Gündem
  • 31.1.2005 00:08

ATATÜRK'ÜN DOĞUM TARİHİNE İTİRAZ...

DURAN FİDAN
ADANA - Adanalı Araştırmacı - Tarihçi Cezmi Yurtsever, Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum tarhinin 1881 değil 1880 olduğunu ileri sürerek, düzeltilmesini istedi.


Atatürk hakkında bugüne kadar yaptığı araştırmalarda 3 ayrı nüfus cüzdanı bulduğunu, gerçek doğum tarihinin de Rumi 1296 yazıldığını, karşılığının ise Miladi 1880 yılı olduğu halde, bugüne kadar hep 1881 olarak yazıldığına dikkat çeken Yurtsever, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çağrıda bulunarak, bu yanlışın düzeltilmesini istedi.


Atatürk'ün ölmeden önce Tarih Yazma Komisyonu kurup, başkanlığını da yaptığına işaret eden Yurtsever, "Atatürk bütün kitaplarda da doğum tarihini 1880 yazdırdı. Atatürk'ün doğum tarihinin 1881 yazıldığı hatalı nüfus cüzdanına dayandırılarak, ölümünden iki hafta sonra resmi tarih çerçevesinde bu tarih kabul edildi. Bu yanlış nüfus memurunun hesap hatasından kaynaklandı. Çünkü, memur 1296'nın üzerine 584 ekleyerek gerçek tarihi bulması gerekirken hesap hatası yaparak 1881 yazdı. Atatürk'ün kimlik bilgileri ışığında hakkında yazılan bütün biyografik kitapların düzeltilmesi, değiştirilmesi gerekiyor" dedi.


Yıllar önce Atatürk'ün ölümü üzerine Türkiye Posta İdaresi'nin 1938 yılı Kasım ayı içinde bastırdığı pullarda da doğum tarihinin 1880 olarak yazıldığına dikkat çeken Yurtsever, "Atatürk'ün doğum tarihinin 1880 yılı olduğu tezimi ispatlamak için Osmanlıca yazılarda araştırmalar yaptım, kanıt bulmaya çalıştım. Bunun sonucunda Atatürk'le ilgili 3 adet nüfus cüzdanı bilgilerine ulaştım. Atatürk'ün Harp Okulu öğrenicisi iken ve 1920 yılında TBMM reisi olarak nüfus hüviyet cüzdanına sahip olduğunu öğrendim. Harp Okulu nüfus künye kaydında ilk soy ismi 'Selanik', doğum tarihi de Rumi 1296 yazılmıştı. İkinci soyadı 'Öz', sonuncu da Atatürk'tür" diye konuştu.


Atatürk'ün ölüm tarihi 1938'e kadar doğum tarihinin 1880 olarak bilindiğini, ancak ölümünden kısa bir süre sonra Ankara Valiliği'ne bağlı bir nüfus memurunun doğum tarihini hatalı tespit ettiği nüfus cüzdanı dikkate alınarak doğum tarihinin 1881 yılı olarak topluma hatalı şekilde sunulduğuna işaret eden Yurtsever, "Bu yanlış yüzünden Atatürk'ün kimlik bilgileri hakkında kitapların hepsinde doğum tarihi yanlış olarak kullanıldı. Atatürk'ün doğum tarihiyle ilgili hatanın düzeltilmesi için Cumhurbaşkanlığı ve Türk Tarih Kurumu'nu göreve çağırıyorum. Bilimin ve Atatürk'ün doğruları kamuoyuna açıklanmalıdır. Tarihin doğrusu insanlığın da doğrudur. Ben devleti doğum tarihini düzeltmeye çağırıyorum" dedi.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER