AYFER SELAMOĞLU
ANKARA- Türk Telekom'un GSM Şirketi Aycell'deki başıboşluk müfettiş raporlarıyla da belgelendi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) Aycell'in altyapısı oluşturulmadan hizmete açıldığını vurguladığı raporunda kurumdaki usulsüzlükleri tek tek sıraladı. YDK'nın yanı sıra Türk Telekom Teftiş Kurulu ve Aycell Denetim Kurulu da kayıtların usulsüz tutulduğu, abonelerin eksik ve yanlış kayıt edildiği tespitini yaptı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Başbakanlık YDK raporlarını kendisinin de gördüğünü ve kurumda yaşananları bildiğini belirterek, ''Aycell'de revizyon yapacağız. Aycell'e sahip çıkacağız'' dedi. Aycell'in en son başlayan GSM operatörü olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım piyasanın da bu sektörde doyduğunu belirterek, ''Kurum fevkalade zarara girmiş durumda. Bunlar Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulmuş olmasına rağmen faaliyetlerde kamu kuruluşu gibi görülmüş. Bundan dolayı yapılması gerekenler yapılmamış. Kurumun rekabet şartlarıyla mücadele edebilmesi ve rasyonel çalışma yapısına kavuşması için yönetimde yeniden düzenleme yapacağız'' diye konuştu. Konuyla ilgili YDK Raporu'nda şu tespitler yer aldı:
Faaliyet için acele edildi
2001 yılı sonu itibarıyla Aycell istenen koşullar sağlanmadan işletmeye açılmış ve birçok sorunla karşı karşıya kalınmıştır.
Aycell ücretlendirme sistemini temin eden firma ile yazışmalarını sürdürüp, geçici kabulü 11 Ocak 2002 tarihinde yapmasına karşın, bu kabul yapılmadan genel müdürlük 15 Aralık 2001 tarihinde kapsamlı ticari faaliyete geçilmesi için yetki istemiş ve aldığı yetkiyi de uygulamıştır. Bu da faturalandırmayı etkilemiş ve şirket zarara uğramıştır.
Kayıtlar eksik ve yanlış
Abone kayıtlarında eksik ve yanlış uygulamalar sonucu şirket zarara uğramıştır.
Bazı bayilere teminat yatırmadıkları halde kontör verilmiş ara bağlantı değerleri olarak 3 bin 400 dakika fazla ödenmiştir.
Evrak düzenli tutulmamış
İş akım sisteminin oluşmaması nedeniyle SSK, İş ve İşçi Bulma Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu'na zamanında yapılmayan bildirimler nedeniyle ceza ödenmiştir.
Harcırah yönetmeliğinde harcırah limitlerinin makul sınırda olmadığı tespit edilmiştir.
Türk Telekom A.Ş'den Aycell'e geçici görevli yollanan 443 adet personelden 2001 yılı içerisinde hangisinin işe başladığı hangisinin başlamadığı veya Aycell'e gelmediğini kontrol eden bir sistem kurulamamış, ancak Türk Telekom'ca Aycell'de görevli gösterilen personelin ücretleri ay ay Aycell'e topluca dekont edilmiş ve göreve dahi başlamayanların ayırımı yapılmadığından Aycell zarara uğramıştır.
Bazı personelin işe girişleri SSK'ya geç bildirilmiştir.
Şirket personeli SSK'ya tabi olup SSK'ya ödenen sağlık sigortası primi yanında mükerrer olarak Bayındır Hayat'a özel sağlık sigortası yaptırılmıştır.
Progressor kayıtlarından daha fazla olan Settler kayıtları diğer operatörlerle yapılan hesaplaşmalarda esas alındığından bu durum fazla ödeme yapılmasına neden olmuştur. Türk Telekom Teftiş Kurulu'nun 18 Şubat 2002 tarihli raporuyla Aycell Denetim Kurulu'nun raporunda ise ayrıca şu
usulsüzlükler tespit edildi:
Alımlar usulsüz
Herhangi bir teklif alınmadan veya alım komisyonu kurulmadan PADKOM Bilgisayar'a çekim ve montaj yaptırıldığı ve 1 trilyon 215 milyar 775 milyon 535 bin lira ödenmiştir.
Alım-satım yönetmeliğine uyulmadan alımlar yapıldı. Sistem Salonu için Palmet'e 31 milyar 337 milyon 488 bin 180 lira, YMM bedeli için T&A'ya 20 milyar 371 milyon 520 bin lira, kesintisiz güç kaynağı alımı için 44 milyar 789 milyon 401 bin 800 lira, yapı işi için Özden Mimarlığa 31 milyar 487 milyon 836 bin 200 lira, insan kaynakları için Kariyer Net'e 7 milyar 670 milyon lira ödendi. As Elektrik, Özden Mimarlık, Kariyer Net gibi birçok firmadan da aynı yöntemle alımlar gerçekleştirildi.
Sözleşmesiz abone var
Abone sözleşmelerinin ekinde fatura, ödendi makbuzu, kurum kimliği gibi belgelerin bulunmadığı, toplam abone sayısının yüzde 56'sının sözleşme sırasında alınan belgeleri eksik.
Aktivasyon merkezinden alınan verilere göre, abone sayısı 86 bin 231, santralden alınan bilgilere göre 99 bin 797 adet çalışan numara bulunuyor. Bu verilere göre 13 bin 566 adet sözleşmesi olmayan abone bulunuyor ve bunların yaptıkları konuşmaların bedelleri tahsil edilemiyor.
Bu abonelerce diğer abonelerin aranması durumunda, diğer operatörlere ücret ödendiğinden kurum ayrıca zarara uğratılıyor.
Fatura çıkarılamadı
Siemens ile yapılan NSS Sözleşmesi'nde (faturalama sistemi) birçok eksiklik olması ve önlem alınmaması nedeniyle faturalar basılamadı. Bu da şirkete ağır bir külfet getirdi. 17 Kasım 2001'den itibaren ticari bazda abone kaydına başlanıldığından takip eden aybaşından itibaren abonelere fatura çıkarılması gerekiyordu. Bu yapılmadığı için abonelerden tahsilat gerçekleşmedi, diğer operatörlere yapılan aramalar nedeniyle şirket zarara uğradı.
900 milyar zarar
Türk Telekom Teftiş Kurulu ve Aycell Denetim Kurulu tarafından hazırlanan raporlarda ayrıca, ''Yönetim sistemindeki rakamların abonenin gerçek borcunun çok altında olduğu, gerçek borcun 1.5 katı olduğu göz önüne
alındığında ise şirketin kaybının yaklaşık 900 milyar liraya ulaştığı'' görüşlerine yer verildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:15