Sağlık
  • 25.7.2010 17:30

AKDAĞ: DANIŞTAY'IN KARARI HUKUKA AYKIRI

TAHA ACAR
NİĞDE

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Niğde'ye gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, NiğdeValiliğini ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Tam Gün Yasası'nın kısmen iptal edildiği ve bundan sonra Sağlık Bakanlığı'nın nasıl bir yol izleyeceğinin sorulması üzerine Bakan Akdağ, yasadaki amacın devlet ve üniversite hastanelerinde görevli doktorların hastaları kendi muayenehanelerine yönlendirmenin engellenmesi olduğunu ifade etti. Bakan Akdağ, "Kısmi iptalle yasa birazcık yara aldı.

Biz dört dörtlük iyileşme sağlamıştık, dört ikilik iyileşmeye indi, yarı yarıya. Çok net olarak ifade ediyorum, vatandaşımız sağlık hizmeti almak için ister Sağlık Bakanlığı'na ait olsun ister bir üniversiteye ait olsun vardığında asla bir muayene veya hoca parası adı altında bilinen özel muayeneye yönlendirilmeye karşı kendisini çaresiz hissetmesin, biz onların arkasındayız. Böyle bir şey başına geldiğinde, bir anlamda mecburen para ödemek zorunda kaldığını hissettiğinde bizim 184 numaralı hattımızı arasın.

Bu hat 24 saat 365 gün açıktır. Bizim bütün çabamız vatandaşın önündeki sağlık hizmetleri engellerini kaldırmaktır. Sağlık insanın hakkıdır. Bu hakkı kimse engelleyemez. Sağlığın parayla alınıp satılmasına biz sosyal devlette müsaade edemeyiz. Vatandaşlarımız kendilerini bu konuda güçlü hissetsinler. Hükümet onların arkasındadır, Sağlık Bakanlığı onların arkasındadır, Başbakanımızın da bana talimatları budur" dedi.

"DANIŞTAY'IN KARARI HUKUKA AYKIRI"

Yasanın kısmen iptali edilmesinin vatandaşın hakkını korumalarına mani olmayacağını kaydeden Bakan Akdağ, "Hukuk bir ülkede çok önemlidir. Hukuk, mutlaka kamunun yararına sonuçlar doğurmalıdır. Kamunun yararına sonuçlar doğurmayan hukuk anlayışını ben tamamen ret ediyorum. Böyle bir hukuk anlayışı olamaz. Yani, hukuk vatandaşların muayenehaneye gitmeleri için bir sebep olamaz. Bizim Anayasa'mızda böyle bir şey söyleyemez.

İptal kararı verilen bazı maddelerle ilgili olarak Tam Gün Yasasında, gerekçeli
karara ne yazılacak bütün Türk halkı gibi bende çok merak ediyorum. Nasıl olurmuş da benim Anayasam, bir sosyal devlet Anayasası, vatandaşının muayenehaneye gitmesini önleyecek, bu hususta çilesini önleyecek, vatandaşının sağlık hakkını tam teslim edecek bir kanuna karşı olabilir. Göreceğiz, bakacağız, merakla bekliyorum. Ama biz vatandaşımızın arkasındayız. Yapmış olduğumuz kanunda istediğimizden biraz geriye bırakıldık ama bu durum bizim vatandaşın hakkını korumamıza mani olmayacaktır" diye konuştu.

Bakan Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptalinin ardından Danıştay'ın iki gün içeresin yasanın yürütmesini durdurma kararı almasının hukuka aykırı olduğunu dile getirerek, "Yüksek Mahkemeler hukuka aykırı bir şey yapmaz diye bir şey yok. Büyük bir yanlış yapmıştır. Hukuk fakültelerinde okutulacak örnek bir yanlış yapmıştır.

Ama sonuçta hukuk yanlış yapsa da ona uymak zorundayız. Gerekçeyi bekleyeceğiz, göreceğiz. Ama ben şunun üstünde duruyorum; ben bu ülkenin vatandaşına muayenehanenin kapısında çile çektirmemeye kararlıyım" şeklinde konuştu.

"DARBE ANAYASA'SININ MEŞRULUĞU TARTIŞILIR"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1982 yılında çıkarılan mevcut Anayasa'nın yüksek bir oranda 'Evet' oyu alarak kabul edildiği ve 12 Eylül'de yapılacak referandumda yeni anayasa için ne kadar kabul oyu beklediğini sorulması üzerine, "1982 Anayasa'sında 'Evet' oylarının yüksek çıkmasının hiçbir anlamı olamaz. Ben o anayasaya oy vermemiş bir kişiyim. Ama oy verenler açısından da mesele şudur; Bir taraftan sizin oy verdiğiniz taraf olduğunuz liderleri hepse koyacaklar, ondan sonra fısıltı gazetelerini çalıştıracaklar, 'Eğer bu anayasaya evet oyu çıkmazsa liderleri asacağız, keseceğiz' diye, o zamanları yaşadık biz. 'Hayır' oyları fazla çıkarsa o günkü konseyin sizi cezalandıracağını bileceksiniz. Böyle bir referandum olur mu ?. Darbelerden sonra yapılan hiçbir şey meşru değildir.

Bugünkü anayasayı mecburen meşru sayıyoruz. Bir kaos olmasın diye, ama bir darbe anayasasının meşruluğu bile tartışılır. Onun için bu anayasa mutlaka değiştirilmelidir. Biz bu darbe anayasanın halkın kendini ifade etme ve iradesini kullanmasını engelleyen birçok maddesini kaldırıyoruz. Bu referandumla biz yargının TBMM üzerindeki vesayetini kaldırma peşindeyiz. Bu anayasa tamamen değişmeli. Nasip olursa inşallah bu anayasanın değişmesine bir kapı açmış olacağız.

12 Eylül referandumunda ve gelecek yıl bu zamanlarda yapacağımız seçimlerden sonrada Türkiye'yi yepyeni bir anayasa bekliyor. Bunu yapmaya mecburuz. Bizi darbeciler mi yönetecek, darbecilerin yaptığı anayasa ile mi bu ülke yönetilecek. Yoksa halkın iradesiyle
mi yapılan bir anayasa mı? Artık bu ülke ayaklarına vurulan prangadan mutlaka kurtulmaz zorundadır" şeklinde cevap verdi.

Bakan Akdağ, Valilik ziyaretinin ardından Niğde Belediyesine geçti. Başkan Faruk Akdoğan'dan şehirde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Akdağ, daha sonra Doktor Doğan Baran Çocuk Hastalıkları Hastanesinde incelemelerde bulundu. Bakan Akdağ, Niğde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile 300 yataklı Niğde Devlet Hastanesinin inşaat halindeki yeni binasını da gezdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, Niğde Üniversitesi Derbent Kültür Merkezinde sağlık çalışanları ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Bakan Akdağ'ın sağlık çalışanlarının sorunları dinlediği öğrenildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:20

İLGİLİ HABERLER