ATO BAŞKANI SİNAN AYGÜN, BELEDİYELERİ BAŞBAKANA ŞİKAYET ETTİ
MÜGE TUTCALI
ANKARA (İHA) - İlan ve reklam vergilerine yapılan zamma ilişkin ATO''dan yapılan yazılı açıklamada, tartışmanın kaynağında Belediye Gelirleri Yasası''nda ilan-reklam vergilerinin alt ve üst limitleriyle yeniden belirlenmesinin yattığı; ancak ''asıl kıyamet''in, belediyelerin, tarifelerde belirtilen taban ücretler yerine tavan ücretleri baz alıp, buna ''asma'' ve ''tahsis'' ücreti adı altında yeni yükler eklemesiyle koptuğu savunuldu. Rakamların geçen yıla göre, yüzde 9 binlerden yüzde 40 binlere varan vergi ve harç artışlarını ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, tabela vergilerinin ATO Başkanı Sinan Aygün''ü de isyan ettirdiği kaydedildi. Ayrıca, Aygün''ün yüksek vergileri reklam sektörüne ve ticaretin geneline vurulan bir darbe olarak nitelendirdiği ve konuyu önceki gün Ankara''daki Organize Sanayi Bölgesi temel atma töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''a kadar taşıdığı bildirildi. Açıklamada, Aygün''ün Başbakan ile yaptığı görüşmede belediyelerin tavan ücretlerden uygulama yapmasını şikayet ettiği ve Türkiye''nin çeşitli illerindeki caddelerinde çekilmiş reklam panolarının fotoğraflarını göstererek ödenecek vergiler hakkında örnekler verdiği belirtildi. Açıklamaya göre Aygün, ''''Tabelalar esnafın başına düşüyor sayın başbakanım. Tabela vergileri kira ve emlak vergilerini geçti. Sizden devreye girmenizi bekliyoruz'''' dedi. Aygün''ün, görüşmede başbakana konuya ilişkin detaylı açıklamalar içeren bir de mektup sunduğu bildirildi. Mektupta şu ifadelere yer verildi:
''''Kent girişinde 37 metrekare ebadında, çift taraflı totem tipi ışıklı reklam tabelası, imalat maliyeti 15 milyar lira, vergisi yıllık 81.4 milyar lira. Kent girişinde, 62 metrekare ebatlarında, ışıksız duvar reklamı, imalat maliyeti 2.5 milyar lira, vergisi yıllık 22.4 milyar lira. Kent içinde, 182 metrekare ebadında, ışıklı cephe uygulaması, imalat maliyeti 7.3 milyar lira, yıllık vergisi 49 milyar lira. Kent girişinde 62 metrekare ebadında, çift taraflı ışıklı totem, imalat maliyeti 22.4 milyar lira, yıllık reklam ve vergisi 76 milyar lira.''''
REKLAMLARIN MEKANLARA GÖRE VERGİLENDİRİLMESİ
Mektupta 10 metrekarelik bir reklamın çeşitli yerlerdeki vergilerine ilişkin de bilgiler yer aldı. Buna göre, kent içerisinde, bulvar üzerinde 10 metrekare ışıklı tabelası olan bir tüccar, bu yıl 700 milyon lira ''asma ücreti'', 500 milyon lira ''tahsis ücreti'', 1 milyar 500 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 2 milyar 700 milyon lira ödeyecek. Kent girişinde bulvar üzerinde 10 metrekare ışıklı tabelası olan bir tüccar, bu yıl 1 milyar 500 milyon lira asma ücreti, 1 milyar 500 milyon lira ''tahsis ücreti'', 1 milyar 500 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 4 milyar 500 milyon lira ödeyecek. Kent içerisinde cadde üzerinde 10 metrekare ışıklı tabelası olan bir esnaf, bu yıl 550 milyon lira ''asma ücreti'', 300 milyon lira ''tahsis ücreti'', 750 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 1 milyar 600 milyon lira ödeyecek. Kent girişinde cadde üzerinde 10 metrekare ışıklı tabelası olan bir esnaf, bu yıl 1 milyar 250 milyon lira ''asma ücreti'', 1 milyar lira ''tahsis ücreti'', 750 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 3 milyar lira ödeyecek. Kent içerisinde yeni bağlanan bir belediye sınırlarında 10 metrekare ışıklı tabelası olan bir esnaf, bu yıl 250 milyon lira ''asma ücreti'', 150 milyon lira ''tahsis ücreti'', 300 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 700 milyon lira ödeyecek. Kent girişinde yeni bağlanan belediye sınırları içerisinde 10 metrekare ışıklı tabelası olan bir esnaf, bu yıl 1 milyar lira ''asma ücreti'', 750 milyon lira ''tahsis ücreti'' 300 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 2 milyar 50 milyon lira ödeyecek. Mektupla başbakana bildirilen kent içi, kent girişi ve yeni bağlanan belediye sınırları içerisinde TOTEM tipi reklam ücretleri de şu şekilde:
''''Kent içerisinde bulvar üzerinde 10 metrekare totem tipi tabelası olan bir tüccar, totem tarzı ışıklı tabelanın her iki yüzeyi için, bu yıl 17 milyar lira reklam, 3 milyar lira tabela vergisi olmak üzere yıllık toplam 20 milyar lira ödeyecek. Kent girişinde bulvar üzerinde 10 metrekare ışıklı totemi olan bir tüccar, bu yıl her iki yüzey için 22 milyar lira reklam ücreti, 3 milyar lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 25 milyar lira ödeyecek. Kent içerisinde cadde üzerinde 10 metrekare ışıklı totemi olan bir esnaf, bu yıl her iki yüzey için 14 milyar lira reklam ücreti, 1 milyar 500 milyon lira tabela vergisi olmak üzere yıllık toplam 15 milyar 500 milyon lira ödeyecek. Kent girişinde cadde üzerinde 10 metrekare totem tipi ışıklı tabelası olan bir esnaf, bu yıl 15 milyar lira reklam 1 milyar 500 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 16 milyar 500 milyon lira ödeyecek. Kent içerisinde yeni bağlanan bir belediye sınırlarında 10 metrekare totem tipi ışıklı tabelası olan bir esnaf, bu yıl 11 milyar lira reklam, 600 milyon lira tabela vergisi olmak üzere yıllık toplam 11 milyar 600 milyon lira ödeyecek. Keza, kent girişinde yeni bağlanan belediye sınırları içerisinde 10 metrekare totem tipi ışıklı tabelası olan bir esnaf, bu yıl 14 milyar lira reklam, 600 milyon lira ''tabela vergisi'' olmak üzere yıllık toplam 14 milyar 600 milyon lira ödeyecek.
''''BELEDİYELER VUR DEYİNCE ÖLDÜRDÜ''''
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Aygün, 2004 yılı ve öncesinde ışıklı reklamların 10 metrekaresine toplam 3 milyon 750 bin lira ilan reklam vergisi alındığını belirterek, bu oranların çok düşük kaldığını, yıllardır bu tarifelere doğru düzgün bir artış yapılmadığını söyledi. Ancak bu defa, İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa gibi büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere, geçen yıla göre ilan-reklam vergilerine yüzde 9 bin ile yüzde 39 bin arasında değişen oranlarda artış yapılmasının ''vur deyince öldürmek'' anlamına geldi ek. Kent girişinde bulvar üzerinde 10 metrekare ışıklı tğini dile getiren Aygün, bütün esnaf ve tüccarın ayağa kalktığını, bu konuda çekilen sıkıntıları başbakana aktardığını ifade etti. Aralarında Shell, Ülker, Coca Cola, Arçelik, Beko, Vestel, Axa Oyak, İsviçre Sigorta, Pepsi, Cola Turca, Eti, Saray, Ayakkabı Dünyası ve bankaların bulunduğu, ülkenin önde gelen sanayi ve ticaret kuruluşlarının tabelalarını, totemlerini sökmeye başladığını, başbakana ilettiğini belirten Aygün, bu durumun kazançlarda dolayısıyla da vergi gelirleri ve istihdamda olumsuz sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. Aygün, şunları kaydetti:
''''Tabelalar sökülüyor, ışıklar sönüyor, reklam sektörü kentlerimizle birlikte karanlığa gömülüyor. Biz reklam pastasını büyüterek üretimin ve ticaretin önünü açmaya çalışıyoruz, belediyeler reklam yapmayın diyor. Reklam verenin iştahı kapatılırsa, ticaretin ağız tadı bozulursa belediyeler de bundan olumsuz etkilenecek. Sektörün bu yönde küçülmesi durumunda sadece Ankara''da 2 bin, Türkiye genelinde ise 15 bin kişinin işini yitireceğini tahmin ediyoruz. Bu sektör, metal, plastik, aydınlatma, kimya, hırdavat, otomotiv ve çok sayıda hizmet sektörünü de birinci derecede etkileniyor. Diğer yandan, bütün dünyada ışıklı reklamlar kentleri güzelleştirmek için özendirilirken, ülkemizde bunun tam tersi uygulanmaktadır. Işıklı reklam vergilerinin özellikle yüksek olması nedeniyle bunların reklam verenler tarafından karartılması olasılığı çerçevesinde kentsel estetik de olumsuz yönde etkilenecektir.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:02