Gündem
  • 28.3.2006 14:45

AŞKIN: "BAZI İSTİBARAT BİRİMLERİ BANA YANLIŞ BİLGİLER VERDİ"

ŞABETTİN AKKUŞ
VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın da aralarında bulunduğu ve tutuklu sanığı olmayan, 'haksız ekonomik çıkar sağlamak' amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde 'ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik' iddiasıyla görülen davaya bugün de devam edildi.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sabah saat 10.40 sıralarında başlayan davanın duruşmasına, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe'nin dışındaki tüm sanıkların katılımıyla başlandı. Aynı dava kapsamında yargılanan diğer sanıklar YYÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Hasan Ceylan ile YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, İspanyol Expansion Firması'nın Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, Yazı İşleri Müdürü Şükrü Yurtkuran, Yazı İşleri Müdürlüğü Bilgisayar İşletmeni Bülent Şahin ve Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara katıldı. Duruşmanın öğleden önce gerçekleştirilen oturumunda 1 tanıkla 4 müdahil dinlendi.
İlk kez üniversite çalışanlarının dışında bir kişinin tanık olarak dinlendiği davanın duruşmasına, müdahil olarak katılan YYÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, Rektör Aşkın'ın üniversitedeki çalışma odasında bulunan kasadan çıkan dosyalarda kendisinin 'Radikal İslamcı ve Kürt Milliyetçisi' olarak tanımlandığını ve 'bunu iktidarı için kullandığı' ifadelerinin yer alması üzerine, davaya müdahil olduğunu kaydetti. Kendisi hakkında senaryolar geliştirildiğini, ancak geliştirilen senaryoların da amatörce hazırlandığını vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, Atatürk İlke ve İnkılapları'na gönülden bağlı bir Türk milliyetçisi olduğunu söyleyerek, üniversitede yaptığı akademik çalışmaların yer aldığı bir klasörü mahkeme heyetine sundu.
Daha sonra mahkeme heyetinden izin alarak savunma yapan Rektör Aşkın, Prof. Dr. Karadağ hakkında kendisine istihbarat birimlerince iletilen bilgilerin yanlış olduğunu daha sonra farkettiğini ve bunun üzerine dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e, hatanın düzeltilmesi için yazılar yazdığını ifade etti. Kendi hakkında da bazı yanlış istihbari verilerin hazırlandığını kaydeden Rektör Aşkın, "İçişleri Bakanlığı'nın dönemin Müsteşar Yardımcısı Muzaffer Ecemiş'in imzasıyla 18 Ağustos 2001 tarihinde rektörlüğe gönderdiği yazıda, bir çok öğretim görevlisi ve üyesi gibi benim hakkımda da bazı yanlış bilgiler var" diyerek, kendisine gelen yazıyı mahkeme heyetine takdim etti.
Duruşmaya verilen bir saatlik arada Adalet Sarayı'ndan ayrılan Rektör Aşkın, basın mensuplarının, "Mahkemeye sunduğunuz evrakta sizin hakkınızda ne tür iddialar yer alıyordu?" şeklindeki sorusunu ise cevapsız bırakarak, "Gerekli bilgi ve belgeyi mahkemeye sundum" dedi. Duruşmaya öğleden sonra tekrar devam edilecek.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER