KAYNAK : Haber Vitrini
Akşam Gazetesi, Mehmet Emin Karamehmet aleyhine yayınlara başlayan Aydın Doğan'a yükleniyor. Bugükü gazetenin sürmanşetinde yine Aydın Doğan vardı. Gazete, 'Fon'a devredilen bazı banka sahiplerine 'hortumcu' diye savaş açan Aydın Doğan, aynı durumdaki Cıngıllıoğlu ile ortak banka sahibi' diye yazdı.
İşte Akşam'ın haberi:
Bu ne perhiz Bay Doğan!
BDDK bile bile borç batağındaki Doğan ve Demirbank'ın eski patronu Cıngılloğlu'na Demir-Halkbank'ın satışını onayladı. Kendi ismiyle bankayı alan Aydın Doğan bugüne kadar İMKB'ye hiç açıklama yapmadı
Kriz nedeniyle zor duruma düşen, devletin uyguladığı politikalara güvendiği için bir gecede batan, hükümete verdiği borcu tahsil edemediği için zor duruma düşen ne kadar banka ve banka sahibi varsa topuna birden 'hortumcu' suçlamasını yapan Aydın Doğan, kendi sabıka dosyasını gözlerden kaçırmak için yeni saldırılara hazırlanıyor.
Aydın Doğan, kendi gazetelerindeki güdümlü köşelerle, 'batan, el konulan bankalar eski sahiplerine dönemez' diye gerekçeler düzdürüyor. Oysa, suçüstü yakalandığı POAŞ operasyonunda, binlerce küçük yatırımcının hakkını savunan gazetelere karşı giriştiği saldırının her adımında, bilinçli kamuoyunun tepkisi biraz daha artıyor. Piyasa çevreleri şimdi, Aydın Doğan'ın eski operasyonlarını yeniden gözden geçirmeye başlıyor. Dün de en çok konuşulan konulardan biri, 'hortumcu' diye suçladığı batık bankalardan birinin eski sahibi olan Halit Cıngıllıoğlu ile 'ortak' banka sahibi olmasıydı.
Doğan, şimdi hedef haline getirdiği 'batık' banka sahibi Dinç Bilgin ile tekel girişiminde nasıl suçüstü yakalanmışsa, Cıngıllıoğlu ile de halen sürdürdüğü ortaklıkta aynı duruma düştü.
Doğan aldı, BDDK gizledi
Aydın Doğan el konulan Demirbank'ın iştiraki olan Demir-Halkbank'ı hortumcu olarak nitelendirdiği Demirbank'ın eski patronu Halit Cıngılloğlu ile birlikte aldı. Satış işlemi 5 Ekim 2001 tarihinde yapıldı. Fakat bu satış nisan ayına kadar saklandı. Ve İMKB'ye de bu konuda hiçbir açıklama yapılmadı. Küçük yatırımcılar perde arkasında gerçekleştirilen bu satış işleminden haberdar edilmedi. Aydın Doğan'la 'satış vaadi sözleşmesi imzalayan' BDDK da satışı uzun bir süre gizledi. Petrol Ofisi'nden sonra Demir-Halkbank'ı da vadeli olarak satın alan Aydın Doğan burada ilginç operasyon daha yaptı. İhaleye borç batağında olan ve son gelen bilançolarında 651 trilyon lira borcu görünen Doğan Holding değil, Aydın Doğan kendi ismiyle girdi. Aydın Doğan'ın ortağı ise el konulan Demirbank'ın sahibi Halit Cıngılloğlu idi.
Ertuğrul Özkök aracı oldu
Geçtiğimiz günlerde siyasi pazarlıklar için Rodos'a çıkan Aydın Doğan ve ekibi geçen yıl ekim ayında da benzeri bir operasyon için Bulgaristan'a gittiler. Ancak kartel bunu Başbakan II. Simeon ile normal bir görüşme gibi gösterdi. Türkiye'de siyasiler üzerinde kurduğu baskıyla bilinen Aydın Doğan, Türkiye'deki kurduğu tezgahın benzerini Bulgaristan'da kurmak istedi. Bulgaristan Demirbank'ı da BDDK'dan aldıktan sonra bölgedeki operasyonu desteklemek için Aydın Doğan'ın Bulgaristan'da da Türkiye'de olduğu gibi basın sektöründe yatırımlar yapması gündeme geldi.
Simeon izin vermedi
BDDK batan Demirbank'ın eski patronu Cıngılloğlu ile Aydın Doğan konsorsiyumuna hiç düşünmeden banka satışı konusunda onay verirken, Bulgaristan hükümeti olaya soğuk baktı. Ve Doğan Bulgaristan'da emellerine ulaşamadı. Bulgaristan'da en çok izlenen kanallardan biri olan BTV Amerikalılar'a, diğerleri ise Yunanlılar'a ait. Gazeteler ise Almanlar'ın kontrolünde. Aydın Doğan'ın Türkiye'de yaptıkları çok iyi bilindiği için bu grupların Doğan'ın Bulgaristan'a girişini engellemek amacıyla ellerinden geleni yaptıkları söyleniyor. Bu tepkiyi aşabilmek için Bulgaristan'da da siyasileri kullanmayı amaçlayan Aydın Doğan'ın, bu konularda uzman olan Ertuğrul Özkök ve ekibini alarak Bulgaristan Başbakanı'nı ziyaret etmesi de soru işaretlerini artırıyor. Görüşmede Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün Başbakan Simeon'dan TV ve gazete yatırımı ve özelleştirme ihalelerinde kendilerine destek istediği iddia ediliyor. Geçen yıl sonbaharda yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmaması da Bulgaristan'ın başarılı Başbakanı Simeon'un derin bir araştırma yaptırdıktan sonra Doğan Grubu'na sıcak bakmamasına bağlanıyor.
Cevap bekleyen sorular
Neden BDDK, 650 trilyon lira borcu olan Doğan Holding'in ve borcunu ödemediği Petrol Ofisi'nin patronu olan bir kişiye TMSF bünyesindeki bir bankayı sattı?
Aydın Doğan neden Doğan Holding adına değil de bizzat kendi ismiyle ihaleye girdi? Yoksa yurtdışındaki merkez bankalarının borçlu şirkete banka satışını onaylamayacağı mı düşünüldü?
Aydın Doğan neden İMKB'ye bu konuda bir açıklama yapmadı?
Bulgaristan'da Başbakan Simeon ile görüşen Aydın Doğan-Ertuğrul Özkök ekibi hangi taleplerde bulundular?
Aydın Doğan, topunu birden 'hortumcu' diye suçladığı eski banka patronlarından biri ile giriştiği ortaklığı neden uzun süre gizleme ihtiyacı duydu?
Borç batağında olmasına rağmen Vakıflar Bankası başta olmak üzere her ihaleye çıkan kuruluşa teklif veren Aydın Doğan'a başka hangi banka iştirakleri satılacak?
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:24