Gündem
  • 22.8.2024 13:00

ABD'den Filistinlileri açık hava hapishanesine sokacak olan 14 kilometrelik koridor

İsrail'in aylarca korkuyla beklenen Refah'a kara saldırısı, Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nun işgaliyle başladı. İsrail tankları Mayıs ayı başında koridor üstündeki Refah sınır kapısına girdi, 1979'da imzalanan tarihi anlaşma ihlal edildi.

Tel Aviv'i Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'a saldırmaması için defalarca uyaran Mısır, koridorun işgal edilmesiyle tavrını değiştirip sınıra asker yığdı ve Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım davasına müdahil olacağını duyurdu.

Mayıs ayında Philadelphia Koridoru'nda çıkan çatışmada bir Mısır askerinin ölmesi gerilimi tırmandırırken, işgalci İsrail halihazırda sınır hattından çekilmeyi düşünmüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv, Kahire ve Doha'yı kapsayan Orta Doğu turunun ardından, İsrail devlet televizyonu KAN Binyamin Netanyahu'nun Philadelphia Koridoru'ndan çekilmeyi kabul ettiğini bildirdi.

Netanyahu ise, söz konusu haberi Çarşamba akşamı yalanlayıp ateşkes ve rehine takası müzakerelerini ele aldıkları Blinken görüşmesinde böyle bir anlaşma olmadığını söyledi.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru 14 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğinde bir tampon bölge.

İsrail'in koridoru işgal etmesiyle Gazze Şeridi'nin fiili olarak dış dünyayla iletişimi kesildi.

Mevcut tabloda, İsrail işgal birliklerinin koridordan çekilmesi müzakerelerdeki en önemli düğümlerden biri olarak görünüyor. Mısır'ın yanı sıra Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, İsrail askerlerinin koridordan ayrılmasını istiyor.

ABD lideri Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Perşembe gününün ilk saatlerinde gerçekleşen telefon görüşmesinde de, koridor gündeme geldi.

The Washington Post gazetesine konuşan ABD'li yetkililer Netanyahu'nun Biden'a bazı tavizler önerdiğini söyledi ancak bugün İsrail basınına ismini vermeden konuşan bir diplomatik kaynak Tel Aviv'in tutumunu değiştirmediğini savundu.

Katar gazetesi El Arabi El Cedid ise, hafta içinde Kahire'de Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile buluşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın masaya getirdiği bir başka teklifi yazdı.

Gazetenin haberine göre, Blinkenn Sisi'den Philadelphia Koridoru'nda görev alacak uluslararası barış gücüne katılmasını istedi.

ABD'nin önerisi, 14 kilometrelik hatta konuşlanacak görev gücünde İsrail'e denetleyici roller verilmesini içeriyor.

Kahire'den henüz habere ve söz konusu teklife dair yapılmış bir açıklama yok.

Bir sonuca ulaşmayan ateşkes müzakerelerine sürekli yeni şart ekleyen İsrail, Philadelphia Koridoru'nun yanı sıra Gazze Şeridi'ni ikiye bölen Netzarim Koridoru'ndan çekilmeyi reddediyor. Netzarim Koridoru, İsrail işgal güçleri tarafından kuzey ve güney Gazze'yi birbirinden ayırmak için savaş sırasında oluşturuldu.

Güncellenme Tarihi : 22.8.2024 13:08

İLGİLİ HABERLER