Dünya
  • 22.8.2024 00:52

Amerika'da Başkanlık yarışının 3'ncü ismi Kennedy Trump'ın safına geçti

Kennedy'nin Trump'ı desteklemek için yaptığı görüşmelerde kampanyasını cuma günü sonlandırması bekleniyor..

CNN'e bilgi veren iki kaynağın verdiği bilgiye göre, bağımsız başkan adayı Robert F. Kennedy Jr.'ın cuma günü Arizona'da düzenlenecek bir etkinlikte kampanyasını askıya alması bekleniyor.

Kaynak, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın ekibiyle Kennedy'nin yakın çevresi arasında, bağımsız adayın eski başkanı desteklemesi ve aynı gece Trump'ın Phoenix bölgesindeki mitingine katılması konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi.

CNN, Kennedy kampanyasıyla görüş alışverişinde bulundu.

Kennedy'nin kampanya ekibi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, cuma sabahı "ulusa sesleneceğini" söyleyerek Phoenix'te bir konuşma yapacağını duyurdu ancak konuşmasının ayrıntıları paylaşılmadı.

Kennedy'nin konuşması, başkan yardımcısı Nicole Shanahan'ın Salı günü bir podcast röportajında, kampanyanın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçimi kazanma "riskini" önlemek için Trump ile "güçlerini birleştirmeyi" değerlendirdiğini söylemesinden birkaç gün sonra gelecek.

Cumhuriyetçi Parti adayı Salı günü, Kennedy'nin çekilmesi ve desteğini sunması halinde gelecekteki bir yönetimde rol oynayabileceğine açık olduğunu ifade etti.

"O harika bir adam. Çok zeki bir adam. Onu çok uzun zamandır tanıyorum," dedi Trump CNN'den Kristen Holmes'a. "Dışarı çıkmayı düşündüğünü bilmiyordum ama eğer dışarı çıkmayı düşünüyorsa, kesinlikle buna açık olurum."

 CNN'e konuşan konuya yakın bir kaynak, Trump'ın müttefikleri ve danışmanları ile Kennedy'nin ekibi arasındaki görüşmelerin, eski başkan ile Kennedy arasında aynı ay sızdırılan telefon görüşmesinden önce, Temmuz ayındaki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi öncesinde başladığını  söyledi.

Kaynak, Trump'ın en büyük oğlu Donald Trump Jr.'ın haftalardır babasına ve Trump kampanyasına Kennedy'yi kampanyasını sonlandırmaya teşvik edecek bir yol bulmaları konusunda baskı yaptığını söyledi.

Görüşmelere Trump Jr.'ın yanı sıra, Kennedy'ye yakın eski Fox News sunucusu Tucker Carlson ve Trump Jr. ile Carlson'a yakın, daha önce RFK Jr.'ın kampanyasına bağışta bulunmuş olan iş insanı Omeed Malik de yardımcı oldu.

Görüşmelerin çoğu Kennedy'nin desteğinin Trump'a fayda sağlayıp sağlamayacağına odaklandı. Ancak, Başkan Joe Biden Temmuz ayı sonlarında kampanyasını sonlandırdığında ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Demokrat biletinde muhtemelen ilk sırada yer alacağı anlaşıldığında, Trump'ın yörüngesindeki birçok kişi, en kıdemli danışmanlarından birkaçı da dahil olmak üzere, Kennedy'nin desteğinin bir kazanç olacağına inandı, görüşmelere yakın iki kişi söyledi.

Kennedy ve Trump, kampanyanın başlarında gerçekleşen ilk saldırıların ardından son aylarda birbirlerine karşı daha sıcak davrandılar. Aşıya karşı önemli bir şüpheci olan Kennedy, Trump'ı Covid-19 salgınıyla başa çıkma biçimi ve Covid aşılarının üretimini hızlandırma programı olan Operation Warp Speed'i uygulaması nedeniyle sık sık eleştirdi. Trump daha önce Kennedy'yi "radikal sol" üyesi olarak etiketlemiş ve Kennedy'ye çevre aktivizmi nedeniyle saldırmıştı.

Ancak Temmuz ayında Trump ve Kennedy, Trump'ın Pensilvanya'daki bir kampanya mitinginde suikast girişiminde vurulmasının ardından telefonda görüştüler. Görüşmeden sonraki gün Kennedy ve Trump, Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'nin ilk gününde Milwaukee'de şahsen görüştüler.

Bu görüşmelerde adaylar ilk olarak Kennedy'nin yarıştan çekilme ve Trump'ı, onun yönetiminde bir rol karşılığında destekleme olasılığını tartıştılar. Bu görüşmelerin ardından Kennedy, yarıştan çekilmeyeceğini söyledi.

Bu ayın başlarında, Kennedy'nin kampanya ekibi, Harris'in kampanyasına, onun yönetiminde gelecekteki bir rol karşılığında onu desteklemeyi görüşmek üzere bir toplantı düzenleme konusunda yaklaştı. Bu toplantı hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Cuma günü yapılacak konuşma, Kennedy kampanyasının Temmuz ayının başından bu yana ilk halka açık etkinliği olacak. Bu konuşma, Kennedy'nin Harris'in Demokrat Parti'nin başına geçmesinden bu yana ivme kazanmakta zorlandığı bir dönemde gerçekleşti. Bu ayın başlarında yapılan bir Washington Post/ABC News/Ipsos anketi, Harris'in %47, Trump'ın %44 ve Kennedy'nin %5 destek aldığını gösterdi. Kampanya ayrıca ülke çapında oy pusulasına erişim elde etmeye çalışırken fonları hızla tüketiyor. Temmuz ayındaki kampanya finansman raporları, Kennedy'nin kampanyasının elinde sadece 3,9 milyon dolar olduğunu ve yaklaşık 3,5 milyon dolarlık ödenmemiş borcu olduğunu gösteriyor.

Bağımsız kampanya, Kennedy'nin bir avuç çekişmeli eyaletteki dar farkların kazananı belirleyebileceği başkanlık yarışı üzerindeki potansiyel etkisi konusunda hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler arasında endişeye yol açtı. Kennedy'nin 2020'de Başkan Joe Biden'ı mı yoksa Trump'ı mı destekleyen seçmenlerden daha fazla destek alıp almadığı belirsiz olsa da, Kennedy kampanyası son günlerde daha önce Trump'ı destekleyen seçmenlerden daha fazla destek aldıklarına inandıklarını söyledi.

Cuma günü etkinliğin gerçekleşeceği Arizona'da, Kennedy'nin popülaritesi 2020 başkanlık seçimlerinde 11.000'den az oyla belirlenen bir eyalette kritik olabilir. Bu ayın başlarında yayınlanan Arizona'daki kayıtlı seçmenler arasında yapılan bir New York Times/Siena College anketi, Kennedy'nin %6 destek aldığını, %45'lik Harris ve %42'lik Trump'ın gerisinde kaldığını gösterdi.

Çarşamba günü, Arizona Dışişleri Bakanlığı sözcüsü CNN'e Kennedy'nin eyalette oy pusulasına girmeye hak kazandığını doğruladı. Kennedy 21 eyalette oy pusulasında yer alıyor ve bu da ona 257 seçim oyu alma hakkı veriyor.

Güncellenme Tarihi : 22.8.2024 00:53

İLGİLİ HABERLER