakteristik özelliği olan çöl iklimini rahatlatmak için dronlardan gelen elektrik yüklerini kullanarak yapay olarak yağmur yağdırıyorlar.
Güncellenme Tarihi : 6.8.2021 17:04