Baş ağrınızın tehlikeli olduğunun 10 işareti
Baş ağrıları her zaman yaşayanları korkutabilir. Tümör ve beyin kanaması ilk akla gelen sorunlardır. Tehlikeli baş ağrılarına nadir rastlanır. Migren gibi baş ağrıları çok şiddetli olsa da tehlikeli değildir. Tehlikeli baş ağrılarının belli özellikleri vardır.
1.Şiddetli, ani başlayan baş ağrısı: Birden başlayan, patlayıcı, şoke edici bir ağrıdır. Beyin damarlarında yırtılmaya bağlı olur. Hayati tehlike vardır. Hemen acile başvurulmalıdır.
2.Şiddetli olmasa da hiç geçmeden devam eden aralıksız baş ağrısı: Beyin tümörüne bağlı olabilir. Beynin ağrı duyusu yoktur ama içinde büyüyen tümör olursa kafatası içinde yer olmadığından beyni çevreleyen zar ve damarları gerer ve ağrı yapabilir. Genelde şiddetli olmaz ama süreklidir.
3.Giderek artan baş ağrısı: Beyinde yavaş gelişen toplardamarlarda tıkanma, beyin sıvı akışının bozulması gibi durumlarda olabilir.
4.Eforla ortaya çıkan baş ağrısı (sporda, hapşırmak, ıkınmak, cinsel ilişki sırasında): efor kafatası içindeki basıncı artırır. Artan basınç bozuk damar yapısı varsa zorlayarak yırtılmasına, beyin kanamasına sebep olabilir.
5.Kafa travması hemen sonrası ya da haftalar içinde gelişen baş ağrısı: Travma beyin kanaması yapabilir ya da toplardamarlardan yavaş yavaş sızma ile aylar içinde kan birikmesine ve beyni sıkıştırmasına neden olabilir.
6.Yüksek ateşle birlikte olan baş ağrısı: Menenjit, ansefalit gibi beyin iltihaplarında olabilir. Beraberinde uyku hali, zihinsel bulanıklık, ciltte döküntüler olabilir.
7.İleri yaşta ilk defa başlayan baş ağrısı: Çok sık rastlanan migren gibi tehlikesiz baş ağrıları ileri yaşta genelde başlamaz. Tek taraflı şakakta ise temporal arterit (şakaktaki damarın iltihabı), tümör, glokom (göz tansiyonu) gibi tehlikeli hastalıklar daha çok yaşlılarda görülür.
8.Kol ve bacak uyuşmaları, güçsüzlük, dudak yarısında uyuşma, konuşma peltekliği, çift görme gibi nörolojik bulgularla ortaya çıkan baş ağrısı: Bu bulgular beyinde problem olduğunu düşündürmektedir.
9.Hamileliğin son aylarında ve lohusalıkta gelişen baş ağrısı: hamileliğin son 3 ayında baş ağrısı başlarsa gebelik zehirlenmesi (eklamsi) veya beyinde toplar damar tıkanıklığı (dural sinüs trombozu) akla gelmelidir.
10.Ağrı kesicilere cevap vermeyen (çok kısa süreli cevap verebilir) ilk defa yaşanan baş ağrıları: Migren, gerilim baş ağrınız olabilir. Yıllardır baş ağrısı çekebilirsiniz ama ilk defa daha değişik bir baş ağrısı yaşarsanız doktora baş vurmalısınız. Migrenlinin beyninde de kanama, tümör olabilir.
Nörolog Dr. Emel Gökmen