Dünya
  • 22.8.2024 01:25

Moskova, Ukrayna'nın doğusundaki "büyük bir kasabayı" ele geçirdi

Rusya Ukrayna'nın doğusunda büyük bir kasabayı ele geçirdiğini açıkladı

 

Rusya Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'da Zalizne olarak bilinen Artemovo kasabasını “özgürleştirdiğini” belirterek, burayı bölgenin “önemli nüfus merkezlerinden” biri olarak tanımladı.

2022'de nüfusu 5.000 kişi olarak kayıtlara geçen Artemovo'nun ele geçirilmesi, yakınlarda bazıları tek bir sokaktan daha büyük olmayan bir dizi küçük yerleşim yerinin ele geçirilmesinin ardından Rusya'nın son haftalarda elde ettiği en büyük kazanım anlamına geliyor.

Ancak tüm gözler Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine iki hafta önce başlattığı benzeri görülmemiş saldırıya çevrilmişken Kiev, Moskova'nın Pokrovsk'un kilit merkezine doğru ilerlediği konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki ana savunma kalelerinden biri olan şehir, doğu cephesindeki Ukrayna birliklerine ve kasabalarına ikmal sağlıyor ve uzun zamandır Rusya için önemli bir hedef.

Ukrayna ordu komutanı, Rus güçlerinin şu anda şehir sınırlarına dokuz kilometreden daha yakın bir mesafede bulunduğu Pokrovsk yakınlarında “ağır çatışmalar” yaşandığını doğruladı.

General Oleksandr Syrsky, düşmanın son 24 saat içinde 45 kez mevzilerine saldırmaya çalıştığını, geçen hafta ise rekor sayıda çatışma kaydedildiğini söyledi.

Syrsky, Kiev'in Pokrovsk'un 46 kilometre doğusundaki Toretsk kasabasını korumak için “gereken her şeyi yaptığını” ve bu kasabanın da yoğun bir Rus saldırısına maruz kaldığını sözlerine ekledi.

Pazartesi günü kentteki yetkililer, 4.000'i çocuk 53.000 sivilin kaldığı Pokrovsk'tan çocuklu ailelerin zorla tahliye edilmesini emretti.

Pokrovsk'un askeri yönetim başkanı Serhiy Dobriak, sivilleri mümkün olan en kısa sürede çıkmaya çağırırken “bir ya da iki haftaları var, daha fazla değil” uyarısında bulundu.

Şehrin düşmesi halinde, doğudaki Bahmut şehrinin Mayıs 2023'te Rusya'nın eline geçmesinden bu yana ele geçirilen en büyük nüfus merkezi olacak.

Rusya Niu-York'u ele geçirdi

Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki Niu-York yerleşiminde kontrolü sağladığı bildirildi. Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'nın doğu bölgelerinde çatışmalar şiddetleniyor.

Rus ordusunun bölgenin stratejik yerleşimlerine yönelik ilerleyişi sürüyor.

Ukrayna'nın Kursk bölgesinde Rus topraklarına ilerleyişi devam etse de Rus güçleri Ukrayna içerisindeki saldırılarına ara vermiş değil.

Rus saldırıları Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yoğunlaşmış durumda.

Rusya bölgedeki Pokrovsk yerleşimine doğru ilerlerken, Donetsk şehir merkezinin çevresinde Ukrayna kontrolündeki kasabaları da hedef alıyor.

Bugün Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Donetsk kent merkezi kuzeyindeki Horlivka yakınında yer alan Niu-York yerleşiminin ele geçirildiği belirtildi.

Bölgede çatışmalar uzun süredir devam ediyordu.

Ukrayna ordusu bugün yaptığı açıklamada yerleşimin içerisinde çatışmaların sürdüğünü belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 22.8.2024 01:32

İLGİLİ HABERLER