Eğitim
  • 20.1.2010 02:45

ANNE BABALARA KARNE UYARISI

Öğrencilik yaşamının en önemli günlerinden biridir karnelerin alındığı gün. Bazılarımız için coşku, sevinç ve gurur duygusu yaratırken, bazılarımız için utanç, korku ve üzüntü vericidir. Kadıköy Şifa Hastanesi uzmanlarından Psik. Dan. ve Psikolog Yaprak Veziroğlu ve Psikoterapist Fatma Tosun anne ve babalara karne döneminde değerlendirebilecekleri öneriler hazırladı.

Sonuç değil süreç odaklı olmayı öğretin

Özellikle çalışan ebeveynler, aile içi ilişkilerde sorun yaşayanlar kendi sıkıntılarıyla o kadar meşgul olabilir ki, çocuğu için çok önemli olan bugünde çocuğunun heyecanını bile fark edemeyebilir. Eğer çocuğunuzun karnesindeki notları önemsemesini istiyorsanız, karneyi önce siz önemsemelisiniz. Bununla birlikte, karneyi önemserken nasıl bir tutum içinde olduğunuz çok önemlidir. Yaşamın her alanında çocuğuna karşı otoriter olan ebeveynler, kötü bir karne karşısında çocuklarını cezalandırabilir. Ya da hep hoşgörülü, korumacı olan ebeveyn, kötü notları hiç önemsemeyip, sorumsuzluğu neredeyse ödüllendirebilir. İki tutum da yanlıştır.

Nasıl eğittiğiniz önemlidir

Doğrusu, iyi notlar için çocuğu tebrik etmek, kötü notlar için ise nedenlerini araştırıp düzeltmesi için ona rehberlik etmektir. Karne bir sonuçtur. Bu sonuca gelene kadar çocuğunuzu sorumlulukları konusunda nasıl eğittiğiniz en önemlisidir. Çocuğunuza sonuç odaklı değil, süreç odaklı olmayı öğretin. Başarının ya da başarısızlığın nasıl oluştuğunu anlamasına yardımcı olun. O zaman çocuğunuz sorunlara çözüm bulabilen, sonuçların her zaman değiştirilebileceğine inanan olumlu bir zihinsel yaklaşım geliştirebilir. Başarısızlıklar karşısında hemen pes etmez. Bu nedenle karneyi çocuğunuzu yargılamak için değil, onun genel davranışlarını değerlendirmek için bir araç olarak kabul edin.

Notları kötü de olsa bırakın dinlensin

1) Çocuğunuzun karnesiyle ilgili anlattıklarını dikkatle, sessiz dinleyin.

2) Başarılı olduğu dersleri takdir edin.

3) Başarısız olduğu derslerle ilgili konuşmak için acele etmeyin. Zamanı geldiğinde rahat ve güvenli bir ortamda başarısızlığının nedenlerini karşılıklı belirleyin.

4) Karnesinde kötü notları olsa bile dinlenmesine izin verin. Ceza vermek yerine başarısını arttırma yönünde nasıl destekleyebileceğinizi düşünün.

5) 2. dönem için birlikte ve uygulanabilir bir çalışma programı hazırlayın.

6) Çocuğunuza verdiğiniz sorumlulukları gözden geçirin. Okuldaki sorumluluklarını aksatıyorsa, evdeki sorumluluklarını yerine getirmesini sağlayın.

7) Sadece ders notlarına bakmayın, davranış notlarını da değerlendirin.

8) Maddi ödüllendirme şart değildir. Onun size yaşattığı olumlu duyguları ifade etmeniz bile çocuğunuz için mutlu edici olacaktır.

9) Ona güvenin, motive edin. Kendine güvenmesi için, önce sizin ona güvendiğinizi duymak hoşuna gidecektir.

Aman dikkat!

** Onu suçlamayın.

** Bağırmayın, tehdit etmeyin, dövmeyin.

** Başkalarıyla kıyaslamayın.

** “Tembelsin"gibi sözlerden kaçının.

** Hakaret etmeyin.

** Sevginizden mahrum bırakmayın.

** Unutmayın ki: Çocuğunuz değerlidir!

** Önemli olan ona destek vermektir!

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:03

İLGİLİ HABERLER