Gündem
  • 24.5.2024 09:49

Almanya'dan sonra İngiltere'de Netanyahu'yu tutuklayacak

Bu yaz yapılacak seçimde iktidara gelmesi beklenen İngiliz İşçi Partisi, Adalet Divanı'ndan karar çıkması durumunda Netanyahu'yu tutuklayacaklarını açıkladı..
İşçi Partisi Sunak'ı İsrail'e aşırı destek vermekle suçlayıp Filistin'e haksızlık edildiğini savunuyor

Birleşik Krallık  hükümetinin cevabının ardından Lammy, Pazartesi günü İngiliz parlamentosu üyeleriyle konuşarak uluslararası yasalara uyulması gerektiğini vurguladı.

Lammy, "İşçi Partisi bu çatışma boyunca uluslararası hukukun desteklenmesi gerektiği konusunda açıktı" dedi. 

"Uluslararası mahkemelerin bağımsızlığına saygı duyulmalı."

"Tutuklama emirleri bir mahkûmiyet veya suçluluk tespiti değildir, ancak savcının bireysel cezai sorumluluk gerekçelerine ilişkin delillerini ve kararını yansıtmaktadır" diye ekledi.

Lammy, siyasi muhaliflerine doğrudan bir darbe indirerek şu soruyu da sordu: "Muhafazakar parti, Churchill'in partisi... uluslararası hukukun üstünlüğüne inanıyor mu, inanmıyor mu?"

Britanya dışişleri bakan yardımcısı Andrew Mitchell daha sonra parlamentoya, ICC'nin kararının hükümetin şirketlerin İsrail'e silah satabilmesine yönelik lisansları onaylaması üzerinde hemen bir etkisi olmayacağını söyledi . 

Mitchell, "Savcının tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunması, örneğin Birleşik Krallık'taki ruhsatlandırma kararlarını doğrudan etkilemez ancak gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz" dedi. 

İşçi Partisi, Gazze'deki savaşa verdiği tepki nedeniyle Muhafazakar hükümete yönelik geçtiğimiz ay eleştirilerini artırdı. 

Muhalefet grubu, Muhafazakarlara İsrail'in kuşatma altındaki bölgedeki askeri davranışları hakkında hukuki tavsiyeler yayınlamaları için baskı yaparken, hukuk uzmanlarının Gazze'de uluslararası hukuk ihlalleri olduğunu tespit etmesi halinde hükümet bakanlarına İsrail'e silah tedarikini durdurma çağrısında bulundu. 

Ancak İşçi Partisi , İsrail'in "kendini savunma hakkını" savunan ve derhal ateşkesi desteklemeyi reddeden ve birçok üyenin istifasına neden olan  İşçi Partisi lideri Keir Starmer'in tutumunun ardından eleştirilere maruz kaldı .

7 Ekim'den sonra bir grup meclis üyesi Starmer'in tutumu nedeniyle partiden istifa ederken, sekiz gölge bakan ve iki parlamento sekreteri , İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) ateşkes çağrısı yapan önergesini 56 milletvekilinin desteklemesinin ardından  Kasım ayında partiden ayrıldı  .

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde en az 35.7000 Filistinlinin ölümüne, en az 79.990 Filistinlinin de yaralanmasına yol açtı.

Bombalama kampanyası bölgenin tamamını harap etti ve Şeridi derin bir insani krize sürükledi. 

Güncellenme Tarihi : 24.5.2024 09:59

İLGİLİ HABERLER