Gündem
  • 9.12.2004 16:10

AB SÜRECİNDE TÜRK İNSANININ PROFİLİ... TÜRKİYE'DE 20 KİŞİYE 1 GAZETE DÜŞÜYOR

UĞUR ALICI
ANKARA- Türkiye'nin ve Türk insanının adeta profilini ortaya koyan çalışmada, Türkiye'de 400 bin civarında kahvehane, 400 sinema bulunuyor. Türkiye'de bir insanın yıllık kitap harcaması sadece 2 dolar iken, Batıda ise bu rakam 500 dolar. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde insanların yüzde 40'ı yılda en az 1 kitap okuyor. Türkiye'de ise 40 milyon insan hiç kitap okumuyor. Sinemaya gitmeyenlerin sayısı da hemen hemen aynı. Öteki sanat etkinlikleri, örneğin tiyatro, opera, bale konusunda ise durum çok daha vahim. Ülkemizdeki gazete satışları da gelişmiş ülkelerin çok altında. Yaklaşık 20 kişiye 1 gazete düşüyor. Oysa Japonya'da 2, Amerika ve Rusya'da ise 5 kişiye 1 gazete düşüyor. Türkiye'de gazete okuma oranı Afrika düzeyinde.
Çalışmada, kişilerin okuma alışkanlığına sahip olup olmadıklarını belirleyen istatistiki bilgiler de yer aldı. Eğer, yılda 1 ila 5 kitap arasında okuyorsanız az okuyan okur tipi, yılda 6 ila 20 kitap arasında okuyorsanız orta düzeyde okuyan okur tipi ve yılda 21 kitaptan fazla okuyorsanız çok okuyan okur tipi katagorisine giriyorsunuz.
Okuma ve düşünce becerisinin yerleşmediği toplumlarda, televizyon çok daha fazla etkileme gücüne sahip oluyor. Özellikle gösteri çağının öncülüğünü yapan televizyon sayesinde, halk sadece gösterilenlerle yetinmeyi tercih edip, kitap okumaktan iyice uzaklaşıyor. 21. yüzyıla girerken Türkiye, kitap okuma oranında çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kalmış durumda. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, Amerika'da yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 11'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de durum yüzde 0.01 yani, on binde bir.
Öğrenciler arasında kitap ve gazete okuma alışkanlığının azaldığı da ortaya çıktı. Öğrencilerin yüzde 6'sının 1 yıl içinde hiç kitap okumadığı belirlendi. 1 yıl içinde 5 kitaptan fazla okuyanların oranı ise sadece yüzde 31. Öğrencilerin yüzde 59'u son 1 yıl içinde Türkiye'de popüler olan hiçbir kitabı bilmiyor. Öğrenciler arasındaki gazete okuma oranları da oldukça düşük. Öğrencilerin yüzde 3'ünün evine hiç gazete alınmazken, yüzde 2'si ise gazetenin hiçbir bölümünü okumuyor. Spor ve magazin sayfaları yüzde 32, haber ve ekonomi sayfaları yüzde 11, sanat sayfaları yüzde 14, gazete ekleri ise yüzde 24 oranında okunuyor.
Bilhassa 0-6 yaş döneminin, çocuğun kişiliğini kazanma dönemi olduğunu kaydeden yetkililer, 24 saatlik süre içinde, yetişkinlerin kitap okumaya vakit ayırarak, çocuklara model olması gerektiğini belirtiyorlar.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:25

İLGİLİ HABERLER