Gündem
  • 8.8.2024 20:11

Amerika Ortadoğu'ya uçak yığınağı yapıyor.. F-22 Raptor, F-15E Strike Eagle, F-16 Falcon ve A-10 Thunderbolt

ABD, İran'ın İsrail'den İntikam Almaya Çalıştığı Bir Dönemde Orta Doğu'ya F-22'ler Konuşlandırıyor…

Pentagon, 2 Ağustos'ta Orta Doğu'ya daha fazla ABD askeri uçağı, savaş gemisi ve diğer varlıkları konuşlandırılacağını duyurdu. Hava ve Uzay Kuvvetleri Dergisi'ne konuşan konuya yakın bir kaynak, gizli F-22 Raptor'lardan oluşan bir ABD Hava Kuvvetleri savaş filosunun bölgeye gönderildiğini söyledi.

Pentagon ayrıca daha fazla balistik füze savunma yeteneğine sahip kruvazör ve muhrip gönderiyor ve kara tabanlı yüzeyden havaya yeteneklerini güçlendirebilir. Bu hamleler, İran'ın İsrail'e yönelik bir saldırısını savuşturmak veya caydırmak ve Tahran'da Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'nin patlama sonucu ölümünün ardından bölgedeki ABD güçlerini artırmak için tasarlanmıştır.

Pentagon Basın Sözcüsü Yardımcısı Sabrina Singh 2 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, İran veya İran'ın ortakları ve vekilleri tarafından bölgesel tırmanış olasılığını azaltmak için adımlar atmaya devam ediyor" dedi. "Bu amaçla, Bakan Austin, ABD kuvvetlerinin korumasını iyileştirmek, İsrail'in savunmasına desteği artırmak ve ABD'nin çeşitli olasılıklara yanıt vermeye hazır olduğundan emin olmak için tasarlanmış ABD askeri duruşunda ayarlamalar yapılmasını emretti."

ABD yetkilileri Air & Space Forces Magazine'e F-22 filosunun ABD Hava Kuvvetleri'nin Orta Doğu'daki üç mevcut savaş uçağı filosuna ekleneceğini söyledi. F-15E Strike Eagle ve F-16 Fighting Falcon avcı uçakları halihazırda ABD Merkez Komutanlığı'na konuşlandırılmış durumda. A-10 Thunderbolt II saldırı uçakları da öyle .

ABD şimdi, en iyi beşinci nesil hava üstünlüğü savaş uçağını gönderiyor. ABD yetkilileri, artan sayıdaki savaş uçağını desteklemek için ek havadan yakıt ikmal tankerlerinin de konuşlandırıldığını söyledi.

Singh, Orta Doğu'ya ek bir savaş uçağı filosunun konuşlandırılmasının, bölgeye hangi tür savaş uçaklarının gönderileceğine ilişkin bir açıklama yapmadan, "savunma hava desteği kabiliyetini" artıracağını söyledi.

Başkan Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 1 Ağustos'ta yaptıkları bir telefon görüşmesinde "yeni savunma amaçlı ABD askeri konuşlandırmalarını" görüştüler, Beyaz Saray görüşmenin bir özetinde söyledi. Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, 2 Ağustos'ta bu adımları emretti. Pentagon, Austin'in 2 Ağustos sabahı İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile görüştüğünü ve Gallant'ı "devam eden ve gelecekteki savunma gücü duruş değişiklikleri" hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

Haniyeh'in İran başkentinin kalbinde öldürülmesi muhtemelen İsrail tarafından gerçekleştirildi, ancak İsrail'in sorumlu olduğunu doğrulamadı. İran, İsrail'e misilleme yapacağını söyledikten sonra Biden ve Austin, ABD'nin İsrail'i İran'ın saldırısından koruyacağını söyledi.

Savaş gemileri ABD Merkez Komutanlığı altında Orta Doğu'ya ve ABD Avrupa Komutanlığı altında İsrail yakınlarındaki Doğu Akdeniz'e konuşlandırılacak. USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve ona eşlik eden gemilerden oluşan saldırı grubu, ABD Merkez Komutanlığı'ndaki USS Theodore Roosevelt uçak gemisi saldırı grubunun yerini alacak. USS Theodore Roosevelt, Pasifik'ten Orta Doğu'ya yeniden konuşlandırıldıktan sonra son bir aydır bölgede bulunuyor. Uçak taşıyan bir amfibi saldırı gemisi olan USS Wasp ve Amfibi Hazırlık Grubu/Deniz Seferi Birimi (ARG/MEU) da Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteriyor. Pentagon, "ek kara tabanlı balistik füze savunması konuşlandırma hazırlığımızı artıracağız" dedi.

ABD Hava Kuvvetleri savaşçıları , 13 Nisan gecesi ve 14 Nisan sabahının erken saatlerinde İran tarafından İsrail'e karşı fırlatılan 80'den fazla insansız hava aracını düşürdü . Bu, yaklaşık 300 füze ve insansız hava aracını içeren bir saldırıyı etkisiz hale getiren başarılı bir müttefik savunmasının parçasıydı. USAF uçakları arasında, İngiltere'deki RAF Lakenheath'teki 494. Savaş Filosundan F-15E'ler ve Seymour Johnson'dan 335. Savaş Filosu da vardı. ABD F-16'ları da katıldı, bölgedeki koalisyon savaşçıları ve ABD Donanması gemileri de katıldı. Ancak hava ve füze savunmasının büyük kısmı İsrail tarafından, yüzeyden havaya füzeler, kendi uçakları ve diğer varlıklar kullanılarak gerçekleştirildi.

Nisan ayında, İran saldırısının yakın görünmesiyle birlikte, Nisan saldırısından sadece bir gün önce bölgeye ek F-15E'ler gönderildi. Ortak Genelkurmay Başkanı Hava Kuvvetleri General Charles Q. Brown Jr. 26 Nisan'da muhabirlere, "Uçuşun tam ortasındaydılar ve bu, eğitim seviyemiz, kabiliyet seviyemiz ve bunu bir koalisyondaki ortak bir ekibin parçası olarak yapabilmemiz hakkında bir şeyler söylüyor," dedi.

ABD , Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail saldırısından kısa bir süre sonra, savaş uçakları da dahil olmak üzere, bölgede ek güçleri döndürdü . Grup yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 rehin aldı.

Air & Space Forces Magazine ilk olarak Pentagon'un muhtemelen ek ABD Hava Kuvvetleri savaş uçakları göndereceğini bildirdi. New York Times ilk olarak F-22'lerin konuşlandırılmasını bildirdi.

Singh, "Ekim ayından bu yana ve yine Nisan ayında gösterdiğimiz gibi, ABD'nin küresel savunması dinamiktir ve Savunma Bakanlığı, gelişen ulusal güvenlik tehditlerini karşılamak için kısa sürede harekete geçme kapasitesine sahiptir" dedi.

İran'ın Haniye cinayetine nasıl karşılık vereceğini planladığı sırada Austin, ABD'nin bir kez daha İsrail'in savunmasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Austin, 31 Temmuz'da muhabirlere "İsrail saldırıya uğrarsa, kesinlikle yardım edeceğiz," dedi. "Bunu Nisan ayında yaptığımızı gördünüz. Bunu tekrar yapacağımızı bekleyebilirsiniz. Ancak bunların hiçbirinin olmasını istemiyoruz. Sıcaklığı düşürmek ve sorunları diplomatik yollarla ele almak için bir şeyler yaptığımızdan emin olmak için çok çalışacağız."

 

Güncellenme Tarihi : 9.8.2024 00:33

İLGİLİ HABERLER