ASKERLİKTE ALMAN MODELİ İNCELENİYOR, KABUL EDİLİRSE ASKERLİK 9 AYA DÜŞECEK
Almanya'nın "Leopard" tanklarını tanıtmak için ülkelerine çağırarak, tank ve helikopter fabrikaları ile askeri tesislerini gezdirdiği TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri, Almanya'dan kapsamlı bir "askerlik raporu" ile döndü. Komisyon Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve komisyon üyesi milletvekilleri, Almanya'daki incelemelerinin ardından tank ve helikopterlerin yanısıra, "askerlik sistemi" üzerinde de bir rapor hazırlıyorlar. Raporda, Almanya'da askerlik süresinin 9 ay olduğuna dikkat çekilirken, askerlik hizmeti yerine "zorunlu sivil kamu hizmeti" seçeneğinin de bulunduğuna işaret ediliyor.
Raporda, zorunlu kamu hizmeti seçeneğinin, özellikle, askerlik hizmetini "askeri bir kurumda" yapmayı reddedenler tarafından tercih edildiği vurgulanırken, emniyet kuvvetlerinin ise askerlik hizmeti yapmadıklarına dikkat çekiliyor.
Milli Savunma Komisyonu'nun raporunda Almanya'nın asker sayısında indirime gittiğine de vurgu yapılıyor. Almanya'nın 285 bin olan asker sayısını 250 bine indirdiğine işaret edilen raporda, "Alman ordusunun silah ve teçhizat bakımından teknik kapasite ve teknolojisinin arttırılması nedeniyle asker sayısında indirime gidildiği anlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
ÖZLÜK HAKLARI GENİŞ
Almanya'da askerlerin yeme-içme, barınma, giyim kuşam ve sağlık gibi tüm masrafları, Türkiye'deki gibi devlet tarafından karşılanıyor.
Askerlere günlük 6,90 euro (13 milyon 110 bin TL) maaş ödeniyor. Ayrıca 230 euro (437 milyon TL) Noel parası ve ara vermeksizin askerlik yapana da 1.278 euro (yaklaşık 2 milyar 450 milyon TL) tezkere parası ödeniyor.
Askere alınanların iş sözleşmeleri devam ederken, çocukları varsa çocuk parası almayı da sürdürüyorlar. Askerler hafta sonları ise izin kullanıyorlar.
ÜYE ÜLKELERDE ASKERLİK
İngiltere, Lüksemburg, İrlanda, Belçika ve Hollanda: Zorunlu askerlik yok. İtalya: Halen 10 ay askerlik veya kamu hizmeti zorunluluğu var. Portekiz: 4 ay zorunlu askerlik veya 7 ay kamu hizmeti. Avusturya: 7 ay zorunlu askerlik veya 12 ay kamu hizmeti. Almanya: 9 ay askerlik veya 10 ay kamu hizmeti. Finlandiya: 8,5 ay askerlik veya 13 ay kamu hizmeti. Danimarka: Özel durumuna göre 4 ile 12 ay arasında değişen askerlik veya 4 ile 13 ay arasında değişen kamu hizmeti seçenekleri var. İsveç: 7,5 ile 17,5 ay arasında değişen askerlik hizmeti seçenekleri var. Kamu hizmeti ise ya istenmiyor, ya da 10,5 aya kadar seçenekler sunuluyor. Yunanistan: Askerlik hizmeti 18 ile 23 ay arasında değişiyor. Askere gitmeyenler, 30 aya kadar silahsız askeri hizmet yapmak zorunda. Bilal Çetin Yeni şafak