Gündem
  • 14.8.2024 14:40

Amerikalı genç sokakta tartıştığı hahamı Özgür Filistin diye bıçakladı

ABD'li adam 'özgür Filistin' diye bağırıp bir Yahudiyi bıçakladı

Polisin kimliğini açıklamadığı yaralı Yahudi hastaneye nakledildi ve durumu stabil olarak açıklandı.

New York'ta bir adam, bir sinagog yakınında "Özgür Filistin" diye bağırıp bir Yahudi'yi bıçakladıktan sonra polis tarafından gözaltına alınarak nefret suçuyla itham edildi.

Polis saldırının Cumartesi günü saat 02.00 sularında Brooklyn'in Crown Heights semtinde Chabad-Lubavitch hareketinin merkezinin yakınlarında meydana geldiğini açıkladı.

Brooklyn'den 22 yaşındaki Vincent Sumpter'in sözlü bir tartışmanın ardından 33 yaşındaki Yahudiyi karnından bıçakladığı belirtiliyor.

Polis, kurbanın Sumpter'a neden sürekli "Özgür Filistin" ifadesini tekrarladığını sorduğunu söylüyor. Sumpter'in "Ölmek mi istiyorsun?" diye karşılık verdiğini ve ardından bıçağı sapladığını söylediler.

Polisin kimliğini açıklamadığı yaralı Yahudi hastaneye nakledildi ve durumu stabil olarak açıklandı.

Öte yandan savcılara göre Sumpter, Pazar günü yapılan duruşmasında nefret suçu olarak ikinci derece saldırı ve diğer suçlamaları kabul etmedi.

Kendisi, kefaletin 100.000 dolar nakit ya da 250.000 dolar teminat olarak belirlenmesinin ardından gözaltında tutulmaya devam ediyor. Sumpter’ı temsil eden Hukuki Yardım Derneği Pazartesi günü yorum yapmayı reddetti.

Yerel bir haham olan Yaacov Behrman, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada bıçaklanan kişinin cemaatle "uzun süreli bağları" olan Yahudi bir adam olduğunu doğruladı.

"Bıçaklama olayının gerçekleştiği yer ve sağlık görevlilerinin hızlı müdahalesi sayesinde" adamın iyileşeceğinin beklendiğini söyleyen Behrman, bölge sakinlerinin Sumpter'ı takip ettiğini ve polis gelene kadar gözaltına aldığını da sözlerine ekledi.

Behrman paylaşımında "Bu nefret dolu şiddet eylemi, New York'ta ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde bazı yerel politikacılar ve liderler tarafından yayılan Yahudi karşıtı kışkırtma ve nefretin tehlikeli etkisini vurgulamaktadır" dedi.

New York Yahudi Toplumu İlişkileri Konseyi İcra Kurulu Başkanı Mark Treyger, sosyal paylaşım platformu X'te yaptığı açıklamada, "Bu, içinde bulunduğumuz iklimin tehlikeli bir şekilde tırmanmasıdır ve her New Yorkluyu öfkelendirmelidir çünkü bu, her New Yorkluya yönelik bir saldırıdır" dedi ve şehirde son zamanlarda meydana gelen diğer Yahudi karşıtı eylemlere atıfta bulundu.

Bu ayın başlarında polis, Haziran ayında Filistin yanlısı protesto dalgası sırasında Brooklyn Müzesi yöneticilerinin evlerinin kırmızı boya dökülerek tahrip edilmesindeki rolü nedeniyle bir kadını nefret suçu işlemekten tutuklamıştı.

Polis, 28 yaşındaki Taylor Pelton'un, aralarında Yahudi olan müze müdürü Anne Pasternak'ın evinin de bulunduğu evlere zarar verirken güvenlik kamerasında görülen altı kişiden biri olduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 15.8.2024 10:48

İLGİLİ HABERLER