KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/BDDK'nın Pamukbank'a el koymasını açıktan belli etmesede memnuniyetle karşılanan Aydın Doğan'ın grubuna ait gazeteler,bugün BDDK'yı bu kararından dolayı aklama yarışına girdi.BDDK'nın açıklamasını çok geniş bir şekilde veren Hürriyet Gazetesi,'Pamukbank 13 yıldır uyarılıyordu 'başlığı attı.Milliyet Gazetesi,'Pamukbank gruba çalışmış'derken, Radikal,"Grup kredileriyle Pamukbank battı' başlığını kullandı.
İŞTE DOĞAN GRUBU GAZETELERİNİN KONUYLA İLGİLİ HABERLERİ
HÜRRİYET : Pamukbank 13 yıldır uyarılıyordu
BDDK, Pamukbank'ın en önemli sorununun Çukurova Grubu şirketlerine açılan ve geri dönmeyen krediler olduğunu açıkladı. BDDK, grup risklerinden kaynaklanan sorunların giderilmesi için, banka yönetiminin 1989'dan beri defalarca uyarıldığını açıkladı.
BİLANÇO OYUNLARI
‘‘Bu şekilde yaratılan gelirle Bankanın bilançosu kárlı gösterildi. Öte yandan, Bankalar Kanununun geçici maddesi gerekçe gösterilerek 23 Haziran 1999 tarihinden önce açılan grup kredileri Karşılık mevzuatına aykırı şekilde canlı krediler arasında izlenmiş ve gerekli kaşılıklar ayrılmayarak Bankanın özkaynakları olduğundan dahaiyi gösterildi. Banka beyanı ile Bankalar Yeminli Murakıpları raporları arasındakifarklılıkların temel nedeni grup risklerinin değerlendirilmesi hususunda ortaya çıktı. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, Banka mali bünyesinde temel olarak grup risklerinden kaynaklanan sorunların giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda Banka yönetimine 19 Nisan 1989 tarihinden bu yana bir çok kez sözlü ve yazılı uyarı yapıldı.’’
MİLLİYET : Pamukbank gruba çalışmış
İlk kez bir banka hakkında rapor açıklayan BDDK, Pamukbank’ın 5.5 katrilyonu bulan kredisinin 3.8 katrilyon lirasını grup şirketlerine aktardığını belirtti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) geçen hafta el konulan Pamukbank’ın açtığı kredilerin yüzde 69’unun grup şirketlerine (Çukurova Grubu) aktarıldığını açıkladı. Bankanın 5 katrilyon 478 trilyonluk kredi portföyünün 3 katrilyon 813 trilyonunu (2 milyar 667 milyon dolar) grup şirketlerine veren Pamukbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun gözetimine alındığı 19 Nisan 1989’dan (13 yıl) bu yana defalarca yazılı ve sözlü olarak uyarıldığı belirtildi.
BDDK, ilk kez bir banka hakkında el koyma nedenlerini detaylarıyla açıkladı. Rapora, "Pamukbank’ın en büyük sorunu gruba kullandırılan ve tahsil edilemeyen krediler" diyerek başlayan BDDK, grup kredilerinin toplam aktiflerin yüzde 40.5’inde olduğu bildirdi.
RADİKAL : Grup kredileriyle Pamukbank battı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilme gerekçelerini açıkladı. Kurum raporuna göre, bankanın grup kredileri toplam kredilerin yüzde 69'u olan 3.8 katrilyon liraya ulaştı. Bankanın yüzde 8 sermaye yeterlik rasyosunu tutturması içi gereken kaynak ise
3 katrilyon lira olarak belirlendi.
BDDK dün, fona alınan Pamukbank'la ilgili kamuoyuna farklı yorum ve değerlendirmeler aktarıldığına işaret ederek, bankacılık sektörünün ve ekonominin gücü ve güvenilirliği için doğru ve tarafsız bilgilendirmenin önemi uyarınca 'Pamukbank A.Ş.' raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporda, bankanın zarar nedenleri, bu zararların nasıl saklandığı, birleşmenin neden BDDK tarafından kabul görmediği bilgileri verildi.
Açık pozisyon zararı
BDDK raporunda, bankanın açık pozisyon
ile çalışması nedeniyle yüksek tutarda kambiyo zararına maruz kaldığı belirtilerek,
"Banka, bilanço içi açık pozisyonu (Aralık 2001 itibarıyla 1.3 milyar dolar) yaptığı fiktif vadeli döviz alım anlaşmaları ile kapatarak yabancı para net genel pozisyonu /sermaye tabanı rasyosunu yasal sınırlar içine çekmiştir" saptamasına yer verildi. BDDK incelemesinde, bankanın dönem sonlarında grup kredilerine dönem zararını telafi edecek ve görünürde makul kâr rakamı yaratacak tutarda bir reeskont uygulayarak mali tablolarını düzenlediği belirtildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:19