KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA- İstanbul konferansında "Üst kurullarda ölçüyü kaçırdık" diyen Başbakan Ecevit, Derviş destekli IMF darbesine rağmen üst kurullarla ilgili çalışmalara start verdi. Başbakan Ecevit, ilk olarak bu kurul üyelerinin aldığı astronomik maaşları budama talimatı verdi. Bilindiği gibi bu kurul üyeleri 6 milyardan 10 milyara kadar değişen oranlarda maaş alıyordu. Başbakan’ın bu tavrı ile Ecevit - Derviş kavgası iyice gün yüzüne çıktı.
Başbakan Ecevit ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasındaki, "üst kurul" krizi büyüyor. Hükümet iktidarına adeta ortak hale gelen hatta bazı durumlarda ele geçiren kurullara, IMF ve Derviş'in tepkisine rağmen, bir disiplin getirmeyi planlıyor.
Bu kapsamda, üst kurulların mali özerkliklerine kısıtlama getiriliyor. İlk olarak kamu bankalarındaki, ücretler geriye çekiliyor.
Maaşlar aşağı çekilecek
Başbakan Bülent Ecevit'in, "özerklikte ipin ucu kaçtı açıklamaları ile gündeme gelen, üst kurul krizi sürüyor. Hükümet, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ve IMF'nin tepkisine rağmen, üst kurulların yetkilerinde ve mali haklarında bazı kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor.
Hükümet, ilk etapta üst kurullardaki ücretlere sınırlama getirmeyi planlıyor. Bu çerçevede hazırlanacak bir yasa tasarısı ile, üst kurullardaki ücretlerin tümü, en yüksek devlet memurunun maaşının altına çekilmesi öngörülüyor. Bunun kapsamda ilk ücret kısıtlamasının Nisan ayı başında yapılacak olan kamu bankalarının genel kurulunda hayata geçirilmesi düşünülüyor.
Genel kurul da, kamu bankalarındaki ücretler 2 milyar 300 milyon lira ile sınırlandırılacak. Bunun üzerinde ücret alan, kamu bankalarındaki sözleşmeli persenelin maaşları, aşağıya çekilecek.
Meclis denetimi için plan
Hükümet, mali özerkliğin yanında, üst kurulları denetim bakımından da kıskaca almayı planlıyor. Üst kurulların, denetimiyle ilgili formül arayışları sürüyor. Bu kapsamda, üst kurullara sembolik olarak bütçeden pay aktarılarak, Meclis denetimine tâbi tutulması planlanıyor.
Düzenlemeye göre, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, üst kurulları TBMM adına denetleyerek, raporlarını TBMM KİT Komisyonu'na sunacak. Böylece, üst kurulların tüm hesapları siyasetçiler tarafından öğrenilmiş olacak. Bu incemelerde tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili, Başbakanlık Teftiş Kurulu harekete geçirilecek.
HÜKÜMET KÖŞK'ÜN DEDİĞİNE GELDİ
Hükümet, üst kurulların denetimi konusunda Cumhurbaşkanı Sezer ile aynı noktada buluştu. Cumhurbaşkanı Sezer, zor durumdaki bankalara kaynak aktarılmasını öngören yasa tasarısının, üst kurulların denetimleri ile ilgili maddesini, üst kurulların Meclis denetimine tabi olması gerektiğini öne sürerek veto etmişti. Ancak, hükümet sözkonusu maddeyi, Meclis'te aynen kabul ederek Cumhurbaşkanı Sezer'in onaylanmasını sağladı. Hükümet, şimdi Cumhurbaşkanı Sezer'in üst kurullarla gerekçelerini kapsayan bir düzenleme hazırlıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:05