ATALAY: HÜKÜMETİMİZ İŞKENCEYİ TARİHE GÖMDÜ
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Biz işkenceyi tarihe gömdük. İşkence yapan polis veya jandarma, teşkilatın içinde yaşayamaz. Kötü muamelesi tespit edilen, hukuk dışı tavrı tespit edilen, teşkilat içinde yaşayamaz" dedi.
Bir dizi inceleme ve açılışlara katılmak üzere Bingöl'e gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ilk olarak valiliği ziyaret etti. Vali M. Hakan Güvençer'den brifing alan Atalay ve Yılmaz, daha sonra belediye başkanlığını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Beraberindeki AK Parti Bingöl, Muş ve Elazığ milletvekilleri ve valileri ile birlikte İl Emniyet Müdürlüğü tarafından faaliyet sokulan MOBESE sisteminin açılışını yapan her iki bakana, burada uygulamadaki polislerin arama kaydı bulunan bir aracın canlı olarak yakalanması izlettirildi. Kısa bir açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Atalay, Türkiye'nin 81 il ve bir çok ilçesinde MOBESE sistemine geçildiğini vurguladı.
Her iki bakan ve beraberindekiler, il emniyet müdürlüğündeki programın ardından özel bir düğün salonunda tertiplenen yemeğe katıldı. Burada yaklaşık 500 partili ve vatandaşa konuşan İçişleri Bakanı Atalay, "Biz iktidar olduğumuz daha ilk yılımızda 'işkenceye sıfır tolerans' diye bir kavram geliştirdik. Bugün o sıfır noktasındayız. Bütün nezarethane, jandarma ve polis merkezleri yenilenmiştir. 40 bin polis eğittik. Bu eğitimlerimizde bir vatandaş polis merkezine geldiğinde nasıl davranılacak, nasıl çay ikram edilecek, avukatıyla nasıl görüşülecek konularını anlattık. Nezarethanelerimiz tümünde mutlaka kamera vardır. Ne vatandaşa güvenlik görevlisi kötü muamele yapsın, ne de vatandaş haksız yere güvenlik görevlisini suçlasın istemiyoruz. Her şey kayıt altında olsun. Bugün böyle bir şeffaf bir yapıyı yakalamış durumdayız. Bizler damdan düşenler olarak, bunları bu göreve gelmeden yaşadık. Onun için yaşanan tüm sıkıntıları ortadan kaldırdık. İşkence yapan polis ve jandarma, teşkilatın içinde yaşayamaz. Kötü
muamelesi, hukuk dışı tavrı tespit edilen teşkilat içinde yaşatılamaz" ifadelerini kullandı.
"GÖREVE GELDİĞİMİZ İLK AYDA OHAL'İ KALDIRDIK"
Hükümetlerinin göreve geldiği ilk ayda bölgedeki Olağanüstü Hal (OHAL) durumunu kaldırdıklarını vurgulayan Bakan Atalay, "Biz 18 Kasım'da iktidar olduğumuz gün, 30 Kasım'da yani daha bir ay olmadan OHAL'i kaldırdık. Bu çok acildi. OHAL'in ne demek olduğunu benim değerli bölge halkım çok iyi biliyor. OHAL demek; demokrasinin askıya alındığı, bütün hukuk devleti unsurlarının rafa kaldırıldığı, insan haklarıyla ilgili her şeyin çiğnendiği, faili meçhullerin, işkencelerin olduğu dönemlerdir. Türkiye'nin
üçte biri, uzun süre OHAL ile yaşadı. İnsan haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmeleri iç hukukumuzun üzerine taşıyan bir karar aldık. İnsan hakları ve temek haklarla ilgili uluslararası sözleşmeleri iç hukukumuzun, kendi hukuk sistemimizin ve anayasamızın üstüne taşıdık" değerlendirmesinde bulundu.
"BU ÜLKEDE İNSANLAR KENDİ ANADİLLERİNİ KONUŞAMIYORDU"
"Türkiye'de insanlar kendi anadillerini öğrenemiyor, öğretemiyor. Anne cezaevine gidiyor, kendi oğluyla anadilinde konuşamıyor. Türkçe konuşuyor veya tercüman tutuyor. Türkiye bunları yaşamış bir devlettir" ifadelerini kullanan Atalay, "Biz bütün bunları kaldırdık. Bugün artık devletin televizyonunda 24 saat Kürtçe yayın yapılıyor. Herkes istediği dili, lehçeyi kullanıyor. Hatta bu yönde bazı sıkıntılara neden seçim kanununu değiştirdik; bu seçimde uygulanacak. Eğer oradaki vatandaşlarımız farklı bir dil ve lehçeye sahipse, buradaki milletvekilimiz o dili biliyorsa, onlara o dilde yani Zazaca hitap edebilir. Her şeyin insan için olduğu, devletinde insan için olduğu, her şeyin insanın daha özgür, daha huzurlu yaşatmak için olduğu bir anlayış Türkiye'de yerleşiyor. Tabi bunlar yeterli mi; değil. Sorunumuz çok, alacağımız mesafe var. Bunlar zihniyet değişimi. Ama bu yönde çok fazla adım atıldı. Bunu kimse inkar edemez" dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, daha sonra Bingöl'den ayrıldı.