Sağlık
  • 1.6.2012 11:56

Beyin ameliyatını hastayla konuşa konuşa yaptılar

ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde uyanık anestezi ile yapılan beyin ameliyatında, beynin motor bölgesindeki tümör, hasta ile konuşa konuşa yapılan operasyonla alındı.
     Antalya'da yaşayan 34 yaşındaki Uğur Çiçekli, yaklaşık 2 yıl önce aniden bayılınca hastaneye başvurdu. Yapılan muayenede beyninin sol bölgesinde tümör olduğu anlaşıldı. Tümörün alınması için ameliyat olmasına karar verilen Çiçekli, Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan ameliyat ile sağlığına kavuşturuldu.
     Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neval Boztuğ Uz tarafından yapılan ameliyatta, Çiçekli'ye ''uyanık anestezi'' uygulandı. Böylece doktorlar, ameliyatı hasta ile konuşa konuşa gerçekleştirdi.
     Prof. Dr. Tanju Uçar, AA muhabirine, Çiçekli'ye yapılan ''uyanık anestezi'' ile beynindeki tümörün çıkartıldığını belirterek ''Bu tür bir ameliyat, Akdeniz Üniversitesi'nde ikinci kez yapıldı. Beynin önemli ve hassas bölgelerindeki sorunlarda 'uyanık anestezi' yöntemi kullanılıyor'' dedi.
     Beynin hassas olduğunu düşündükleri yerlerine hasar vermemek için ameliyat ettikleri kişiyi tam uyutmadıklarını vurgulayan Uçar, yöntemin çok sık kullanılan bir yöntem olmadığını söyledi.
     Ameliyat sırasında hastanın yüzünün anestezi masasına dönük halde açık bırakıldığını, bilincindeki etkilenmelerin takip edildiğini anlatan Uçar, şöyle devam konuştu:
     ''Riskli bölgelerdeki tümör ameliyatlarında hasta kendinde olmazsa, sadece tümörü çıkarmaya odaklanırsınız. Tümörü çıkartırken bazı bölgeleri kesiyoruz, bazı bölgeleri yakıyoruz. Fark etmeden çok kritik bölgelere zarar verirsek ameliyat sonrası istemediğiniz sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Beyin tümörü ameliyatlarında bu risk her zaman vardır. Hastanın konuşması bozulabilir, felç hali olabilir, görmesi etkilenebilir. Bunlardan kaçınmak için konuşarak tümör çıkarma ameliyatını tercih ettik. Uğur'un tümörü beynin sol tarafında 'motor bölge' dediğimiz bölgeden alındı. Buranın çok önemli fonksiyonları var. Sağ taraftaki kolun, bacağın hareketlerini idare eder. Orada olabilecek hasarda hastanın sağ tarafı tamamen felç olabilir.''
     Hastanın ameliyat sırasında uyanık halde kaldığını, ama ağrı duymadığını anlatan Uçar, şunları kaydetti:
     ''Ağrı duymadan, kritik bölgelere zarar vermeden sorunu gideriyoruz. Bunları hastayla sıkı bir iletişim halinde yapıyoruz. Yani konuşarak, kolunu, bacağını hareket ettirmesini isteyerek olası zarar verecek işlemden kaçınmaya çalışıyoruz. Bu hastamızda da aynı şeyi yaptık. Her hareket sonrasında, 'elimizi sık', 'bacağını oynat', 'kolunu hareket ettir' diyerek bilinç durumunu test ettik, konuşarak, sohbet ederek beyindeki sorunlu alanı temizledik.''
    
     -Hasta, ameliyat sonrası yoğun bakımda kalmadı-
    
     Prof. Dr. Tanju Uçar, hastanın ameliyattan sonra yoğun bakıma girmeden odasına çıktığını, sağlık durumunun da çok iyi olduğunu ifade ederek, ''Bu yöntem yıllardır uygulanıyor. Ancak doğru hasta ve ameliyatı seçmek gerekir. Herkese bu ameliyat yapılamaz. Hasta heyecanlanabilir, korkabilir, istemeyebilir. İstese bile biz uygun olmadığını düşünebiliriz. Çünkü çok iyi iletişim gerektiriyor'' dedi.
     Ameliyat sırasında hastanın rahatlaması için çeşitli konularda sohbet ettiklerine dikkat çeken Uçar, ''Yapılan işlemden biraz uzaklaşsın diye 'hangi takımı tutuyorsun' şeklinde olayın dışına taşıyıcı sohbetler yapıyoruz ki, kafası orada kalmasın. Aklı kalırsa 'yukarıda ne yapıyorlar, ne ediyorlar' diye merak edebilir'' diye konuştu.
     Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neval Boztuğ Uz da Çiçekli'ye beyin ameliyatı olmasına rağmen genel anestezi yerine lokal ve ''sedasyon'' denilen bir anestezi uyguladıklarını söyledi.
     Uz, ''Bu yöntemde hastayla konuşarak, sohbet ederek ameliyatını gerçekleştirdik. Hastayı rahatlattık. Korkularını, kaygılarını, endişesini önleyerek 3 saat boyunca uyku halini zaman zaman derinleştirdik. Hastayla sohbet ederek ameliyatı tamamladık'' dedi.
     Beynindeki tümörden kurtulan Uğur Çiçekli ise ameliyat öncesinde doktorların yapılacak işlemle ilgili kendisini bilgilendirdiklerini ancak bundan korkmadığını söyledi.
     Ameliyat sırasında doktorlarla sürekli konuştuğunu, ancak nelerden konuştuklarını fazla hatırlayamadığını dile getiren Çiçekli, kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. Çiçekli, ameliyat ekibine teşekkür etti.
     Anne Zeynep Çiçekli de, ameliyatın oğlunun bilinci açık olarak yapılması nedeniyle korktuklarını, ancak ameliyat sonrası büyük şaşkınlık ve mutluluk yaşadıklarını kaydederek, ''Oğlumuzu önce Allah'a, sonra Tanju beye emanet ettik. Çok mutlu ve şaşkınız. Yoğun bakıma bile girmedi. Heyecanımızı, sevincimizi anlatamıyorum'' dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:37

İLGİLİ HABERLER