AK PARTİ İÇTÜZÜKTE DEĞİŞİKLİK İÇİN HAREKETE GEÇTİ
ANKARA - TBMM İçtüzüğünün 14 maddesinde değişiklik teklifi hazırlayan AK Parti Grubu, görüşlerini almak üzere diğer gruplara da iletti.
Danışma Kurulu önerilerinin TBMM Genel Kurulunda ''görüşmesiz'' oylanması teklif ediliyor. Grup önerileri üzerinde ise 5'er dakika süreyle öneri sahibi lehte ve aleyhte birer kişiye söz verilecek. Danışma Kurulu ve grup önerileri konusunda, Genel Kurulda işaret oyuyla karar verilecek.
TBMM'de temsil sayısı azalan siyasi parti grubundan, azalan sayıda üyenin komisyonlardan çekilmesi istenecek.
Siyasi parti grubunun 7 gün içinde işlem yapmaması durumunda başkan kura ile çekilecek ismi Danışma Kurulunda, toplanamaması halinde katılanların huzurunda belirlenecek. İsmi belirlenen üyenin komisyon üyeliği, Genel Kurula bildirimle kendiliğinden sona erecek.
Komisyonlarda söz alma önceliği, komisyon üyelerinin olacak. Söz, istem sırasına göre verilecek. Hükümet temsilcileri, söz sırasına bağlı olmayacak. Komisyonca çağrılmış uzmanlara komisyon başkanı gerekli gördüğü zaman söz verebilecek. Komisyon üyesi ve üye olmayanların söz süreleri, her toplantının başında komisyonun alacağı kararla belirlenecek.
Komisyonda, üyeler tarafından verilecek önerge sayısı sınırlandırılıyor. Buna göre, komisyon üyeleri, her madde için birer değişiklik önergesi verebilecek.
Komisyonlar Genel Kurulda, başkan, başkanvekili, sözcü veya o konu için seçilmiş özel sözcü veya sözcüler tarafından temsil edilecek.
Genel Kurulun çalışma süresi, 15.00-19.00 yerine, 14.00-20.00 saatleri arasında olacak.
Genel Kurulda birleşimin uzatılması ve kapatılmasına da çeki düzen getiriliyor.
Zorunlu hallerde, sona ermek üzere olan işlerin tamamlanması amacıyla birleşimin uzatılmasına hükümetin veya esas komisyonunun talebi üzerine Genel Kurulca karar verilebilecek.
Başkanın teklifi üzerine birleşimin kapatılmasına da Genel Kurulca karar verilebilecek.
Genel kurulda usul hakkında konuşma süresi sınırlandırılıyor. Usulle ilgili bir istemde bulunulursa, 5'er dakikadan fazla olmamak üzere leyhte ve aleyhte olmak üzere birer kişiye söz verilebilecek. Mevcut uygulamada, bu süre 10'ar dakika, leyhte ve aleyhte 2'şer kişi şeklinde uygulanıyor.
TBMM Genel Kurulunda, karar yeter sayısını, 20 milletvekili ayağa kalkmak veya önerge vermek suretiyle isteyebilecek. Halen, bir milletvekili bile karar yeter sayısı isteyebiliyor.