Gündem
  • 22.8.2024 13:48

İbrani medyası: ABD Dışişleri Bakanı Gazze'deki ateşkes müzakerelerini bozdu

Blinken'in Netanyahu'ya desteği İsrail'i öfkelendiriyor!

Bilgili İsrail kaynakları, 21 Ağustos 2024 Çarşamba akşamı, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'i Gazze Şeridi'ndeki ateşkes müzakerelerini bozmakla suçladı ve onlara "ölüm cezası" adını verdiğini söyledi.

İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth, bilgili olarak nitelendirdiği kaynakları isim vermeden aktararak şöyle konuştu: “Blinken, (İsrail Başbakanı Benjamin) Netanyahu'nun Amerika'nın teklifini kabul ettiğini ve topun artık Hamas'ta olduğunu söyleyerek çok ciddi bir hata yaptı. ”

ABD Dışişleri Bakanı'nın "müzakereleri ciddi şekilde sabote ettiğini ve çok ciddi bir hata yaptığını ve bunun saflık ve anlayış eksikliğine işaret ettiğini" belirtti.

Kaynaklar, Blinken'in "Amerika'nın iç siyasi mülahazaları nedeniyle iyimserlik yaydığını, böylece Chicago'daki (Pazartesi başlayan ve Perşembe gününe kadar devam eden) Demokrat Parti konferansının sorunsuz ilerleyeceğini" açıkladı.

Şöyle ekledi: "Ancak Blinken'in anlaşmaya ilişkin ölüm cezası vermesi ve Netanyahu'nun yanında yer alıp ona bir hediye vermesinin ardından, onun basın toplantısını dinleyen İsrail müzakere ekibindeki üst düzey yetkililer bu spekülasyonları ortadan kaldırmak istedi."

İsrail'in, Gazze ile Mısır arasındaki sınıra, Philadelphia ekseni boyunca güç konuşlandırma konusundaki ısrarı devam ederse, herhangi bir anlaşma ya da zirve olmayacağını vurguladı.

Aynı kaynaklar, "Blinken'in sözlerinin anlamı, ABD'nin İsrail ordu güçlerinin Philadelphia ekseninde kalması için Netanyahu'ya destek sağladığı, Mısırlılar ve Hamas'ın ise bunu reddettiği anlamına geliyor" dedi.

Beklentilerin Blinken'in "İsrail ve Hamas'a esnek olmaları yönünde çağrıda bulunacağı" olduğunu ancak bunun yerine "Netanyahu'yu kucaklayıp Hamas'tan uzaklaştığını" vurguladı.

Blinken daha önce, kendisini Mısır ve Katar'a da götüren turun bir parçası olarak Netanyahu ile Tel Aviv'de yaptığı görüşme sonrasında, Netanyahu'nun anlaşma teklifini kabul ettiğini, müzakerelerin başarısızlığından Hamas'ı sorumlu tuttuğunu ve bunun da hareketin anlaşma teklifini dikkate almasına yol açtığını söylemişti. açıklamaları "Netanyahu'ya karşı açık bir önyargı" olarak değerlendirildi.

Salı günü İbranice "Maariv" gazetesi, Netanyahu'nun Gazze'deki İsrailli mahkumların ailelerinin temsilcilerine şunları söylediğini aktardı: "İsrail hiçbir koşulda Philadelphia eksenini ve (Gazze Şeridi'nin orta ve güneyini ayıran) Netzarim koridorunu terk etmeyecektir. Bunu yapmak için maruz kaldığı muazzam baskıya rağmen.”

Pazar günü Netanyahu, güçlerinin Philadelphia ekseni üzerindeki kontrolünü sürdürme konusundaki ısrarını doğruladı ve muhalefet lideri Yair Lapid onu müzakereleri ertelemek ve sabote etmekle suçladı.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Amerika'nın desteğiyle Gazze'de, kitlesel yıkım ve ölümcül kıtlığın ortasında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 133.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına ve 10.000'den fazlasının kaybolmasına neden olan yıkıcı bir savaş yürütüyor.

İsrail, uluslararası toplumu küçümseyerek, BM Güvenlik Konseyi'nin savaşı derhal durdurma kararını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım eylemlerini önlemek ve Gazze'deki felaket niteliğindeki insani durumu iyileştirmek için önlem alma yönündeki emirlerini göz ardı ederek savaşı sürdürüyor.

Güncellenme Tarihi : 22.8.2024 14:03

İLGİLİ HABERLER