Gündem
  • 26.1.2006 05:44

'AİHM TÜRKİYE'Yİ KÖTÜ MUAMELEDEN MAHKUM ETTİ...'

Türk yargıç Rıza Türmen, SABAH'a, mahkemenin zorunlu askerliği değil, askerlik yapmayı reddedene 'kötü muamele'yi mahkum ettiğini açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vicdani retçi Osman Murat Ülke'ye kötü muamele yapıldığı için Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum eden kararının zorunlu askerlik uygulamasını bağlamadığı bildirildi. Kararı alan 7 yargıçtan biri olan Rıza Türmen, SABAH'a kararın sonuçlarını açıkladı. AİHM yargıcı Türmen'e göre, "zorunlu askerliği tartışmaya açan bir karar değil." Ülke'nin davayı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesinin ihlal edildiği, yani düşünce, inanç ve bilinç özgürlüğüne saygı gösterilmediği gerekçesiyle açtığını kaydeden Yargıç Türmen, ancak mahkemenin davayı AİHS'nin 3'üncü maddesinin ihlali olarak gördüğünü anlattı. 3'üncü madde "gayriinsanı muameleyi yasaklıyor." Yani AİHM, Türkiye'yi zorunlu askerlik uygulamasını değil, askerliği reddeden Ülke'nin hapis cezasına mahkum edilmesini, onurunun kırılmasını ve yaşam koşullarının tamamen değişmesini dikkate alarak 'kötü muamele'den mahkum etti.

Yargıç Türmen, askerlik yapmak istemeyenlerin, bu kararı emsal gösterip gösteremeyeceği sorusuna da "Hayır, bu manada emsal teşkil etmez" yanıtı verdi. Türmen şöyle devam etti: "Bu davada karar Osman Murat Ülke'nin yaşadıklarından verildi. Aynı şekilde askerlik hizmetini reddedip, cezaevinde yatıp, Murat Ülke gibi bu koşulları yaşamış ve hayatı böylesine değişmiş ya da değiştirmeyi göze alabilenler için bir emsal olabilir. Ben askerlik yapmak istemiyorum diyerek, bu karar emsal gösterilemez." Bazı ülkelerde alternatif askerlik hizmetinin bulunduğunu hatırlatan Türmen, Türkiye'de de caydırıcı olması için askerlikten çok daha ağır 'sosyal hizmetler' öngörülebileceğini kaydetti.

/BELKIS KILIÇKAYA - SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10

İLGİLİ HABERLER