BİLİMADAMLARI METAL ÜZERİNE CANLI DOKU YERLEŞTİRMEYİ BAŞARDI
Bilim adamları, Terminatör ve benzeri bilimkurgu filmlerde olduğu gibi, metal üzerinde canlı deri dokusu büyütmeyi gerçekleştirdiler. Yeni teknoloji, ilerde, herhangi bir nedenle kemikleri zarar görmüş insanlara takılan protezlerin daha güçlü ve doğal olmasını sağlayacak.
İNGİLİZ bilim adamları, geyik boynuzunun deri içinden çıkmasından ilham alarak devrim niteliğinde bir buluş gerçekleştirdiler. Bilim adamlarının metal üzerinde canlı deri dokusu geliştirmeleri sayesinde, ilerde, kemiğe bağlanacak yapay kollar daha güçlü ve faydalı olacak. Aynı teknolojinin gelecekte "biyonik insan"ın temelini oluşturabileceğine de dikkat çekildi.
Yeni teknolojinin ilk denemeleri, 7 Temmuz 2005’te Londra’daki bombalı terör saldırılarında kollarını kaybeden iki hasta üzerinde yapılıyor.
Yeni teknoloji sayesinde derinin içinden geçen titanyum çubuklar kullanılarak doğrudan doğruya insan iskeletine protez kollar, bacaklar ve parmaklar takabilmek mümkün olacak. Büyüyen deri dokusu, metal bağlantı etrafında kaynayacağı için, enfeksiyon problemi de ortadan kalkacak.
Londra College Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Bölümü araştırmacılarının bir tıbbi cihaz firması ve Stanmore Enstitüsü ile işbirliği içinde yürüttüğü çalışmalar sonucunda, deri dokusunun metale kaynamasını sağlayan teknolojiye "ITAP" adı verildi. Protez kolu kemiğe bağlarken, metalle kaynaşan deri bağlantı, hastalara daha iyi bir hissetme duygusu veriyor. Denemelere katılan parmaklarını kaybetmiş bir hasta 10 yıldır ilk kez kalem kullanabildi.